Bygger flerbruksbane i Zambia

Som student på Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (IKU) får jeg mulighet til å skape positive idrettsopplevesler for barn og unge i Zambia

Studentene på IKU-studiet, og gjengen som skal sykle 500 kilometer til inntekt for en ny flerbruksbane. Jeg er nummer to fra høyre.

Som en del av påbygningsstudiet Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (IKU)  ved NIH, er jeg, Raymond Bommen, idrettsfrivillig i Norges Idrettsforbunds prosjekt, Idrettens Fredskorps. Som fredskorpser arbeider jeg med å gi barn og unge i Zambia muligheten til å drive med idrett og fysisk aktivitet.

Ønske om å utfordre meg selv
Etter endt mastergrad innen kroppsøving og pedagogikk i 2017, ønsket jeg å bruke kunnskapen og erfaringene på en litt annen måte enn å gå rett inn i læreryrket. Valget falt på IKU studiet. Jeg ønsket å utfordre meg selv og bli kjent med hvordan idrett og aktivitet blir gjennomført i en helt annen kultur.

For tiden er vi ni idrettsfrivillige i Norges Idrettsforbund (NIF) sitt bistandsprosjekt Idrettens Fredskorps. Vi jobber med tilrettelegging av aktiviteter innen idrett og fysisk aktivitet i lokalsamfunn i Malawi og i Zambia. Selv er jeg lokalisert i Livingstone, Zambia, hvor jeg har vært bosatt hos en lokal familie på 10 siden høsten 2017. Her jobber jeg som fotballtrener samtidig som jeg underviser i kroppsøving ved SOS-barnebyers skole. Fotball er en populær idrett både i Zambia og Malawi. Etter å ha vært her i over et halvt år, har vi alle opplevd lokale utfordringer knyttet til mangel på idrettsbaner og utstyr. Særlig utsatt er de idrettene som krever ekstra utstyr, som for eksempel håndball, volleyball og basketball.

Jeg underviser i kroppsøving ved SOS-barnebyers skole i Livingstone. Det er her jeg håper å få bygget en flerbruksbane, som kan bli et hyggelig møtested for barn og unge som vil drive med ulike idretter.


Bussturen som ble vendepunktet

Under en busstur fra Lusaka, hovedstaden i Zambia, til Livingstone, kom jeg på idèen om å gjennomføre en innsamlingsaksjon lik den min vertsorganisasjon, Sport in Action, hadde gjennomført noen år tidligere: Hva om vi klarte å samle inn 100.000 kroner ved å sykle 500 kilometer? Da hadde vi altså klart å spare opp midler til å bygge en helt ny flerbruksbane på SOS Barnebyer sine områder i Livingstone. På den måten kan vi sikre at flere barn og unge i Livingstone kan oppleve idrettsglede og ikke bli stoppet av mangel på utstyr eller baner. Tanken vår er at flerbruksbanen skal være åpen for bruk av alle organisasjoner og skoler i Livingstone, og vi håper at banen kan bli et møtested for mange barn og unge som vil drive med ulike idretter. 

Gjennomføring
Jeg var heldig som fikk med meg alle studentene på prosjektet. Nå er planen at vi skal starte syklingen 9. april fra SOS barnebyer i Lusaka. Vi håper å være fremme på SOS Barnebyer i Livingstone 13. april. Vi er alle veldig spente. Noe av oss har god erfaring med sykkel fra før, mens andre har liten erfaring. Vi vil derfor ha med oss en fysioterapeut og en sykepleier underveis. Vi har i tillegg fått god hjelp av både politi og ambulanse som vil eskortere oss helt frem til Livingstone. Ettersom veiene er tungt trafikkert og bilistene tar lite hensyn til syklister, er det viktig å være godt forberedt.

Følg turen på Facebook

Ønsker du å støtte prosjektet?