Hjelper ungdom å gjøre drømmer til virkelighet

Simen Haukås trener flere av landets beste unge fotballspillere i Vålerenga. Der hjelper han topp motiverte ungdommer med å gjøre drømmer til mer enn bare drømmer.

God stemning i laget.
Simen bruker sin NIH-kompetanse hver dag og trives godt i jobben som fysisk trener.foto:privat
Simen på fotballbanen
Simen Haukås har en mastergrad i fysisk prestasjonsevne og bachelorgrad i idrettsbiologi. Han utviklet sin fascinasjon for fysisk trening og så potensialet av en fysisk trenerrolle hos norske fotballklubber underveis i studieløpet på NIH. I dag stortrives han som fysisk trener i Vålerenga. Foto: privat

– Jeg har alltid hatt en indre drive for idrett og trening. NIH muliggjorde å kombinere interesse og utdanning, og med en mastergrad i fysisk prestasjonsevne ble jeg tydeligvis attraktiv for arbeidsmarkedet, forteller han.

— Jeg elsker å arbeide med unge spillere og følge dem over tid for å se utviklingen. Det beste av alt er at det er en utrolig artig jobb!

Jobben som fysisk trener

I dag jobber Simen som fysisk trener i Vålerenga 2 og U19. Der har han ansvaret for å planlegge, gjennomføre og evaluere nettopp den fysiske treningen for fotballspillerne. I tillegg arbeider han som fysisk trener for toppidrettselevene på Valle Hovin videregående skole tre ganger i uken. Jobben på Valle Hovin foregår mest i styrkerommet og med basistrening.

— Det er mitt ansvar å sørge for at hver enkelt spiller får tilrettelagt sin trening på best mulig måte. Dette gjør jeg gjennom overvåkning av den enkeltes treningsbelastning ved bruk av GPS og annet treningsbelastningsverktøy. Jeg er ansvarlig for fysisk testing, oppvarming/prepp og oppsett av treningsplaner for styrketrening til ungdomsspillerne. I tillegg til det fysiske, har jeg også ansvar for spillernes ernæring og restitusjon.  

Arbeidsdagen i Vålerenga foregår i samarbeid med fysioterapeut og trenerteam. Overvåkning av treningsbelastning presenteres daglig for trenerteamet, som igjen benyttes i veiledning og planlegging av treningsøkter. Simen lager individuelle treningsplaner som blir utarbeidet og kontinuerlig justert etter spillernes respons på treningen og deres fysiske utvikling.

— Jeg har også hovedansvaret for å utarbeide fagplaner for fysisk trening som benyttes i utviklingsløpet til spillerne gjennom ungdomsårene.

Simen trives godt i jobben som fysisk trener, og forteller at det er både morsomt og givende å trene unge motiverte idrettsutøvere. Etter en lang vinter med god trening er spillergruppen nå godt rustet til seriestart i april.

— Vi har hatt en god og tøff sesongoppkjøring preget av bra tilrettelagt trening. Spillertilgjengeligheten har vært høy, og alle spillerne har vist betydelig fysisk fremgang. Særlig ser vi at spillergruppen har vist progresjon i utholdenhetskapasitet mot slutten av kampene.

Satset på interessen

Spiller utfører markløft
Simen veileder spiller i styrkerommet. foto:privat

Simen visste at han ville studere noe relatert til sin interesse for idrett og trening, men han var usikker på hva han kunne og ville jobbe med. Dette endret seg fort på NIH, for underveis i studieløpet ble han introdusert for flere karriereretninger fra gjesteforelesere og gjennom enkeltemner. Han utviklet en fascinasjon for fysisk trening og begynte å drømme om en trenerrolle hos norske fotballklubber.

– Relevant utdanning fra den best rangerte skolen innen idrett gjør deg attraktiv og har bidratt til at jeg fikk trenerjobben i Vålerenga.

Daglig får han bruk for sin NIH-kompetanse.

– Mastergraden har gitt meg en solid og bred faglig bakgrunn. I tillegg har jeg god kontakt med både forelesere og medstudenter fra NIH og anser dem som nyttige rådgivere og sparringspartnere i arbeidshverdagen.

Råd til studenter

Simen anbefaler fremtidige studenter å finne relevant arbeid så tidlig som mulig i studieløpet.

— NIH gir god faglig teoretisk kunnskap som mange arbeidssteder kan nyttiggjøre seg av. Start med å anvende kunnskapen allerede første eller andre studieåret slik at du har opparbeidet deg et godt erfaringsgrunnlag den dagen du skal søke fulltidsjobb. Slik vil du stille sterkere enn mange andre i jobbsøkerprosessen. Og vær villig til å jobbe hardt!

 

Interessert i studier ved NIH?

Bli kjent med våre studenter og få et innblikk i hvorfor de valgte å satse på lidenskapen. Få samtidig et innblikk i deres studiehverdag, og hør hvorfor idrettsstudier kan være noe for nettopp deg. Se ulike videoklipp og filmer her.