Håndball som karrierevei

Sommeren 2017 fullførte Christian Thue Bjørndal sin doktorgrad om temaet talentutvikling i norsk håndball. I dag jobber han som postdoktor ved NIH og har også egen trenervirksomhet.

Christian har en bachelor i trenerrollen og idrettspsykologi, og en master i idrettsvitenskap, studieretning coaching og idrettspsykologi. I tillegg har han en doktorgrad. Da han startet på NIH ante han ikke at idrettsforskning var en mulig karrierevei.

- Jeg valgte å ta en doktorgrad ved NIH fordi det ga meg mulighet til faglige dypdykk innenfor et område jeg er veldig engasjert i. Da jeg skrev doktorgraden, videreutviklet jeg i tillegg fag- og undervisningskompetanse, ettersom jeg underviste 25 prosent av tiden som doktorgradsstipendiat, forteller Christian entusiastisk.

Det var ikke gitt at Christian skulle ta en doktorgrad ved NIH. Da han startet utdannelsen i trenerrollen og idrettspsykologi hadde han ambisjoner om å jobbe fulltid som håndballtrener. Under arbeidet med mastergraden innså han at akademisk fordypning kombinert med egen trenerkarriere var ideell.  

- Jeg stortrives i rollen som postdoktor. Postdoktor betyr enkelt forklart at jeg er ansatt i en midlertidig vitenskapelig stilling som forsker. I tillegg har jeg en del undervisning. Jeg bruker mye tid på å forberede undervisningen slik at den skal være engasjerende og aktuell med utgangspunkt i ny forskning på fagfeltet, sier han. - En vanlig arbeidshverdag er ofte preget av en skiftende timeplan med varierte arbeidsoppgaver.

Som forsker går mye av tiden med til planlegging, datainnsamling og artikkelskriving. Nå forsker han på spillerutvikling i norsk håndball. I tillegg til forskning underviser Christian i håndball som fordypningsidrett og treningslære på bachelor i trenerrollen og idrettspsykologi. Han har også undervisning for masterstudentene, der han foreleser i fagene læring og ledelse.

- Det er utrolig spennende å kunne jobbe i brytningen mellom teori og praksis. Det å kunne integrere kunnskap fra flere disipliner og fagfelt inn i undervisningen og min egen trenervirksomhet er noe jeg setter pris på, forteller han engasjert.

Christian har spilt håndball i en årrekke blant annet for HK Herulf. Samtidig har han jobbet som trener på toppnivå. I dag jobber han som håndballtrener på Otto Treider videregående skole og som målvakttrener for Haslum idrettslag, ved siden av jobben ved Norges idrettshøgskole. Det stortrives han med. 

I tillegg til jobben som postdoktor har Christian egen trenerpraksis hvor han blant annet jobber som håndballtrener og målvakttrener. Bildet er et illustrasjonsfoto. Foto: Emil Sollie.

 

- Arbeid med ungdom er både givende og gøy. En av grunnene til at jeg valgte å forske på nettopp ungdom og håndball er fordi ungdom har et enormt potensiale. Jeg var interessert i hva som skiller de spillerne som tar steget helt opp i eliten fra de nest beste, og hvordan idretten kan legge forholdene enda bedre til rette for enda flere unge, lovende håndballspillere i Norge.

I fremtiden ønsker Christian å arbeide videre med både forskning og undervisning  i kombinasjon med egen trenerpraksis.

- Det er viktig for meg å være der det skjer, i arbeid med trenere og utøvere. Det er samtidig et privilegium å få muligheten til å kombinere faglig interesse med arbeid med unge mennesker i utvikling. Jeg har aldri angret på at jeg tok idrettsutdannelse. Jeg fulgte interessen min og endte opp som idrettsforsker. Det er en karrierevei jeg ikke ante var mulig da jeg startet studiene, avslutter han.

Interessert i studier ved NIH?

Bli kjent med våre studenter og få et innblikk i hvorfor de valgte å satse på lidenskapen. Få samtidig et innblikk i deres studiehverdag, og hør hvorfor idrettstudier kan være noe for nettopp deg. Se ulike videoklipp og filmer her.