Raskere og sterkere med kompresjonstøy?

Raskere og sterkere med kompresjonstøy?

Produsenter av kompresjonsklær hevder du løper raskere og blir mer utholdende med deres tøy. men er det virkelig så enkelt – og stemmer det? 

«Kompresjon» betyr å presse eller klemme noe sammen. Kompresjonstøy brukes typisk til å klemme sammen venene like under huden, og for noen kan for eksempel komprimerende strømper brukes medisinsk for å behandle åreknuter. Kompresjonsklær har også lenge vært mote i treningsbransjen, både blant mosjonister og aktive idrettsutøvere. Produsentene hevder for eksempel at kompresjonstights øker blodsirkulasjon, og at næringsstoffer og oksygen fraktes lettere rundt i kroppen. Det hevdes også at avfallsstoffer fjernes mer effektivt, så du blir mindre støl.

Jonny Hisdal er fysiolog med doktorgrad fra Universitet i Oslo, og har i flere år jobbet med fagfeltet sirkulasjonsfysiologi. I tillegg har han gjennomført Norseman hele 12 ganger. Johnny Hisdal er dagens gjest i NIH-podden. Han har kommet for å fortelle om hvilken effekt kompresjonstøy faktisk har på kropp og trening – og ikke minst om egne erfaringer med bruk av slike klær til trening eller konkurranse.