Anders Hall Grøterud

Har folkehelsa bruk for treningssentrene?

Anders er daglig leder av Aktivitetsalliansen, tidligere informasjonsdirektør i SATS og var med å starte treningskjeden EVO. I 2000-2001 ledet han kampen mot moms på trening, og vant ved å få Regjeringen til å gå imot sitt eget forslag. Anders har hovedfag i idrettspsykologi og har skrevet boken Sporty Business med Geir Jordet. Han har også vært landslagstrener i triatlon.

 

Har folkehelsa bruk for treningssentrene?

I 2019 kommer både Folkehelsemeldingen og Nasjonalt handlingsplan for fysisk aktivitet – to politisk dokumenter som åpner nye, viktige muligheter for treningsbransjen. Men blir det bare med muligheten?
Treningssentrene sier selv de er for alle, men domineres av slanke, godt utdannede medlemmer under 40 år. De er ikke relevante for dem som trenger dem mest; middelaldrende med ekstra kilo og stadig flere vondter, tidsklemmerne som aldri får tid til seg selv og de eldre som enkelt kunne trent seg sterke og stødige og fått en hverdag uten ressurskrevende tilsyn.
I stedet for å utvikle konsepter, produkter og kompetanse for disse målgruppene, fortsetter kjedene å selge drømmen om sommerkroppen, muskelvekst og ellevilt overskudd i hverdagen.
Hva skal til for at treningssentrene når dem som virkelig trenger dem?
Hvordan kan folkehelse bli den viktigste driveren for utvikling?
Hva slags trening vil bli etterspurt i fremtiden?
Hva må bransjen gjøre for å bli relevant?