På utveksling til Canada

Den 23. august forlot vi Gardermoen og Norges idrettshøgskole, med snuten rettet mot Nord-Amerika. 24 timer senere var vi fremme i Alberta, Canada - vårt hjem de neste fem månedene.

Crash Hotel
I august landet fire studenter fra Norges idrettshøgskole (NIH), Marie, Espen, Tony og Håvard, i Alberta, Canada. Noen litt mer spente enn andre. Vi hadde gått mange runder med oss selv før vi endelig besluttet at dette var noe vi skulle gjøre ettersom vi alle var enige om at dette var en "once-in-a-lifetime-experience". Den første uken av oppholdet bodde vi på Crash Hotel. Hotellet er lokalisert i hjertet av Alberta, nemlig Edmonton. Her holder også universitetet til. De første dagene ble brukt til å bli kjent med universitet, registrere oss, bli kjent med kanadisk kultur og besøke Nord-Amerikas største kjøpesenter, West Edmonton Mall.

En spent gjeng på vei til Canada. Fra venstre Tony, Håvard, Espen og Marie.


Fadderuka

Etter en uke på Crash Hotel, over verdens mest bråkete utested, kunne vi endelig flytte inn på University of Alberta North Campus, i et kjøpesenter kjent som HUB Mall. Plutselig var vi en del av et universitet bestående av over 40 000 studenter og 18 fakulteter som strakk seg over flere titalls kvartaler. Her møtte vi også NIH masterstudentene Vilde og Jostein som vi har hengt mye med under oppholdet. Første uken besto av "Week of Welcome", tilsvarende vår fadderuke hjemme. De internasjonale studentene, sammen med en rekke andre studenter på vårt fakultet og ved vårt studentbygg, var en del av et eget Week of Welcome opplegg med blant annet "Beer Gardens" hvor man kunne slappe av med en øl, slikke sol og nyte konserter. Vi så på kinofilm, standup- og hypnoseshow.

Rookie Camp - vår første fakultetstur
Et par uker inn i studiene var det tid for "Rookie Camp". Rookie Camp ble arrangert av fakultetet vårt "Physical Education and Recreation" og deres studentorgan PERCS. PERCS tilsvarer på mange måter en kombinert versjon av alle studentforeningene på NIH.  Studentene på vårt fakultet verdsetter det sosiale høyt og bruker ordet "family" for å beskrive samholdet på Van Vliet Complex, vårt fakultetsbygg. PERCS arrangerer altså mange kule events, og for nye studenter i fakultetet er Rookie Camp kanskje den viktigste. Først ble vi kjørt av gule "School Bus"-busser som du ofte ser i amerikanske filmer, før vi befant oss i en avsidesliggende og koselig leir ved et nydelig vann. Under campen ble vi godt kjent med alle de andre nye studentene og vi fikk mange nye venner. Vi lagde og presenterte danser og sketsjer, konkurrerte i rumpeldunk, ble vekket grytidlig for å løpe gjørmeløypen og mye annet. For noen av oss ble det også vårt første møte med nordlyset.

Nye inntrykk - nye opplevelser
I løpet av tiden vi har vært her har vi rukket veldig mye forskjellig. Vi har sett skolelagene, Golden Bears and Pandas i fotball, amerikansk fotball, basketball og ishockey. Etter hvert har vi også besøkt Rogers Place for å høre på Roger Waters, samt for å se på byen stolthet; Edmonton Oilers. Vi har opplevd IMAX-kino for første gang og vært på West Edmonton Mall. I tillegg har vi vært med på alt av PERCS-arrangementer, håndballcup, Rumpeldunk-cup og skoleligaer i fotball og futsal. Sistnevnte idrett gikk vi også seirende ut av.

Vinnerne av intramural futsal 2017

 

Hjemmebanen til Edmonton Oilers


Vi var også heldige å få Thanksgiving middagsinvitasjon fra fakultetets Dean (tilsvarende vår rektor). De fleste studenter kan fullføre studiene på University of Alberta uten å ha hilst på sitt fakultets Dean, og vi følte oss derfor veldig privilegerte som ble invitert hjem til Deanens private hjem. I tillegg var det stas med "norsk lunsj", da "NIH-delegasjonen" var på besøk, anført av rektor Lars Tore Ronglan.

Vi har også sunget mang en sang på Studentunionen bygg og deres RAT, "Room at the top", en studentbar med utsikt over hele byen. Hver onsdag var det nemlig karaokekveld, og det har ikke vært mange kvelder vi har gått glipp av. I forhold til andre aktiviteter har noen av oss vært med på jiu jitsu, kickboksing, swing og pilateskurs.

Tur til Rocky Mountains og Mexico
I midten av oktober tok vi turen til Banff National Park i Rocky Mountains, en fire timers kjøretur unna universitetet. Her bodde vi midt i nasjonalparken i Castle Mountain Wilderness Hostel. Vi besøkte blant annet Johnston Canyon og Lake Louise.

På tur til Banff National Park, Rocky Mountains


Under reading week, vår høstferie, reiste vi til Cancun, Mexico. Her hadde vi en uke med sol, tequila og sterk meksikansk mat.

Ferie til Cancun, Mexico


Annerledes studiehverdag

Studiene har vært veldig annerledes fra det vi var vant med hjemme. På NIH har vi arbeidskrav som må bestås før man kan gå opp til eksamen, en eksamen som veier 100 % av sluttkarakteren. I Canada har man store prøver, også kalt "midterms", som veier 20-30 % hver. Disse er fordelt gjennom studietiden, kombinert med mindre innleveringer, rapporter og prosjekter før man tar "final exam" i desember. Fordelen her er at det er lettere å jobbe jevnt og trutt med fagene gjennom hele semesteret, i tillegg til at man vet mer hvordan man ligger an før eksamen, uten at den avgjør "alt". Ulempen er at det er betraktelig mer å gjøre, studiehverdagen blir ganske så tøff og vi har tatt 5 fag i stedet for de vanlig 3 som vi tok hjemme. I tillegg går selvfølgelig all undervisning på Engelsk, noe man må tilvenne seg.

Kultur, folk og sol
Kulturen og væremåten til folket i Canada kan virke litt overveldende til og begynne med. Folk er veldig snille, utadvendte og serviceinnstilte. På starten virket det hele litt overfladisk, men det har visst seg og være helt ekte. I tillegg har vi merket oss at nordmenn og NIH har et godt rykte. Likevel skal det sies at det har vært lettest å få seg internasjonale venner, studenter som er fra andre steder i verden, akkurat som oss.

Været i Edmonton har vært veldig bra. Å komme til Edmonton i slutten av august var litt som å få en forlenget sommer. Sommeren varte nemlig mye lengre her og vi har ikke hatt mer enn 3 regndager. Plutselig kom høsten, og før vi visste ordet av det var det vinter. Vi har passert minus 20 allerede og i januar ventes det å være mange dager med kaldere enn minus 30. I den siste uken har det blitt litt varmere og nærmere 0 grader. Nærmere 0 grader er varmt for å være Canada på denne tiden, og du blir derfor ikke overrasket når du ser kanadiere som går rundt i t-skjorte og shorts.

- Priviligert som har fått muligheten til å reise på utveksling
Å reise til Canada for å studere er noe vi absolutt anbefaler. Vi føler oss privilegerte som har fått muligheten til å bygge nettverk i ett annet kontinent, utforske en annerledes kultur og følt på det å være langt hjemmefra. Noen av oss har naturligvis savnet NIH, familie, kjæreste og venner. Tidsforskjellen til Norge er på hele åtte timer, noe som har gjort det utfordrende å kommunisere hjem. Likevel har vi fått mange nye vennskap, vi har reist til en av verdens vakreste nasjonalparker og vært i eksotiske Mexico. Edmonton er også en kort flytur unna USA hvis man vil reise dit. Det å reise på utveksling handler veldig mye om det å oppleve nye ting. Selvfølgelig er det viktig å få et utbytte av fagene man tar, og de erfaringene man får som man kan benytte seg av senere. Likevel kan man argumentere for at det er alle opplevelsene ved siden av studiene som gjør utvekslingen så spesielt. Når man reiser på utveksling jobber man ikke og står derfor fritt til å fylle ettermiddager, kvelder og helger med morsomme og sosiale aktiviteter og reiser.

Nå nærmer det seg siste eksamensinnspurt i desember og vi gru-gleder oss til å reise hjem. Forhåpentligvis har vi sørget for å opprettholde NIH sitt gode rykte slik at andre kan fortsette å høste frukter av det flotte studietilbudet University of Alberta og Physical Education and Recreation kan tilby oss utvekslingsstudenter. Vi ses i 2018!