Gjennom NIH har jeg fått jobb, fantastiske venner og en allsidig kunnskapsbase om idrett

Håvard Hauge Haakonsen valgte studier med bakgrunn i interesse og lidenskap for fotball. Med på lasset fikk han nye venner og et stort nettverk innen idretten.

Håvard er utdannet innen trenerrollen og idrettspsykologi, med fordypning innen fotball. I dag jobber han som sportslig leder i Lier IL fotball, en jobb han stortrives i.

Håvard jobber i dag som sportslig leder i Lier IL Fotball. En jobb han selv mener han fikk på bakgrunn av tema for bacheloroppgaven.

- På bachelorprogrammet i trenerrollen og idrettspsykologi tok jeg fordypning i fotball. I tillegg fikk jeg UEFA B- trenerlisens som en del av utdanningen. Fordypningen i bacheloroppgaven handlet om «ferdighetsinnlæring i fotball» og var muligens avgjørende for at jeg kunne starte min første jobb i Lier IL rett etter studiene, sier han entusiastisk.

- Som sportslig leder i en stor klubb som Lier IL er samarbeidet med det lokale miljøet og klubbene rundt veldig viktig. Nettverket jeg fikk på Norges idrettshøgskole (NIH) gjør denne jobben mye enklere ettersom mange av de tidligere studentene nå jobber innenfor ulike områder i idretten. I Lier gav dette oss et lite fortrinn når klubbene i drammensområdet prøvde å sikre seg «NM i straffespark kvalik», en kvalik vi fikk arrangere på Tranby Idrettspark. Du skal aldri undervurdere betydningen av nettverksbygging, og på NIH har du muligheten til å gjøre det med kunnskapsrike og flotte mennesker, fortsetter han.

Min første jobb
Før Håvard startet på NIH spilte han på rekruttlaget til Strømsgodset samtidig som han hadde vært fotballtrener i samme klubb i flere år. Han var derfor sikker i sin sak da han søkte studieplass ved Norges idrettshøgskole.

- Før jeg søkte studieplass visste jeg at NIH hadde et godt rykte. Jeg så det som en god mulighet til å utvikle meg som fotballtrener, samtidig som det lot seg kombinere med det å være aktiv fotballspiller. Gjennom studietiden fikk jeg stadig flere oppdrag for ulike klubber, blant annet Lier IL og Strømsgodset. Lier IL ønsket hjelp til å arrangere fotballskoler og andre spennende tiltak. Det var da jeg fikk idèen om å jobbe med utviklingen av en fotballklubb. Etter mye sparring med sportslig utvalg i klubben fikk de gjennomslag hos styret i å ansette tidenes første sportslige leder. Jeg er utrolig takknemlig og ydmyk over at det ble meg.

Han fortsetter. - På NIH fikk jeg kunnskap om generell idrettslære, forskjellige idretter, idrettspsykologi og coaching. Det kommer daglig til nytte i den jobben jeg gjør. Tidligere tok jeg valg basert bare på intuisjon. Nå kan jeg i større grad basere handlinger på kunnskap jeg tilegnet meg under studietiden. I dag har jeg et ganske stort nettverk innen fotballen, hvilket gjør at jeg har kontakter i mange ulike klubber og miljøer. Det gjør det mulig for meg å kunne leve av interessen min samtidig som det gir meg flere muligheter på jobbmarkedet. Uten tiden på NIH hadde dette vært utenkelig.

Rollen som sportslig leder
I Lier IL Fotball har Håvard ansvar for å følge opp det sportslige hva gjelder spillere, trenere, lag og planverk. Han er i tillegg en del av fotballfritidsordningen (FFO) og akademiet, samtidig som han har ansvar for fotballskolen og jentefotballens dag.

Håvard stortrives som leder for fotballfritidsordningen og akademitreningene.

 

- Som sportslig leder har jeg en finger med i spillet på det aller meste som foregår i klubben. Heldigvis har jeg enorm støtte fra alle de frivillige som gjør en fantastisk innsats i Lier idrettslag.  Hverdagen min er ganske fleksibel. Enkelte faste aktiviteter som FFO og akademi er tidsbetinget, men ellers har jeg mulighet til å justere og periodisere både møter og lagoppfølging. Jeg foretrekker å jobbe når det er aktivitet i klubben, altså fra ettermiddagen og utover. En dag kan jeg for eksempel starte jobb klokken 11 og avslutte klokken 20. Da starter det gjerne med FFO-forberedelser og kontorarbeid etterfulgt av FFO til klokken 17 og deretter oppfølging av lag og kveldsmøter med sportslig utvalg eller styret. Som sportslig leder kan det bli mye kveldsarbeid, men til gjengjeld får jeg god tid om morgenen.

Utviklet meg som menneske
Det Håvard liker aller best med jobben er å følge opp FFO- og akademiøktene.

- Disse barna har jeg brukt mye tid på helt siden vi startet opp treningene i 2018, og jeg har blitt enormt glad i dem. I tillegg er de veldig ivrige med fotballen, noe som gjør det ekstra moro å lede treninger. I Lier IL Fotball møter jeg alt fra 5-åringer som sparker fotball for første gang, til veteraner som har spilt i 50 år. Vi har også ildsjeler som bruker pensjonisttilværelsen sin til å jobbe for at Lier IL skal få en ny flerbrukshall på Tranby. Hverdagen min er veldig allsidig og jeg har lært utrolig mye om hvordan en breddeklubb fungerer. På tross av min unge alder har klubben gitt meg mye tillit som leder, og jeg har fått mulighet til å både feile og lære mye nytt. Det å få muligheten til å jobbe med og lede så mange forskjellige mennesker i ulike aldre og med ulike bakgrunner har gjort at jeg har utviklet meg mye som menneske.

Råd til deg som skal velge utdanning
Håvard er klar i sin tale når det gjelder råd til potensielle studenter.

- Velg en utdannelse som du brenner for. Hvis du elsker idrett, kan du aldri bomme med Norges Idrettshøgskole. Gjennom NIH har jeg fått meg jobb, mine beste venner, en kjærlighet for turorientering, en allsidig kunnskapsbase om idrett og et spisset fagfelt i min favorittidrett- fotball, avslutter han

Interessert i studier ved NIH?

Bli kjent med våre studenter og få et innblikk i hvorfor de valgte å satse på lidenskapen. Få samtidig et innblikk i deres studiehverdag, og hør hvorfor idrettstudier kan være noe for nettopp deg. Se ulike videoklipp og filmer her.