Utdrag fra jubileumsboka

Boka "Kunnskap i bevegelse. Norges idrettshøgskole 50 år" handler blant annet om folkene, institusjonen, undervisningen og forskningen ved landets ledende institusjon for idrettsutdanning.

Egil Olsen og Sven Mollekleiv trener sammen i Idrettshøgskolens treningssenter
Egil Olsen og Sven Mollekleiv trener sammen i Idrettshøgskolens treningssenter Foto: Dag Vidar Hanstad

Tok makta på NIH

Egil Olsen og Sven Mollekleiv er faste treningsmakkere i Idrettshøgskolens treningssenter. Begge har en lang historie på høgskolen. Drillo var student i det aller første kullet i 1968, og på 1970-tallet var han blant de første som tok hovedfag. Livet hans som "fotballprofessor" og landslagssjef for Norge i to verdensmesterskap, er kjent, men visste du at Egil Olsen også har vært NIHs faglige leder? I 1982 ble han valgt å lede Høgskolerådet - en rolle som kan sammenlignes det faglige ansvaret rektor har i dagens system. Han var ikke innstilt til rollen, men ble valgt inn av ansatte og studenter. Med seg som nestleder fikk han studenten Sven Molleklev i et valg som slo ned som lyn fra klar himmel. At en student skulle bli nestleder i Høgskolerådet, var det ingen som hadde tenkt på en gang.

Mollekleiv kom til NIH som student i 1979. Da var han leder i Norsk Studentunion. Han var en klar studentstemme med stor innflytelse.

Hva skjedde da de to plutselig fikk lederskap i Høgskolerådet? Hvorfor regnes Drillo som en av NIHs kulturbærere? Hvorfor omtales Mollekleiv som den klare studentstemmen? Hvorfor ble han plutselig ansvarlig for historieundervisningen i egen klass? Hvordan fikk Mollekleiv så stor innflytelse da han som styremedlem i 2002 fikk et viktig oppdrag?

Svarene kommer i boka Kunnskap i bevegelse. Norges idrettshøgskole 50 år. Den kommer til høsten, og handler blant annet om folkene, institusjonen, undervisningen og forskningen ved landets ledende institusjon for idrettsutdanning.

NIH slik høgskolen så ut høsten 1965
NIH slik høgskolen så ut høsten 1965 Foto:NIH

Fra intenst uvennskap til faenskap

Bildet viser NIH slik høgskolen så ut høsten 1965 - tre år før de første studentene ble tatt opp med åpning 12. august 1968. Det idylliske bildet er ikke representativt for prosessen med å etablere høgskolen. Faksimilen av forsiden i Verdens Gang 23. september 1965 forteller om misnøyen med måten myndigheten styrte prosessen. Penger var også et problem, men bevilgningene kom på plass til slutt.

Faksimilen av forsiden i Verdens Gang 23. september 1965
Faksimilen av forsiden i Verdens Gang 23. september 1965.

Utfordringene var ikke over av den grunn. Etter at NIH fikk sitt første styre sommeren 1967 og ansettelsene av folk kom i gang, ble det virkelig bråk. Det var uenighet om hvilken retning skolen skulle ta. Fra staten var riktignok marsjordren å utdanne kandidater til skole, idrett og Forsvaret, men styret kranglet om ansettelse av nøkkelpersoner og hva skolen skulle prioritere av forskning og utdanning.

Forfatter Dag Vidar Hanstad går inn i denne tematikken. En kilde sier blant annet at forholdet mellom to av de mest sentrale personene gikk fra intenst uvennskap til faenskap. Hvem det var, hva de kranglet om - og hvordan det gikk, kan du lese om i jubileumsboka.