Hvordan få til å trene jevnlig?

Hvordan klarer de det? Å trene regelmessig, med alt det gode det fører med seg? Både de ivrigste og de som faller fra på treningssentrene gir svar – så DU kan klare det.

Personlig trener hjelper kvinne i beinpress-apparat på treningssenter
Styrketrening er også viktig for helsa. Ved å finne ut hvorfor så mange dropper ut fra treningssentrene, kan det bli lettere for deg å lykkes - uansett hvordan du vil trene. Foto: Privat

Heldigvis har Christina Gjestvang spurt dem for oss. Gjennom tre år har hun studert og sanket erfaringer fra ikke mindre enn 250 nybegynnere på treningssentre.

  • Dette er et utdrag av episode 53 av NIH-podden.

I denne episoden av NIH-podden forteller Christina Gjestvang hva hun lærte, hvordan DU også kan «klare det» og hva det betyr for å unngå vondter og alvorlige sykdommer.

Christina Gjestvang portrett
Christina Gjestvang har akkruat fullført sin doktorgrad om treningssenterbransjen – ved Institutt for idrettsmedisinske fag på NIH. Foto: privat

Må få flere i gang, men hvordan?

– Det må være lystbetont! Sier Christina Gjestvang. Lystbetont kunne være mellomnavnet hennes, hun snakker ofte om det. – Du må finne noe du liker, men det kan også være smart å forberede seg på hvilke barrierer som lett kan stoppe deg.

Christina Gjestvang er vanligvis programleder i NIH-podden, men i dag er hun i gjestestolen, med en helt fersk doktorgrad om trening og treningssentre.

– Målet er å finne ut hvordan vi kan få flere til å trene regelmessig. Det er superviktig for folkehelsa, slår hun fast.

En vidunderpille

I dag beveger 70 prosent av alle europeere seg for lite – det vil si mindre enn 2,5 timer hver uke hvor man i hvert fall blir passelig andpusten – og dermed øker risikoen: Ikke bare for «vondter» ulike steder i kroppen, men også for såkalte livsstilssykdommer som diabetes 2, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk og flere typer kreft. Fysisk aktivitet er også bra for den mentale helsa; det motvirker blant annet depresjon.

De fleste kan få det til, men det er smart å forberede seg, også ved å tenke igjennom hva man vil med treningen, mener Christina Gjestvang. Foto: Emil Solli, NIH

 

– Fysisk aktivitet er en pille, en vidundermedisin som hjelper mot alt dette, men den kan nok være litt tung å svelge, sier Christina Gjestvang.

Ikke så viktig hva du gjør

Men lærdommene fra deltakerne i studien kan gjøre det lettere:

– Finn noe du liker, og finn noen å gjøre det sammen med. Gjerne to-tre stykker i tilfelle bestekompisen må trekke seg en dag, sier hun.

– Og husk: Det er ikke så viktig hva du gjør, bare du gjør noe.

Som mangeårig personlig trener har hun innimellom bare satt på høy musikk og kjørt i gang litt hopp og sprett. – Det skal jo være gøy! Og det skal være noe du har lyst til å gjøre igjen.

Et bonuspoeng, kanskje, kan være å tenke etter hva som gjør at du kobler av mentalt. Kanskje en tur i kajakk? En runde håndball. Noe annet? Sjekk mulighetene, det finnes masser av tilbud. DA blir det lystbetont!

Finn barrierene

– Men folk har jo et liv utenom, en hverdag som kan komme i veien...?

– Akkurat! Og slike barrierer gjelder det å bli klar over – og ha en plan klar, sier hun. Man kan for eksempel få et par veldig travle uker på jobben. – Da bør du ha bestemt deg i forveien for hva du skal gjøre. Er det ok å kutte ut de to ukene? Skal du kjøre et kvarter annenhver kveld? Eller noe annet? Er du forberedt, er det mye lettere å komme videre også.

Treningssentrene er selvfølgelig én viktig arena for å øke aktiviteten. Under 40 prosent av de som starter der, fortsetter å trene jevnlig.

– Folk er ulike og vil trenge tilpassede opplegg. Også derfor starter jeg alltid med en grundig prat – om alt det vi har snakket om her. Jeg vil så gjerne at flere skal fortsette, men – har jeg nevnt at det MÅ være lystbetont?