Før avreise

Det er viktig å planlegge utvekslingsoppholdet godt, og få oversikt over alt som må ordnes før avreise til det store utland.

Godkjenning

Reiser du på utveksling i 4.semester (TI) eller 5.semester (IBI/THP/SPM/IS) blir studiene godkjent som valgfrie emner. Du vil derfor ikke tape tid i studiene dine. Det er likevel viktig at du tar emner som er faglig relevante i graden din. 

Er du masterstudent må utvekslingsoppholdet forhåndsgodkjennes av programansvarlig og internasjonalt kontor. Ta kontakt med internasjonalt kontor for mer informasjon. 

Finansiering

Bolig

Mange vertsinstitusjoner hjelper utvekslingsstudentene å finne bolig. Du finner informasjon om ordningene ved hvert universitet på våre avtalesider under hvor kan du reise?

Visum

Visumregler og prosedyrer varierer fra land til land, og det er lurt å sjekke dette så tidlig som mulig slik at du vet hvilke dokumenter som trengs. Å søke visum er ditt ansvar, og du bør kontakte ambassaden til det landet du skal reise til for å innhente oppdatert informasjon. Eller se UD sine sider.

Immigrasjonsmyndighetene i flere land krever økonomisk garanti. Lånebevis fra Lånekassen er tilstrekkelig. 

Forsikring

  • Helseforsikring: Når du søker om støtte fra Lånekassen til studier i utlandet, blir du automatisk medlem i folketrygden under utenlandsoppholdet. Under oppholdet har du rett til dekning av helsetjenester. 
  • Dersom du trenger bekreftelser på denne retten, eller har spørsmål om retten til dekning av helsetjenester må du ta kontakt med Helfo utland.
  • Reiseforsikring: Det er viktig å være oppmerksom på at du uansett må ha en tilleggsforsikring (reiseforsikring). Folketrygden gir rett til dekning av helsetjenester, men dekker for eksempel ikke hjemsendelse ved sykdom. Dersom du tegner medlemskap i ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) kan du kjøpe deres forsikring som dekker enkelte forhold som Folketrygden ikke dekker.
  • Du kan også ta direkte kontakt med ulike forsikringsselskaper for å sjekke deres tilbud.

Vaksiner

Undersøk om du må ta vaksiner før du reiser. 

Semesterregistrering ved NIH

Husk at du må godkjenne utdanningsplan og betale semesteravgift til NIH når du er på utveksling, for gjeldende semester.

Beredskap

Dersom ulykken skulle være ute er det viktig at du vet hva du skal gjøre.

Last ned Nødnummer-appen til Sjømannskirken.
Dette er en gratis app som samler det meste av det du trenger om du blir utsatt for en uønsket hendelse når du er på reise.

Huskeliste

  • Oppdatere kontaktinformasjon
  • Sørg for å ha kopi (papir eller elektronisk) av viktige dokumenter
  • Husk forsikringer
  • Vaksiner deg 

Beredskapstelefon ved NIH: +47 23 26 43 00

Nyttige tips og nettsider

Sjømannskirken
Reiseregistrering
ANSA
Folkehelseinstituttet
Nav utlandet

Helfo utland