Forelesere

Forelesere mai 2019

Bent Rønnestad, PhD

Bent er professor i idrettsfysiologi ved Høgskolen i Innlandet, Seksjon for Helse og Treningsfysiologi, Lillehammer. Han underviser og forsker hovedsakelig på optimalisering av styrke- og utholdenhetstrening, effektene av å kombinere disse to treningsmetodene og periodisering av trening. Bent har en bistilling i Olympiatoppen Innlandet der han jobber med trenere og utøvere primært innenfor utholdenhetsidretter og lagspillidretter. Rønnestad har publisert over 80 vitenskapelige artikler og bokkapitler.

Daniel S. Tangen, MSc

Daniel er fysisk trener for det norske damelandslaget i alpint. Tidligere Alpinist. Mastergrad innen idrettsfysiologi fra Norges idrettshøgskole og seksjon for fysisk prestasjonsevne. Daniel er en styrketreningsentusiast, men trives også godt på sykkelsetet.

Erlend Vada, MSc

Erlend har bakgrunn som friidrettsutøver og har deltatt i 11 norske mesterskap (2003-2014) Han er utdannet fra Norges idrettshøgskole og har en mastergrad i idrettsvitenskap. 13 års erfaring som Personlig trener hvorav de siste 11 årene som fulltids PT. Erlend har undervist og sensurert ved NIH Aktiv sin PT utdanning siden 2008.

Gøran Paulsen, PhD

Gøran Paulsen er førsteamanuensis ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne og fagkonsulent for Olympiatoppen. Paulsen har forsket på muskler i en årrekke med spesielt fokus på restitusjon og adaptasjon til styrketrening. Samtidig har Paulsen bred praktisk erfaring fra trening av toppidrettsutøvere etter flere år som fagansvarlig for kraft/styrke-avdelingen i Olympiatoppen. Paulsen har særlig jobbet med styrketrening for Norges beste langrennsløpere, skiskyttere og syklister.

Ingrid Egner, PhD

Ingrid er overingeniør ved institutt for klinisk medisin, Universitetet i Oslo. Ingrid har en mastergrad i idrettsbiologi fra NIH og en doktorgrad i fysiologi ved UIO. Under doktorgraden jobbet hun med ulike hypertrofi- og atrofimodeller og viste blant annet at muskler har en intrinsik muskelhukommelse. Etter fullført doktorgrad jobbet hun ved Stanford University School of Medicine. Her forsket hun på effekten av trening på muskelstamceller ved aldring. Forsker i dag på blod-, lymfe- og benmargskreft ved Rikshospitalet. Ingrid er også proffbokser og har mer enn 150 boksekamper som amatør. I de senere årene er hun også blitt en ihuga crossfitter og lever etter mottoet «en dag uten trening er en dag uten mening».

Jørgen Undrum, MSc

Jørgen har mastergrad Norges idrettshøgskole ved seksjonen for fysisk prestasjonsevne. Til daglig jobber Jørgen med personlig trening igjennom sitt eget foretak. Du treffer han også som foreleser ved NIH Aktiv og som mastertrainer for utstyrsleverandøren Fitness Brands.

Lars Edvin Samnøy, MSc

Lars er landslagssjef Norges Styrkeløftforbund. Juniorlandslagssjef Norges Styrkeløftforbund 2011-2017. Mastergrad, Norges idrettshøyskole (NIH) Fysiologi og biomekanikk fra 2012. Lars jobber også med trenerutdannelse i Norges Styrkeløftforbund, fungerer som regionstrener og har startet utdanning for å bli Aktiv instruktør gjennom NIH våren 2019. 

Live Luteberget, PhD

Live jobber som postdoktor ved Norges idrettshøgskole. Hun har en doktorgrad på emnet «kamp- og treningsanalyser i håndball», der håndballspillere på høyt nivå (landslag og eliteserie) ble analysert. I tillegg til forskning, så har Live undervisningsansvar i treningslære, fysisk trener i ballspill og biomekaniske metoder. Live er tidligere håndballspiller, og har erfaring fra eliteserien i Norge. I tillegg har hun erfaring som fysisk trener på nest høyeste nivå.

Ola Eriksrud, PhD kandidat

Ola er Master of Science i fysioterapi fra University of Connecticut 2000. Han er universitetslektor ved Norges idrettshøgskole siden 2005 hvor han underviser innen anatomi, biomekanikk, motorisk kontroll og treningslære. Forsvarer sin doktorgrad 2019 som handler utviklingen av et nytt testbatteri for dynamisk balanse og mobilitet. Ola jobber også som fysioterapeut ved Olympiatoppen og er konsulent for ulike særforbund og idrettsklubber nasjonalt og internasjonalt. Videre er Ola en av personene bak utviklingen og bruken av robotikk mot testing, trening og rehabilitering i 1080 Motion. Her jobber han sammen med store universiteter internasjonalt, ulike nasjonale olympiske komitéer samt ulike klubber fra NBA, NFL, MLB, NHL og Premiere League.

Paul André Solberg, PhD

Paul er Olympiatoppens øverste fagansvarlig for kraft/styrke. Han har en bred forskningsbakgrunn innen effekt av forskjellig typer trening og treningsprotokoller på mental helse, styrke, spenst og hurtighet, samt restitusjonstid. Paul er tidligere landslagsutøver i spyd, juniorlandslagstrener i friidrett (kast), landslagssjef para-friidrett fra 2012, trener og forsker for Marinejegerkommandoen i 6 år. Han har også idrettserfaring fra håndball, styrkeløft og vektløfting. Paul heller mot at livskvalitet ikke har lineær sammenheng med kilo løftet i benkpress, men i knebøy.

Thomas Bjørnsen, PhD kandidat

Thomas er fagansvarlig for kraft/styrke ved Olympiatoppen Sør & Sørvest, samt Universitetslektor ved Universitetet i Agder (UIA). Doktorgraden (forsvares i løpet av 2019) i idrettsfysiologi er skrevet med hovedfokus på adaptasjonsprosesser i skjelettmuskulatur etter «okklusjonstrening» (styrketrening med redusert blodstrøm). Har 12 års erfaring som trener, og har jobbet i Olympiatoppen med kraft/styrke-oppfølging av utøvere og deres trenere siden 2015.

Torstein E. Dæhlin, PhD kandidat

Torstein er doktorgradskandidat ved University of Alberta, AB, Canada, der han benytter avanserte metoder innen biomekanikk og bevegelsesanalyse for å forstå hvordan forskjellige muskler bidrar til optimal prestasjon i komplekse bevegelser. Torstein har vært utøver på Norges juniorlandslag i vektløfting, samt undervist i Norges Vektløfterforbunds trenerutdanning. Han har også publisert flere forskningsartikler, relatert til ulike metoder som benyttes i vektløfting, samt metoder for å analysere løfteteknikk. I 2017 mottok Torstein “Vanier Canada Graduate Scholarship” og “University of Alberta President’s Doctoral Prize of Distinction” for sine doktorgradsstudier.

Tron Krosshaug, PhD

Tron er professor på Norges idrettshøyskole & Senter for idrettsskadeforskning. Har jobbet på NIH med forskning og undervisning siden 2000. Primært er forskningsaktiviteten sentrert rundt mekanismer og risikofaktorer for ulike idrettsskader, men Tron er også involvert i en rekke forskningsprosjekter relatert til biomekaniske analyser av styrketreningsøvelser. I tillegg driver han selskapet Muscle Animations som utvikler 3D-animasjoner av styrketreningsøvelser, der muskelbruk og biomekaniske analyser blir forklart på en enkel og intuitiv måte. Tron er forøvrig av den klare oppfattelsen at livskvaliteten øker lineært som en funksjon av antall kilo løftet i benkpress.

Truls Raastad, PhD

Truls er professor i idrettsfysiologi, og spesialist på idrettsernæring, muskelfysiologi og styrketrening. Han jobber ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole og har publisert mer enn 100 vitenskapelige artikler i tillegg til bøker og bokkapitler om styrketrening, idrettsernæring og muskelfysiologi.

Øyvind Skattebo, PhD kandidat

Øyvind er doktorgradsstipendiat på Norges idrettshøgskole hvor han studerer effekten av kondisjonstrening på tilpasninger i hjertet, blodvolumet og skjelettmuskulaturen under prosjektet «The significance of the muscles’ oxidative capacity for oxygen delivery and oxygen consumption».  Øyvind er tidligere skiskytter på nasjonalt nivå og har mastergrad fra Norges idrettshøgskole hvor han studerte effekten av maksimal styrketrening på prestasjonen i langrenn.