Norges idrettshøgskole 50 år
Norges idrettshøgskole fylte 50 år i 2018. Året ble markert og feiret gjennom en rekke arrangementer og synliggjøring av våre samfunnsbidrag og høgskolens rolle innen utdanning og forskning.
Se vår historieNorges idrettshøgskole fylte 50 år i 2018. Året ble markert og feiret gjennom en rekke arrangementer og synliggjøring av våre samfunnsbidrag og høgskolens rolle innen utdanning og forskning.
Se vår historieEtter 21 års planlegging ble Norges idrettshøgskole formelt etablert og Statens gymnastikkskole nedlagt 1. juli. Statsminister Per Borten avfyrer startsignalet 12. august 1968 og ønsker første studentkull velkommen.
Thor Volla blir adm. direktør for NIH. Det tas opp 119 studenter til et ettårsstudie, mens 51 som hadde tatt ett år på Statens gymnastikkskole, tok et tilleggskurs på ett år.
2-års studiet kommer for alvor i gang med 115 studenter.
Direktør og avdelingsledere arm-i-arm.
Første hovedfagskandidater uteksaminert.
Gjeninnføring av en egen grunnfagsutdanning og åpning for innpassing fra andre læresteder til mellomfagsstudiet. Stor debatt om lærerkompetanse vs. idrettskompetanse.
Besøk av Kong Carl XVI Gustav på hans første statsbesøk som monark.
Nytt mellomfagsstudium: Idrett for funksjonshemmede. Samarbeid med Beitostølen helsesportsenter.
Massiv tilsetting i faste stillinger i perioden 76 – 78. Hans B. Skaset tilsatt som første professor og Willi S Railo som første dosent i idrettslige fag. Etablerer eget kontaktutvalg med Norges idrettsforbund med tanke på å dekke idrettens utdanningsbehov.
Opprettelsen av Det norske universitetsråd med de fire daværende universitetene og seks vitenskapelige høgskolene (deriblant NIH), samt Norsk studentunion.
Nytt mellomfagsstudium i idrettsbiologi.
Innfører ny organisasjonsmodell med to fagavdelinger (idrettslige fag og pedagogikk, biologiske fag og psykologi) og egne enheter for administrative funksjoner. Nytt høgskoleråd med 14 medlemmer, direktør er fast leder.
Etter 12 års ventetid kan idrettshallen tas i bruk.
Ettårig mellomfagsstudium i friluftsliv.
Ettårig mellomfagsstudium i helselære og idrettsbiologi. NIH passerer 100 uteksaminerte hovedfagsstudenter. 3-årig sammensatt faglærerutdanning. Høgskolerådet reorganiseres igjen. Lederen velges, og får ansvaret for planlegging og gjennomføring av arbeidet i Høgskolerådet. Innebærer mindre makt til direktør.
På initiativ fra NIH blir det etablert et nasjonalt fagråd for idrett med mål om blant annet bedre nasjonal samordning av idrettsutdanningen. Professor Sigmund A. Anderssen ble senere leder for rådet.
NIHs bibliotek får status som nasjonalt ansvarsbibliotek for idrett.
Doktorgradsutdanning igangsettes.
Ettårig mellomfagstilbud i kultur- og idrettsforvaltning. Inngår samarbeidsavtale med Norges idrettsforbund.
Oppretting av tre institutter for biologiske- og medisinske fag, for samfunnsvitenskapelige fag og for idrettsfag. Senere fikk også Forsvarets avdeling status som institutt.
Den nye universitetsloven trer i kraft og NIH får en formalisert tilhørighet til universitetssektoren. Kari Fasting valgt til første valgte rektor ved NIH.
Sigmund Loland er først ute med å ta doktorgrad ved NIH.
Massiv vekst i høgskolens nasjonale og internasjonale samarbeidsavtaler.
Erling Stordahl (1923 – 1994) utnevnes til NIHs første æresdoktor for sin innsats på sektoren for fysisk aktivitet/ idrett for funksjonshemmede. NIH feirer 25-års jubileet.
Per Wright velges til rektor.
NIH er engasjert i OL og Paralympics på Lillehammer. Innvielse av kunstisbanen og en startbane for bob og aking.
Forsknings- og undervisningsbygget står klart. Nybygget på 7.000 kvadratmeter er siste brikke i de opprinnelige planene fra 1968.
Norge slår Brasil under Fotball-VM med Egil Olsen som trener – «Fotballprofessoren» fra NIH som var student i det første kullet i 1968 og deretter ansatt før han fikk ansvar for å gjenreise fotballandslaget.
Direktør Thor Volla pensjoneres etter å ha vært skolens direktør og administrerende direktør helt siden starten.
Gunnar Breivik velges til rektor. Arni Hole ansettes som adm. direktør.
Baard Wist blir ny adm. direktør.
Senter for idrettsskadeforskning opprettes i mai 2000 med finansiering fra Kultur- og kirkedepartementet, Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité, Norsk Tipping AS og Pfizer AS. Formålet er å utvikle metoder for å forebygge skader i idretten gjennom et langsiktig forskningsprogram med fokus på skadeforebyggende tiltak.
Kvalitetsreformen innføres ved alle høgskoler og universiteter. NIH etablerer bachelor og master.
NIH går bort fra institutter og etablerer fem fagseksjoner: Seksjon for fysisk prestasjonsevne (SFP), Seksjon for kroppsøving og pedagogikk (SKP), Seksjon for idrettsmedisinske fag (SIM), Seksjon for coaching og psykologi (SCP) og Seksjon for kultur og samfunn (SKS).
Sigmund Loland velges til rektor og sitter i to perioder (2005 – 2013).
NIH står som vertskap for konferansen til The European College of Sport Science (ECSS). 1732 forskere innen alle disipliner kommer til Oslo.
Kunnskapsminister Tora Aasland tildeler i januar Likestillingsprisen for 2009 til NIH. Prisen er på to millioner kroner. - Institusjonens arbeid burde kopieres av andre, sier statsråden, og trekker fram at universiteter og høyskoler bærer et stort ansvar for å styrke likestillingen i Norge.
NIH har sin disputas nummer 100 når Anne Lannem forsvarer sin avhandling 5. desember 2011.
Lise Sofie Woie blir adm. direktør.
Kari Bø velges til rektor.
Startbevilgning over statsbudsjettet for totalrehabilitering av eldre bygningsmasse.
Faglærerutdanningen skilles ut som egen treårig utdanning gjennom bachelor - faglærer i kroppsøving og idrettsfag.
Mens det tok 21 år mellom disputas nummer 1 og 100, kommer nummer 150 allerede 20. juni 2016 når Prisca Bruno Massao disputerer. Forsvarets avdeling er ikke lenger en del av NIH, men flytter til Akershus festning, der forskerne integreres i Forsvarets høgskole.
Lars Tore Ronglan velges til rektor.
Lise Sofie Woie ansettes som adm. direktør på nytt seksårig åremål.
NIH er, etter en krevende rehabilitering, Europas flotteste idrettsutdanningscampus.