NIH studenter bygger flerbruksbane i Zambia

I løpet av fire dager skal Raymond Bommen og hans medstudenter ved Norges idrettshøgskole, sykle 500 kilometer gjennom trafikkerte veier i Zambia. Målet er å samle inn penger til en flerbruksbane i Livingstone, Zambia.

Raymond Bommen, nummer to fra høyre, og hans medstudenter. Sammen skal de sykle 500 kilometer fra Lusaka, hovedstaden i Zambia, til Livingstone. Hensikten er å samle inn penger til en flerbruksbane og på den måten sikre at flere barn og unge i Livingstone kan oppleve idrettsglede.

Som en del av påbygningsstudiet Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (IKU)  ved NIH, er Raymond idrettsfrivillig i Norges Idrettsforbunds prosjekt, Idrettens Fredskorps. Som fredskorpser arbeider han med å gi barn og unge i Zambia muligheten til å drive med idrett og fysisk aktivitet.

Med engasjement som verktøy
- Vi er for tiden ni idrettsfrivillige i Norges Idrettsforbund (NIF) sitt bistandsprosjekt Idrettens Fredskorps. Vi jobber med tilrettelegging av aktiviteter innen idrett og fysisk aktivitet i lokalsamfunn i Malawi og i Zambia, forteller han i en epost fra Zambia. Selv er han lokalisert i Livingstone, Zambia, hvor han har vært bosatt hos en lokal familie på 10 siden høsten 2017.

Raymond er brennende engasjert i både sykling, fotball, fysisk aktivitet og barn og unge. Hjemme i Horten er han en av ildsjelene i mosjonist-sykkelgruppen Futa Drill Pro Cycling. I tillegg spiller han fotball på fritiden. Etter endt mastergrad innen kroppsøving og pedagogikk i 2017, ønsket han å bruke kunnskapen og erfaringene på en annen måte enn å gå rett inn i læreryrket. Valget falt på IKU studiet. - Jeg ønsket å utfordre meg selv og bli kjent med hvordan idrett og aktivitet blir gjennomført i en helt annen kultur, forteller Bommen.

IKU-studenten jobber som fotballtrener samtidig som han underviser i kroppsøving ved SOS-barnebyers skole. - Fotball er en populær idrett både i Zambia og Malawi. Etter å ha vært her i over et halvt år, har vi alle opplevd lokale utfordringer knyttet til mangel på idrettsbaner og utstyr. Særlig utsatt er de idrettene som krever ekstra utstyr, som for eksempel håndball, volleyball og basketball.

Raymond underviser i kroppsøving ved SOS-barnebyers skole i Livingstone. Det er her han håper å få bygget en flerbruksbane, som kan bli et hyggelig møtested for barn og unge som vil drive med ulike idretter. Flerbrukshallen vil være åpen for bruk av alle organisasjoner og skoler i Livingstone.


Bussturen som ble vendepunktet

Under en busstur fra Lusaka, hovedstaden i Zambia, til Livingstone, fikk Raymond en idè. Hva med å gjennomføre en innsamlingsaksjon lik den hans vertsorganisasjon, Sport in Action, hadde gjennomført noen år tidligere. Raymond satte seg et mål: 500 kilometer på sykkelsetet, og 100.000 i innsamlede midler innen 1. Mai.
- Jeg luftet idèen for de andre medstudentene. De ville gjerne delta i prosjektet ettersom pengene uavkortet går til et godt formål, nemlig bygging en flerbruksbane på SOS Barnebyer sine områder i Livingstone. På den måten kan vi sikre at flere barn og unge i Livingstone kan oppleve idrettsglede og ikke bli stoppet av mangel på utstyr eller baner. Flerbruksbanen skal være åpen for bruk av alle organisasjoner og skoler i Livingstone. Vi håper at banen kan bli et møtested for mange barn og unge som vil drive med ulike idretter, forteller han.

Trafikkerte veier
Etter planen skal startskuddet gå fra SOS barnebyer i Lusaka 9. april. De håper å være fremme på SOS Barnebyer i Livingstone 13. april.
- Vi er alle veldig spente. Noe av oss har god erfaring med sykkel fra før, mens andre har liten erfaring. Vi vil derfor ha med oss en fysioterapeut og en sykepleier underveis. Vi har i tillegg fått god hjelp av både politi og ambulanse som vil eskortere oss helt frem til Livingstone. Ettersom veiene er tungt trafikkert og bilistene tar lite hensyn til syklister, er det viktig å være godt forberedt, avslutter han.

Følg turen på Facebook

Ønsker du å støtte prosjektet?