Hjelper utøvere med å bli verdens beste innen para-snowboard

Morten Skogheim Kleivdal gikk fra studier til jobb i Brettforbundet der han jobber som rekruttlandslagstrener og paralandslagstrener for snowboardutøvere. Det gir en helt rå følelse

Morten Skogheim Kleivdal har en bachelor innen trening, helse og prestasjon, studieretning fysisk aktivitet og helse. I dag jobber han i Brettforbundet der han er rekruttlandslagstrener og paralandslagstrener for snowboardutøvere

- Jobben som trener for rekruttlandslaget i snowboard er veldig variert og innebærer mye reising. Ingen dag er lik. Jeg har ansvar for å planlegge og gjennomføre turer og treningsopplegg til ulike snøsamlinger og World-cups verden rundt. I tillegg holder jeg en del barmarksamlinger på Olympiatoppen. Jeg liker å reise og være med utøverne på konkurranser. Det å hjelpe de med å bli best mulig er en ganske rå følelse, forteller han med et smil om munnen.

Rekrutteringen til para-snowboard

I tillegg til å være trener har Morten også ansvaret for rekrutteringen til para-snowboard.

- En stor del av rekrutteringsarbeidet til para-snowboard i Norge foregår i samarbeid med ulike snowboardklubber, i hovedsak Kongsberg snowboardklubb. Der har jeg holdt tre samlinger hvor vi driver aktivt med rekruttering av parautøvere som kan være potensielle utøvere til fremtidig paralympiske leker.

 

Aktiv snowboardkjører

Morten startet på Norges idrettshøgskole (NIH) fordi han ønsket en utdannelse innen idrett. Konkrete studie eller karriereplan hadde han imidlertid ikke, bortsett fra at han ønsket å jobbe med mennesker, trening og fysisk aktivitet.

- Jeg visste ikke hva jeg ville bli eller jobbe med. Jeg hadde hørt mye bra om høgskolen og jeg ønsket en utdanning innen idrett og fysisk aktivitet. Det var derfor et lett valg å søke studieplass ved NIH og bachelorprogrammet trening, helse og prestasjon, studieretning fysisk aktivitet og helse. I starten tenkte jeg at en bachelor fra NIH kunne gi meg mange muligheter. Studiehverdagen var lagt opp slik at man fikk testet ulike fag og idretter samtidig som vi fikk delta i ulike forskningsprosjekt. Vi deltok og gjennomførte også ulike tester i fysiologisk laboratorium og vi fikk innblikk i og kunnskap om mange spennende faglige temaer, blant annet treningsfysiologi, treningslære og ernæring. Gjennom studietiden fikk jeg nye venner, tilegnet meg ny kunnskap og jeg fikk muligheten til å trene mellom forelesningene.

Morten har tidligere vært aktiv snowboardkjører og har hatt god kontakt med miljøet etter at han la opp for å satse på studier.

Som tidligere snowboardkjører er Morten glad i fysisk aktivitet


- Jeg har hatt god kontakt med snowboardmiljøet etter jeg la opp karrieren for å studere bachelor i trening, helse og prestasjon, studieretning fysisk aktivitet. Det var svært verdifullt da jeg skulle søke jobb. Den kunnskapen jeg tilegnet med på NIH, og kontakten jeg har inn mot snowboardforbundet, Olympiatoppen og i de ulike klubbene og skolene, har gjort at jeg kan videreformidle erfaringer og kunnskap til fremtidige og aktive utøvere.

Nytteverdien av utdannelse

Morten bruker daglig kunnskapen han tilegnet seg fra studietiden og blir stadig utfordret i jobben.

- Utdannelsen bruker jeg egentlig hver dag. Vi har flere barmarkstreninger hvor jeg bruker kunnskapen til å legge opp treningsøktene. Innimellom er det noen av utøverne som trenger hjelp i forbindelse med en skade, og da er trening en del av rehabiliteringen. Jeg møter over nye utfordringer nesten hver dag. Det kan være et vondt kne, en ankel, en sår skulder eller at noen trenger ernæringsråd. Jeg har god dialog med utøverne og er opptatt av å lytte til dem med tanke på hva de liker av øvelser og hva de mener må til for å bli best mulig. På den måten får jeg utviklet meg som trener. I tillegg har jeg god kontakt med trenerne for seniorlandslaget. De gir meg råd på veien og deler velvillig av sin kunnskap.

Råd til deg som skal velge utdanning

Basert på egen erfaring har han et råd til potensielle studenter.

 -Finn studier som interesser deg og gå 100 prosent for det. Jeg prøvde ulike studier før jeg valgte NIH, og har ikke angret etterpå. Den indre motivasjonen er viktig når du skal studere, du må like det du skal lære. En høgskole med så mange smarte og aktive studenter skal du lete lenge etter!

Interessert i studier ved NIH?

Bli kjent med våre studenter og få et innblikk i hvorfor de valgte å satse på lidenskapen. Få samtidig et innblikk i deres studiehverdag, og hør hvorfor idrettstudier kan være noe for nettopp deg. Se ulike videoklipp og filmer her.