Skademareritt avlyst

Tett kampprogram i 2020 ville gi et ras av skader, ble det sagt. Men det gikk veldig mye bedre enn fryktet for norske eliteseriespillere.

Koronaåret ikke ble verre enn et normalår når det gjelder skader i norsk fotball. Foto: Shutterstock

Skademarerittet i eliteserien var «falsk alarm», viser en studie fra Norges idrettshøgskole (NIH), den første i sitt slag.

Portrett av Dalen-Lorentsen
Torstein Dalen-Lorentsen er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på NIH og jobber spesielt med forebygging av skader i fotball. Foto: NIH

Men: Nå viser en helt fersk studie at koronaåret ikke ble verre enn et normalår når det gjelder skader. I hvert fall ikke i norsk fotball.

– Tyskerne meldte tidlig om kraftig økning i skader, men de satte veldig brått i gang. I Norge fikk vi derimot en veldig lang og dermed varsom oppladning; det kan forklare at selv et tett kampprogram ikke fikk skadelige konsekvenser, sier Torstein Dalen-Lorentsen. Han er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole og mannen bak studien.

Dalen-Lorentsen har undersøkt skadeomfanget blant spillerne i eliteserien. 8 av de 13 lagene der har bidratt med detaljert skadestatistikk for 2019- og 2020-seongene. Og tallene viser tydelig at 2020-sesongen ikke ble verre enn sesongen før.

Spillerne kan ha hatt stor nytte av den nye regelen fra FIFA som åpnet for flere bytter (maks 5 i stedet for maks 3) i løpet av én kamp.

Selv om det ikke var noen økning i skader for hele sesongen, var det enkeltsituasjoner som bør unngås. Ett eksempel på dette er Odd, hvor spillerne etter én positiv COVID-test måtte i karantene i 10 dager. De fikk bare så vidt fikk trent sammen før det ventet fem kamper på bare 13 dager. – Slike ekstra tette oppsett bør uansett unngås, sier Dalen-Lorentsen.

To utøvere løper
Landslaget for Hellas trener i Kyiv, september 2020. Foto: Shutterstock

 

Studien er den første i sitt slag som er ferdig. Norge skiller seg fra resten av Europa ved at sesongen går fra april til november mens resten spiller fra august til mai. Tilsvarende studier kan komme fra andre land etter hvert.

Kontakt

Torstein Dalen-Lorentsen er stipendiat ved Senter for idrettsskadeforskning på Norges idrettshøgskole (NIH) og jobber spesielt med forebygging av skader i fotball. Denne studien er en del av doktorgraden hans, der målet er å undersøke om styring av treningsbelastning kan redusere skader og sykdom i fotball.

Studien er nettopp send til vurdering i det anerkjente fagtidskriftet Science and Medicine in Football.