Idrettsfrivillig i Zambia

Jesper Møller (25) fra Asker drømte om å gjøre noe helt nytt og annerledes etter å ha fullført bachelorgraden i idrettsvitenskap ved Norges idrettshøyskole. Nå representerer han norsk idrett i det sørlige Afrika, samtidig som han får faglig påfyll og sanker studiepoeng gjennom studieretningsfaget Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (IKU) ved NIH.

Idrettsfrivillige Jesper fra IKU studiet på NIH. Foto: Caroline Dokken Wendelborg

- Muligheten til å kombinere idrettsfrivillig arbeid for Idrettens fredskorps med studiet Idrett, kultur og utviklingssamarbeid (IKU) var som å treffe blink, forteller en engasjert Møller, som ved siden av studiene har vært fotballtrener for Holmen IF.

Kombinasjon av studier og bistandsarbeid
I 10 måneder bidrar han og syv andre NIH-studenter med sin idrettsfaglige kompetanse på skoler, i idrettslag og i lokalsamfunn i Zambia. Siden 1997 har over 400 norske idrettsungdommer deltatt i utvekslingsprogrammet Idrettens fredskorps i regi av Norges idrettsforbund (NIF). De aller fleste har kombinert bistandsarbeidet med IKU-studiet ved NIH.

Løpsglede blant barna. Foto: Caroline Dokken Wendelborg


- Jeg føler jeg blir investert i som idrettsfrivillig. Jeg får blant annet oppleve hvordan idretten fungerer i en helt annen kontekst enn hva jeg er vant til. Samtidig får jeg studiepoeng og verdifull innsikt som kan ta med meg på veien mot mitt planlagte masterstudie ved NIH, legger Jesper til.

Unik erfaring og opplevelse
25-åringen bor hos en vertsfamilie i den gamle gruvebyen Kabwe. Her har han praksis som gymlærer og fotballtrener gjennom Sport in Action, en av partnerorganisasjonene til NIF.

Liten gutt på vei hjem fra trening. Foto: Caroline Dokken Wendelborg


- Hvis du er glad i idrett, sulten på erfaringer fra feltet og det bor en liten eventyrer i deg – anbefaler jeg på det sterkeste å søke som IKU-student! Du vil sitte igjen med noe eksklusivt og unikt, som kun noen få andre får oppleve, avslutter han.

Foto: Caroline Dokken Wendelborg

 

Interessert i å dra ut som idrettsfrivillig?
Som idrettsfrivillig bidrar du med din idrettsfaglige kompetanse på skoler, i idrettslag og i lokalsamfunn i Zambia, Malawi eller Sør-Afrika. Intensjonen er å gi barn og unge i det sørlige Afrika like muligheter og tilgang til fysisk aktivitet. Søknadsfrist: 15. februar