Ballettdanser i Singapore og student ved NIH

Karriere som ballettdanser i Singapore og student på NIH? Akkurat det er virkeligheten for 25-åringen Henriette Dominique Garcia.

Ballettdanser som poserer ved en statue
Henriette Dominique Garcia lever av dansen, men planlegger for framtiden. En viktig del av dette er nettstudier ved NIH. Her Henriette på Sentosa boardwalk i Singapore. Foto: Lyricalight.

Singapore. Kontrasten til en snødekket campus ved Sognsvann og Oslo kunne knapt vært større. De to siste årene har Henriette vært ansatt ved det anerkjente Singapore Dance Theatre, der det går i dans og trening fra morgen til kveld. Samtidig logger 25-åringen inn som student ved Idrettshøgskolen flere ganger i uka.

Tenker på tiden etter balletten

Henriette foran Marina Bay Sands i Singapore
Henriette foran det ikoniske hotellet Marina Bay Sands i Singapore. Foto: Lyricalight.

Sist høst studerte hun idrettens organisasjoner som nettstudium, og denne uka starter hun på det nyetablerte Idrettens lederskap «sammen» med 260 andre studenter. Mange tar det digitale emnet på heltid, men særlig topputøvere, ansatte og tillitsvalgte i idretten er med som såkalte emnestudenter, slik også Henriette er. Det handler om faglig påfyll eller å få dette som et relevant emne i bachelorgraden.

– Jeg må ha i bakhodet hva jeg skal gjøre etter karrieren som ballettdanser. Det karrieren er jo ikke lang, sier Henriette Dominique Garcia. – Det jeg er sikker på, er at jeg gjerne vil fortsette i denne bransjen eller innenfor idretten. Jeg vil ta med mine egne erfaringer for å hjelpe neste generasjons utøvere i kunst og idrett.

Dans hele livet

For Henriette Dominique Garcia har livet mest bestått av dans og ballett. Som barn startet hun på Jorunn Kirkenær Ballettskole. 12 år gammel kom hun inn på stå Ballettskolen ved Den norske opera & ballett. Da hun hun skulle begynne på ungdomsskolen, var hun én av 15 elever som ble tatt inn gjennom samarbeidet som fantes mellom ballettskolen på Operaen og Ruseløkka skole. I 2011 startet hun på en bachelor i utøvende kunst på Kunsthøgskolen i Oslo. Det gikk i trening fra morgen – og øvelser til forelesninger på kvelden. Livet var preget av skolearbeid, trening, forestillinger og eventuelt konkurranser.

Henriette danser ved et vann
Henriette Dominique Garcia. Foto: Lyricalight

 

København og Singapore igjen

Etter fullført bachelor ved Kunsthøgskolen i 2014, var drømmen å bygge en karriere i Norge. I stedet ble det Ballet Manila. Etter tre år i kompaniet var hun på vei hjem til Norge, men «stakk innom» en audition ved Singapore Dance Theatre. Hjemme igjen i Europa fikk hun en produksjonskontrakt for Nøtteknekkeren ved Tivoli Ballet Theatre i Købehavn, som for øvrig var et samarbeid med Dronning Margrethe II.

Og mens hun var der, dukket det opp en ledig stilling i Singapore Dance Theatre. Den fikk hun. Dermed fikk hun sjansen til å jobbe med Janek Schergen, tidligere ballettmester ved Den norske opera & ballett – nå ballettsjef hos Singapore Dance Theatre.

Dagene er hektisk og lange, med ballettklasser fra klokken 10. Deretter er det å øve til forestillinger frem til arbeidsdagen er ferdig 17.30. Etterpå går som regel turen til et treningssenter for å gjøre noen ekstra styrkeøkter.

Mye å lære

NIH kjenner hun helt fra barndommen, da hun og søsknene var med på svømmerkurs der i flere år. Det var kanskje en av grunnene til at hun ofte har vært innom NIHs nettsider og sett hvilke kurs og utdanninger som tilbys som e-læring.

– Nå under koronapandemien fant jeg tilfeldig kurset om idrettens organisasjoner. Det virket veldig interessant, og passet det jeg ønsket meg, sier hun. Siden balletten delvis stengte ned, hadde hun tid og mulighet til å jobbe med studiemodulene. – Jeg merket jo at det har vært en stund siden sist jeg studerte, men dette var interessant. Opplegget med modulene passet perfekt for en deltidsstudent som meg.

Hun forteller at det var mye hun ikke kjente til om norsk og internasjonal idrett da hun startet.

– Jeg har fått svar på mange spørsmål som jeg hadde i forkant. Det har også være motiverende å jobbe med kurset når jeg har fått god veiledning og oppmuntrende tilbakemeldinger underveis. Jeg har lært å tenke utenfor min egen boble og kunne trekke fram viktige elementer i min idrett. Da NIH la ut det nye emnet Idrettens lederskap, bestemte Henriette seg få å søke.

Vil lære mer

– Dette kan hjelpe meg med å finne en karriere i ballettverden eller innenfor idretten når jeg er klar til å henge fra meg ballettskoene. Hvis e-læringen blir mer tilgjengelig og kan kombineres med jobb, tenker jeg å gå videre med enten Sport management eller Idrettspsykologi i fremtiden. I første omgang vil Henriette lære mer om lederskap i idretten.

Henriette stortrives i Singapore. Hun savner imidlertid norsk mat, så da blir det turer til den Norske Sjømannskirken for å kjøpe leverpostei, brunost og makrell i tomat. Og IKEA, da. Også i Singapore står kjøttboller på menyen.

 

Mer om NIHs nettbaserte tilbud innen organisasjon og ledelse

  • SPM102 Idrettens lederskap: Emnet går i vårsemesteret 2021. Neste anledning er i studieåret 2021-22.
  • LED100 Idrettens organisasjoner og organisering:
    Fortløpende opptak for eksterne studenter. Du starter når du ønsker.
  • Idrett og bærekraft: Tilbud for interne og eksterne studenter. Kommer i norsk og engelsk versjon i studieåret 2021-22.

LES mer om NIHs nettundervisning i organisasjon og ledelse.