Student og styremedlem i Skistyret i Norges Skiforbund

Andrea Bell Pedersen (25) er student ved Sport Management/idrett og samfunn- studiet, nestleder i Studentstyret og sitter samtidig som styremedlem i Skistyret i Norges Skiforbund. Hun mener studenter må tørre å ta plass.

Andreas inngang til Norges Skiforbund har opphav i hennes mangeårige erfaring som alpinist. Hun er tydelig på at den faglig kompetanse fra studiene gir henne trygghet i rollen som styremedlem. Foto: NTB scanpix

- Som nestleder i Studentstyret ved Norges idrettshøgskole (NIH) blir jeg involvert i strategiske prosesser samtidig som jeg får muligheten til å forme fremtiden til NIH-studentene. Det synes jeg er svært verdifullt. At vi som studenter tør å ta plass tror jeg er avgjørende for et godt og velfungerende studentdemokrati, sier Andrea engasjert.

Styreverv i Norges Skiforbund

Engasjementet til Andrea stopper ikke der. Sommeren 2018 ble hun valgt inn som styremedlem i Skistyret i Norges Skiforbund. I sin rolle som styremedlem i Skistyret ønsker hun å tilrettelegge for at alle, både i topp- og breddeidretten, skal ha mulighet til å drive med skisport så lenge de ønsker. Selv startet hun med alpint da hun var fem år.

- Jeg er opptatt av at Skistyret bruker sine verdier som styringsverktøy. Jeg tror at fellesskapet som verdi kan bidra til suksess både i breddeidretten og i toppidretten. Norsk skisport, og den tilhørende frivilligheten, er en viktig del av den norske idrettskulturen. Enten vi er eller har vært aktive idrettsutøvere, er vi stolte av våre idrettshelter, enten det er Therese Johaug, Petter Northug eller Aksel Lund Svindal. Skistyret har et ansvar for å ivareta disse superstjernene, men det viktigste ansvaret vi har er å skape god breddeidrett. Herfra tror jeg blant annet vi kan høste nye generasjoner med toppidrettsutøvere, sier hun.

Leder av kompetanseutvalget

Vinteren 2019 får Andrea mulighet til å prøve ut lederegenskapene sine. Som en del av styrevervet er medlemmene engasjert i ulike utvalg. Andrea skal lede kompetanseutvalget. 

-  En av de viktigste oppgavene til Skistyret er å lede og forvalte hele den norske skisporten, som i tillegg til alpint også innebærer langrenn, hopp, kombinert, telemark og freestyle. Arbeidet krever at vi hever blikket og tar beslutninger basert på et helhetlig perspektiv. 

Vi er også involvert i ulike utvalg. Jeg skal for eksempel lede et kompetanseutvalg frem til 2020 der vi skal utarbeide strategier og tildele økonomisk støtte til de ulike grenene for å nå kompetanse- og utviklingsmål i skisporten. For meg er dette en utrolig nyttig ledererfaring å få så tidlig, forteller hun. Hun fortsetter; - Den faglig kompetanse jeg får fra studiene har gitt meg trygghet i rollen som styremedlem. Mange trenere og ansatte i Skiforbundet har bakgrunn fra NIH. Det er derfor ingen tvil om at vi gjennom studiene tilegner oss kompetanse som er nyttig for norsk skisport, forteller hun.   

Drømmer om en jobb innen sponsor- og samarbeidsavtaler 

Erfaringene fra Norges Skiforbund har gjort henne bevisst på hva hun konkret ønsker å jobbe med i fremtiden.

-  Selv om jeg har en stor lidenskap for norsk skisport, er det sponsing og samarbeidsavtaler med næringslivet som engasjerer og interesserer meg mest. Jeg liker businessfeltet, forhandlinger og det potensialet som ligger i å skape rammebetingelser og konsepter som gagner idretten og bedrifter og organisasjoner i næringslivet. 

Som sponsor kan du legge mange føringer for den økonomiske støtten som igjen kan forme idretten positivt. På den bakgrunn er Sport Management-studiet midt i blinken nettopp fordi det gir den faglige og teoretiske kompetansen jeg trenger, forteller hun. 
- Årene i Norges Skiforbund har gitt meg mange opplevelser, mye kunnskap og gode relasjoner. Det har også gitt meg en stor forståelse for forholdet mellom idrettspolitikk og administrasjon, samt god innsikt i en kompleks organisasjonsstruktur med flere ulike skigrener. Samtidig har jeg blitt bevisst på hva som kreves av meg for å kunne nå målene mine. 

Råd til studentene

Med  tanke på fremtidig jobb mener Andrea studenter bør vise engasjement samtidig som de bør utnytte NIHs tilbud av praksisplasser.

-  For å få erfaring og finne ut hva du vil jobbe med i fremtiden så må du engasjere deg og utforske muligheter. Jeg vil også oppfordre til å spørre andre om råd, enten det er studenter eller interne eller eksterne forelesere. Du bør også vurdere å kontakte personer fra idretten som har en jobb eller en bakgrunn du er nysgjerrig. På den måten bygger du i tillegg relasjoner som kan styrke nettverket ditt, forteller hun engasjert.

- NIH har i tillegg avtaler med mange ulike praksissteder, men studentene har også anledning til å finne praksisplasser selv. Det er en gyllen anledning til å lære mer om noe du selv brenner for. Jeg brukte nettverket mitt utenfor skolen til å få praksisplasser hos Norsk Tipping og i sponsoravdelingen til TINE. To unike perioder der jeg lærte mye og ble utfordret, samtidig som jeg fikk gleden av å jobbe med dyktige og erfarne mennesker.

Jeg tror det er viktig å tenke at du som student kan tilføre praksisstedene nye idéer og annen type kunnskap – det er ikke bare et sted for å lære. I slike settinger er vi også viktige ambassadører for studieretningen og ikke minst for NIH, avslutter hun.