– Vi må ha flere trenings- og helsefysiologer inn i helsesektoren

For mange helse- og treningsfysiologer kan veien inn i helsesektoren være lang. Kan en helseautorisasjon gjøre veien kortere?

Personlig trener/fysiolog som hjelper en eldre mann med å løfte vekter/benkpress på et treningssenter.
Tom-Daniel Laugerud mener at helse- og treningsfysiologene fra NIH får en bred kompetanse innen aktivitetsmedisin, som gjør dem kvalifisert til å bidra med forebygging, behandling og/eller en livsstilsendring hos mange ulike grupper. Foto: Colourbox

Vi har fått reaksjoner på deler av innholdet i denne episoden. Vi presiserer derfor følgende:

  • Fysioterapeuter har kompetanse på fysisk aktivitet og trening i behandling og forebygging.
  • Fysioterapeuter og helse- og treningsfysiologer har ikke en felles "grunnmur" i utdanningen, da fysioterapeuter blant annet har langt mer anatomi i sin utdanning. 
  • Det følger ikke automatisk med driftsmidler eller en rolle i offentlig helsetjeneste med i en helseautorisasjon. En søknad om autorisasjon fra NIH er per i dag ikke en realitet. 

Helt siden 1992 har NIH tilbudt utdanning for å kunne bli helse- og treningsfysiolog. 

Likevel mangler yrkesgruppen fremdeles synlighet i noen sammenhenger. Jobbmulighetene er mange, men det er ingen krystallklar vei inn i helsesektoren.

Gjester i denne episoden:

  • Tom-Daniel Laugerud, student på bachelorgraden "Trening, helse og prestasjon" ved NIH.
  • Simen Åmot Holm, idrettspedagog ved Sunnas sykehus.

Ingen felles standard

– Jeg tenker, fra mitt ståsted, at det er fordi man ikke har hatt noen felles standard på tvers av studiesteder, Og, det at man ikke har blitt enige om en tittel, før de siste par årene, hvor det har variert fra treningspedagog, idrettspedagog, og andre varianter. Jeg tror det har mye med saken å gjøre, sier Tom-Daniel Laugerud.

Han går siste året på bachelorgraden; trening, helse og prestasjon og har valgt retninga fysisk aktvitet og helse. 

  • Les mer om hvorfor det vil bli stort behov for helse- og treningsfysiologer som han på NIH-bloggen.

Sammen med Simon Åmot Holm, idrettspedagog ved Sunnas sykehus tar han diskusjonen i NIH-podden. 

Behov for kompetansen

De tror helsesektoren trenger kompetansen helse- og treningsfysiologer sitter på, for å få flere i aktivitet. Da kan en helseautorisasjon være veien å gå.

– I dag har man frisklivsveiledere som jobber på frisklivssentraler, og de stillingene fylles faktisk av både av fysioterapeuter og helse– og treningsfysiologer, selv om det da i mine øyne er helse– og treningsfysiologene som faktisk har den riktige kompetansen og utdanninga for å fylle en sånn stilling, sier Holm og legger til:

– Fysioterapeuten er så godt etablert, og man kan ha behov for dem fordi de er det de er, og fordi de har den autorisasjonen. Så, en autorisasjon ville gjøre det veldig mye lettere da, for å styrke den tittelen.

Hør hele diskusjonen i den siste episoden av NIH-podden der du hører podkast.

Les mer om bachelorgraden "Trening, helse og prestasjon".