
Stikkordet er kontinuitet. Men hvordan skal DU få til å trene jevnlig? I denne episoden av NIH-podden får du svaret.
Gjester i denne episoden:
- Eva Katrine Thomsen. Gründer av Inspartum akademi som leverer utdanning og kurs til alle gruppeinstruktører. Har master i idrettspsykologi og coaching fra NIH, samt 15 års erfaring innen gruppetrening.
- Eva Katrine Thomsen har skrevet masteroppgave om nettopp gruppetrening. Her har hun undersøkt hva som gjør at noen instruktører lykkes kontra andre.
En unik treningsform
Flere studier viser at gruppetrening kan bidra til å redusere både stress i hverdagen og risiko for depresjon. I tillegg kan den bidra til økt trivsel og glede under og etter selve treningsøkten. Og det gir motivasjon for å fortsette å trene. Alt dette er mye tydeligere hos de som trener i gruppe, sammenliknet med de som trener hver for seg.
– Det som gjør gruppetrening unikt, er den fantastiske opplevelsen som skapes sammen med andre i en sal. Vi beveger oss til musikk, jobber mot et felles mål og har en felles visjon for timen, sier Thomsen.
Forskning viser at det å trene sammen gjør at man yter mer. Man presterer bedre og får dermed mer ut av treningsøkten.
– Å trene sammen med andre som liker å være i fysisk aktivitet, kan bidra til at en mer positiv opplevelse til trening.
Musikk er et annet viktig element ved gruppetrening. Forskning viser at musikk påvirker humøret og stå-på viljen.
– Musikk kan være med å kamuflere eller distrahere følelsen av utmattelse og tretthet. Da klarer du ofte å yte litt ekstra. Det er også med på å aktivere spenningsnivået i kroppen. Enten for å fyre opp, eller på slutten av timene når vi ønsker å roe ned. Veien til regelmessig trening
Thomsen forteller at de som trener i gruppe er flittigere til å bruke treningssenteret. Det sosiale aspektet er viktig når det kommer til motivasjon og kontinuitet. Gruppetrening tilrettelegger for mestring, et sosialt miljø, man blir tatt godt imot og man blir sett. Her spiller instruktøren en viktig rolle.
– Instruktøren er flink til å verdsette og rose innsats fremfor prestasjon. Det er motiverende å føle seg sett og inkludert, og dette er en viktig nøkkel for å fortsette å trene.
Et annet moment med tanke på kontinuitet er dette med å booke seg på en time.
–Da får man det inn i kalenderen og det blir en slags treningsavtale.
De beste instruktørene
Gruppetreningsinstruktørene er de på et treningssenter som møter flest mennesker i løpet av en uke. De har derfor en unik mulighet til å bidra til økt bevegelsesglede blant folk.
Eva Katrine Thomsen har i sin masteroppgave gjennomført flere dybdeintervjuer med deltakere fra gruppetimer. Her er det helt tydelig at instruktørene er svært viktige for deltakerne.
Dette definerer de beste instruktørene:
- Profesjonalitet: Møter opp i god tid, som har et gjennomarbeidet program, de ser hver enkelt og hilser alle velkommen.
- Kommunikasjon: Gode til å kommunisere med deltakerne under og etter timen. Gode med verbal og visuell «cue-ing» til typiske trinntimer. Dette skaper forutsigbarhet og gjør det lettere for deltakerne å henge med - å mestre øvelsene.
- Musikk: Gode på musikkvalg tilpasset timen og øvelsene.
- Autentisk: Våger å by på seg selv. De er personlige uten å bli private.
- Fellesskapsfølelse: Evner å skape en fellesskapsfølelse gjennom dialog, visjon og målsetting.
- Mestringsfølelse: Tilrettelegger med ulike alternativer slik at alle kan føle mestring.
- Lederskap: Coachende tilnærming, positiv og inkluderende.
Hvordan få med de som ikke trener i dag?
– Hvordan vi skal få med flere? Vi i treningsbransjen må bli flinkere på å vise frem hele spekteret av treningstilbud. Det finnes timer for absolutt alle typer mennesker. Trening handler ikke bare om å løfte tungt og gå ned i kjelleren, men om å ha glede av å være fysisk aktiv.
Thomsen anbefaler at man må bør prøve seg i litt forskjellige timer for å finne ut hva man synes er gøy og hvilke instruktører man liker best. Det er først da man vil klare å holde på, å få kontinuitet i treningen og komme tilbake uken etter.
– Det er det som er nøkkelen til bedre helse. Kontinuitet.