English version of this page

Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU)

FOBU er et senter for forskning om barn og unges idrettsdeltakelse. Forskningsprosjektene dekker et vidt spenn av tema – fra trivsel og motivasjon i idretten, sosial ulikhet i deltakelse til organisering og talentutvikling i idretten.

barn på benk med basketball

FOBU er tilknyttet Institutt for idrett og samfunnsvitenskap ved Norges idrettshøgskole. Senteret har en forskergruppe bestående av stipendiater, postdoktorer, forskere og professorer som gjennomfører både egne forskningsprosjekter, men også i samarbeid med andre institutter ved NIH og andre institusjoner i inn- og utland.

Forskningsområder

  • Deltakelsesmønstre i idretten
  • Meningen med idretten. Hvorfor driver ungdom med idrett? Hvilke grunner oppgir de når de slutter?
  • Klima og idrett
  • Kroppsidealer, kroppsbilder, og prestasjonsfremmende midler 
  • Barn og unge med funksjonsnedsettelser i idretten
  • Seksuell trakassering og overgrep i idretten
  • Motivasjon og glede i overgangen til ungdomsidrett
  • Foreldres rolle i barne- og ungdomsidretten i Norge. Hva er foreldrenes bidrag? Hva forventes av foreldre?
  • Barn og unges rettigheter og medbestemmelse i idretten
  • Integrering gjennom idrettsdeltakelse. Hvilke muligheter finnes for bedre integrering av barn og ungdom med minoritetsbakgrunn i norsk idrett?
  • Pubertet og trening
  • Prestasjonsmiljøer i ungdomsidretten
  • Trener-utøverrelasjoner

Forskningsgruppe

Bilde av Hanne Elisabeth Sogn
Leder
E-post
hannees@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 58
Bilde av Åse Strandbu
Leder
E-post
aases@nih.no
Telefon
+47 23 26 23 27
Bilde av Morten Renslo Sandvik
Post.dok
E-post
mortenrs@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 66
Bilde av Milla Saara Anneli Saarinen
Post.dok
E-post
milla.saarinen@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 69
Bilde av Lars Erik Espedalen
Stipendiat
E-post
larsee@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 38
Bilde av Anette Skilbred
Stipendiat
E-post
anettesk@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 44
Bilde av Linn Engdahl-Høgåsen
Stipendiat
E-post
linnen@nih.no
Telefon
+47 23 26 22 60
Bilde av Marie Loka Øydna
Stipendiat
E-post
marielo@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 51
Bilde av Thomas Mangor Jørgensen Olsen
Stipendiat
E-post
tmolsen@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 50
Bilde av Lotte Stang Aune
Stipendiat
E-post
lottesa@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 37
Bilde av Christian Thue Bjørndal
Førsteamanuensis
E-post
christiab@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 68
Bilde av Ørnulf Seippel
Professor
E-post
ornulfs@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 63
Bilde av Lene Røe
Kontorsjef
E-post
lenero@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 35

Om FOBU

Siden 2014 har Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) forsket på barne- og ungdomsidrettens organisering og betydningen idrettsdeltakelse har for barn og unge. Gjennom systematisk og kritisk forskning, har FOBU etablert seg som en viktig bidragsyter av kunnskap om faktorer som påvirker idrettsdeltagelse hos barn og ungdom i alderen 6–19 år. FOBU samarbeider med flere institusjoner i Norge og internasjonalt og har en forskergruppe bestående av stipendiater, postdoktorer, forskere og professorer.

Forskningsprosjektene dekker et vidt spenn av tema - fra trivsel og motivasjon i idretten, sosial ulikhet i deltakelse til organisering og talentutvikling i idretten.

FOBU får sin basisbevilgning fra Kulturdepartementet.

Forskningsansvarlig

Administrasjon

Bilde av Lene Røe
Kontorsjef
E-post
lenero@nih.no
Telefon
+47 23 26 24 35

Samarbeidspartnere

  • Antidoping Norge
  • Beitostølen helsesportsenter
  • CICERO
  • NOVA, OsloMet
  • Redd barna
  • Nasjonal kompetansetjeneste for barn- og unge med funksjonsnedsettelser
  • Norges idrettsforbund
  • Norges idrettshøgskole
  • Telemarksforskning
  • University og Washington
  • University of Michigan
  • Aarhus universitet

Finansieringskilder

  • Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir)
  • Beitostølen helsesportsenter
  • EU
  • Kulturdepartementet
  • Nasjonal kompetansesenter for barn- og unge med funksjonsnedsettelser
  • Norges forskningsråd
  • Norges idrettsforbund
  • Norges idrettshøgskole
  • NOVA, OsloMet
  • Redd Barna

Forskningsformidling

Frafall fra organisert fotballaktivitet - Hva er årsakene til at ungdommer slutter å spille fotball? Jørgensen, TM. for Norges fotballforbund. Rapport.

Opptak av Barne- og ungdomsidrettskonferansen 2023 - Del 1

Opptak av Barne- og ungdomsidrettskonferansen 2023 - Del 2

Idrettsdeltakelse blant ungdom - før, under og etter pandemien. Frokostseminar på NIH. Bakken, A. og Strandbu, S.(2023). Rapport.

Deltakelse, trivsel og inkludering i barne- og ungdomsidretten. Delrapport fra forskningen om Idrett for alle i Oslo. NOVA Rapport 1/22 (oda.oslomet.no). Frokostseminar på NIH. Solstad, G.M., Sandvik, M.R. & Sletten, M.A. (2022). Rapport.

Presentasjon av første delrapport fra et følgeforskningsprosjekt, Trygg på trening med redd barna. Frokostseminar på NIH. Sogn, H. og Aune, LS.(2022). Rapport.

Frokostseminar om pubertet og trening (NIH YouTubekanal). Hege Wilson Landgraff presenterte sin doktorgrad om vekst, modning og trening i aldersgruppen 12-15 år. På grunn av tekniske problemer med lyden, starter seminaret 4.30 minutter ut i videoen. (2020). Opptak.

Evaluering av "Idrett for alle i Oslo". Kartleggingsrapport 2020. NOVA Rapport 8/20 (fagarkivet.oslomet.no). Solstad, G.M. & Bakken, A. (2020). Rapport

 

Årsrapport FOBU 2022

Siden 2014 har Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett (FOBU) forsket på barne- og ungdomsidrettens organisering og betydningen idrettsdeltakelse har for barn og unge. Gjennom systematisk og kritisk forskning, har FOBU etablert seg som en viktig bidragsyter av kunnskap om faktorer som påvirker idrettsdeltagelse hos barn og ungdom i alderen 6–19 år. FOBU samarbeider med flere institusjoner i Norge og internasjonalt.

Forskningsområder

  1. Deltakelsesmønstre i idretten. Hvem deltar? Sosial ulikhet i deltakelse?
  2. Meningen med idretten. Hvorfor driver ungdom med idrett? Hvilke grunner oppgir de når de slutter?
  3. Trener-utøverrelasjoner.
  4. Foreldres rolle i barne- og ungdomsidretten i Norge. Hva er foreldrenes bidrag? Hva forventes av foreldre?
  5. Barn og unges rettigheter og medbestemmelse i idretten.
  6. Integrering gjennom idrettsdeltakelse. Hvilke muligheter finnes for bedre integrering av barn og ungdom med minoritetsbakgrunn i norsk idrett?
  7. Pubertet og trening
  8. Kroppsidealer, kroppsbilder, og prestasjonsfremmende midler. Holdninger til bruk av kosttilskudd, proteintilskudd, smertestillende midler og dopingmidler i prestasjonsmiljøer i ungdomsidretten.
  9. Idrettens miljøansvar
  10. Ungdom med funksjonsnedsettelser i idretten
  11. Seksuell trakassering og overgrep i idretten
  12. Motivasjon og glede i overgangen til ungdomsidrett

En viktig del av virksomheten er brukerrettet formidling. Forskere knyttet til FOBU har tett kontakt med idretts-Norge, bidrar til kursutvikling for trenere, skriver kronikker og stiller opp i intervjuer og holder jevnlig foredrag på faglige seminarer rundt i Norge.

Oppsummering av pågående forskningsprosjekter

Anette Skilbred og Jan Åge Kristiansen er begge stipendiater på prosjektet Sunne prestasjonsmiljøer i ungdomsidrett. Kristensen og Skilbred undersøker hvordan holdninger dannes og omdannes i sosiale sammenhenger utøvere er en del av. Kristensen undersøker med kvantitative data hvordan ambisiøse ungdomsutøvere opplever ulike sider ved trening og konkurranse. Han er særlig opptatt av faktorer som fremmer eller hemmer usunne helsevalg. Skilbreds kvalitative prosjekt bruker intervjuer og observasjoner for å utforske hvordan unge idrettsutøver forholder seg til ulike typer prestasjonsfremmende midler. Både tillatte midler som kosttilskudd, proteinpulver, og forbudte midler som er på dopinglisten.

Linn Engdahl-Høgåsen undersøker i sitt doktorgradsprosjekt faktorer som kan fasilitere deltakelse i idrett for ungdom med funksjonsnedsettelser. Prosjektet omhandler ungdom med funksjonsnedsettelser som har drevet med idrett over tid, og spesielt de som har blitt med videre i overgangen fra barne- til ungdomsidrett hvor frafallstatistikken viser at mange ungdom faller fra.

Prosjektet Elevers læring og utvikling på spesialiserte idrettsungdomsskoler er finansiert av Norges forskningsråd. Stipendiat Marie Loka Øydna ved FOBU, førsteamanuensis Christian Thue Bjørndal og kolleger ved Institutt for idrett og samfunnsvitenskap gjennomfører prosjektet hvor hovedmålet er å utforske sosialiseringsprosessene til idrettsutøvere i alderen 13-15 år i Norges spesialiserte ungdomsskoler. Spørsmålene er hvordan deltakelse i idrettsklasser på ungdomsskolen påvirker idrettsutøveres læring i idrett og skole, deres motivasjon og psykososiale utvikling, og deres helse og velvære. Det sekundære målet er å undersøke den sosiale bakgrunnen til elevene ved disse skolene, og om enkelte grupper marginaliseres ut fra deres sosiale bakgrunn, kjønn eller etnisitet.

Thomas Mangor Jørgensen Olsen startet sitt doktorgradsprosjekt i august og skal undersøke betydningen av motivasjon og treneratferd for deltakelse og glede i overgangen fra barneidrett til ungdomsidrett.

Idrett for alle i Oslo er et prosjekt som er igangsatt av Oslo idrettskrets for å fremme inkludering i Osloidretten. Siden prosjektstart har konseptet Nabolagsklubb kommet til som en viktig del av dette. I samarbeid med NOVA evaluerer FOBU Idrett for alle i Oslo. Evalueringen skal belyse virkninger av inkluderingssatsingen, men også gi mer generell kunnskap om deltakelse, trivsel og frafall i barne- og ungdomsidrett i Oslo.

I prosjektet Idrettens miljøansvar undersøker FOBU hvordan idrettens organisasjoner forstår og utvikler løsninger på miljøproblemer i og rundt idrettsaktivitet. Prosjektet skal utvikle kunnskap om muligheter og begrensninger for miljøtiltak i organisert idrett. FOBU har, i samarbeid med Cicero og to amerikanske universiteter, fått bevilget 12 millioner fra Norges forskningsråd til et større prosjekt om idrett og klima. Idrettens miljøansvar er en forløper til dette prosjektet som har oppstart i 1. juli 2023.

Prosjektet Trygg på trening en følgeforskning av kurset Trygg på trening utviklet av Redd Barna i samarbeid med Norges Idrettsforbund. Hovedmålsettinger for kurset er å øke kunnskap og handlingskompetanse om seksuelle overgrep mot barn hos trenere og frivillige i idretten. Følgeforskningen har til hensikt å undersøke om deltakelse i Trygg på trening fører til økt kompetanse blant trenere og ledere som deltar, og om deltakelse i Trygg på trening bidrar til at klubber og særforbund får på plass retningslinjer og system for rapportering.  I tillegg vil vi undersøke hva deltakerne på kursene tar med seg, om de tenker at kursene gjør dem bedre i stand til å iverksette tiltak for å forebygge overgrep mot barn, og hvordan de vil forsøke å bruke innsikter fra kurset i egen klubb.

Idrettens plass i ungdommens liv er en videreføring av et tidligere forskningssamarbeid med ungdomsforskningsgruppa ved NOVA. Prosjektgruppen skal oppdatere og videreutvikle kunnskapen om barn og unges idrettsdeltakelse og opplevelser gjennom idretten.

Førsteamanuensis II Bård Erlend Solstad og flere kollegaer undersøker praksis og organisering i barne- og ungdomsidretten med særlig vekt på trenerrollen. Treneres tanker og holdninger til utvikling av unge utøvere på ulike konkurransenivåer er av problemstillingene. En annen tematikk er holdninger i de ulike organisasjonsleddene i norsk idrett til NIFs bestemmelser og retningslinjer for barne- og ungdomsidrett, og hvordan disse blir implementert av trenere på grasrota i barne- og ungdomsidretten. En tredje tematikk er om den økte profesjonaliseringen styrker eller svekker visjonen, arbeidet og grunnverdiene til NIF som organisasjon.

I tillegg til de ovennevnte prosjekter bidrar vi i flere større og mindre forskningssamarbeid nasjonalt og internasjonalt. Gjennom prosjektet Frafall i idrett ønsker vi å lære mer om hva som kan hindre frafall i norsk organisert idrett sett fra ungdommers perspektiv. Vi er også involvert i et prosjekt som undersøker unge idrettsaktives synspunkter om seksuell trakassering i idretten. I 2020 startet et EU-finansiert prosjekt om idrettens evne til å integrere nyankomne flyktninger og innvandrere og vi vil i et nordisk samarbeid arrangere workshops om unges deltagelse og trivsel i idrett. Vi støtter også prosjektet Vekst, modning og trening som undersøker hvordan trening påvirker kondisjonen gjennom puberteten, prosjektet Utvikling av fysisk form, treningsbelastning, skader/sykdom og psykososiale elementer i ungdomsidretten og en Longitudinell studie av prestasjons- og helsebestemmende faktorer i svømming som alle tilhører Institutt for fysisk prestasjonsevne.

Last ned Årsrapport 2022 i sin helhet (pdf)