Energisparende «supersko» - Vil de hjelpe meg å løpe raskere?

Ny forskning fra NIH støtter påstanden om at «supersko» kan forbedre arbeidsøkonomien din. Vi spurte løpeforskerne våre om det «alle» lurer på.

Av Gjermund Erikstein-Midtbø
Publisert 7. mai 2024 00:00 - Sist endret 7. mai 2024 11:33
En gruppe løpere under bymaraton bakfra.

Det er ikke bare eliten som bruker "superskoene" til de mange skofabrikantene under gateløp om dagen. Men hvor mye energi og tid sparer de egentlig? Foto: Colourbox.

Løpeskoindustrien er en milliardindustri som prøver å finne skodesign som hjelper folk å løpe raskere. I løpet av de siste fem årene har mange nye verdensrekorder i langdistanseløping blitt satt av løpere med den nye generasjonen løpesko.

Sist da etiopiske Assefa knuste verdensrekorden på maraton i Berlin tidligere i september.

Vi har spurt våre eksperter på biomekanikk som har gjort studier på nettopp disse skoene, om det "alle" mosjonistløpere lurer på om dagen. 

Om forskerne

  • Hannah Rice er førsteamanuensis i biomekanikk på institutt for fysisk prestasjonsevne.
  • Amelie Werkhausen er førsteamuensis ved OsloMet og fullførte doktorgrad i biomekanikk på NIH i 2019. 
  • Begge har vært med på studien der de tester 19 mosjonister med "supersko" og tradisjonelle løpesko.

Hør også NIH-podden der forskerne forteller mer om prosjektet og svarer på lytterspørsmål.

Hva vet vi om disse skoene?

Viser forskning at løpere faktisk presterer bedre med disse nye skoene?

Disse såkalte «superskoene» kombinerer en karbonfiberplate med en myk og elastisk mellomsåle.

En av de viktigste forskningsartiklene på dette området ble publisert av Hoogkamer og kollegaer i 2017. De viste at løping i Nikes Zoom Vaporfly-sko sammenlignet med to andre populære maratonsko resulterte i en fire prosents reduksjon i arbeidsøkonomien ved løping.

Med andre ord, det krevde fire prosents mindre oksygen i gjennomsnitt for å løpe på en gitt hastighet med disse skoene, sammenlignet med konkurrerende sko. Dette gjør at en utøver kan løpe på en høyere hastighet, med samme energibruk med de nye skoene. Faktisk så observerte de reduksjon i energikostnad hos samtlige av de atten toppnivå løperne som deltok. Dette er sjeldent i dette forskningsfeltet!

Imidlertid ble kun mannlige løpere på høyt nivå inkludert i studien, og forskningsmiljøet var usikre på om skoene også ville være til fordel for mosjonister og kvinnelige idrettsutøvere. Andre studier har siden støttet disse første funnene, også med andre skomerker med lignende type sko.

Hvilken forskning har blitt utført ved NIH for å undersøke effektene av «supersko»?

Vi ønsket å se om «supersko» også forbedrer arbeidsøkonomien hos mosjonister, og hos kvinner så vel som menn. Vi la også til en ny måling av belastning på tibia-beinet (det kraftige beinet på forsida av leggen), fordi vi er interessert i risikoen for skader på dette beinet hos løpere.

Våre funn er nye og ennå ikke vurdert eller publisert. Vi testet nitten mosjonister, både menn og kvinner, på tredemølle i laboratoriet og fant ut at de hadde tre prosents bedre arbeidsøkonomi i gjennomsnitt når de løp med «supersko» sammenlignet med en mer tradisjonell langdistansesko.

I tillegg til redusert energiforbruk viste våre estimater av beinbelastning, redusert belastning på tibia-beinet når de løp i «supersko» sammenlignet med tradisjonelle sko, noe som kan redusere risikoen for skade i det beinet. Vi spurte også løperne om å vurdere hvor anstrengende det kjentes å løpe i de forskjellige skoparene. 

Av det fant vi ut at løpere i gjennomsnitt syntes det var «lettere» å løpe i «supersko».

Det er viktig å merke seg at deltakerne i vår studie opplevde forskjellige effekter. Forskjellene i energikostnad hos våre deltakere varierte fra en to prosents økning (dårligere ytelse) til en sju prosents reduksjon (bedre ytelse) i energikostnad når de løp i «supersko».

Så, vi bruker mindre energi når vi løper i disse skoene? Kan dere forklare hvordan det fungerer?

Det ser ut til at egenskapene til skoen lar den returnere mer mekanisk energi, eller med andre ord oppføre seg mer som en fjær. Hvis skoen kan returnere mer energi, trenger ikke musklene generere så mye kraft, og dette er energisparende for løperen. Når musklene genererer kraft, krever dette naturlig nok energi.

Hva er det med disse skoene som får dem til å returnere så mye energi? Er det bare karbonfiberplaten?

Det er ikke helt klart ennå hva som bidrar til denne energireturen. Skoene har en buet karbonfiberplate, en mellomsåle av skum og en spesifikk form som er forskjellig fra mange tidligere løpesko.

Det ser ikke ut som karbonfiberplaten alene skaper fordelen med «supersko». Healey og Hoogkamer (2022) viste dette ved å kutte karbonfiberplaten i "Nike Vaporfly 4%" for å redusere platens effektivitet og fant ut at det ikke påvirket energikostnaden ved løping.

Vi tror derfor energilagringen i mellomsåleskummet kan være en viktig funksjon, samt hvordan de forskjellige funksjonene samhandler.

Hvem er disse skoene mest effektive for? Hvem «trenger» dem? Eliteidrettsutøvere, konkurranseløpere som prøver å ta «pers» eller å slå kompisen/venninna, eller folk som bare liker å løpe?

Ut fra det vi har sett så langt, ser det ut til at skoene kan hjelpe folk med å fullføre et langdistanseløp raskere eller løpe lenger i en gitt treningshastighet. De langsiktige effektene av å bruke disse skoene er fortsatt ukjente.

Disse skoene har vist seg å være effektive for både eliteutøvere og mosjonister, men hver enkelt har ulik effekt. Vi kan derfor ikke garantere at de hjelper nettopp deg å løpe raskere!

Skoene er dyre sammenlignet med vanlige løpesko, men det er vanskelig å sette en pris på verdien av å kunne løpe raskere, lenger eller nyte løping mer!

Emneord: Løping