Nytt år – bli kjent!

- Nytt år betyr masse å glede seg til! Bli kjent og gjør deg kjent på campus! Vi er snart tilbake som normalt! For alle nye studenter er fadderuka en knallstart på studieåret.

NIH ønsker nye (og gamle) studenter velkommen til semesterstart og fadderuke!

Det sier Espen Næss, én av to faddersjefer som har fingrene i det meste som skjer i åpningsuka på NIH. Han sier både nye og gamle studenter har masse å glede seg til på NIH, også lenge etter fadderuka som starter tirsdag 17. august. Og bobler videre om fadderuka, som slett ikke har vært så enkel å planlegge med koronaspøkelset hengene over det hele.

– Volleyballturneringen er en klassiker. Det blir masse liv og moro. Og så Ølympiske leker, med 3x400 meter løp. Med innlagte drikkepauser, for væskebalansens skyld, da. Og Amazing race,...

Årets faddersjefer er Espen og Veronica.

Årets faddersjefer er Espen Næss og Veronica Søgaard. De har ansvar for å ivareta 110 faddere og 320 påmeldte fadderbarn. 

– Men etter fadderuka?

– Ja! Det er jo det aller viktigste. NIH har jo et fantastisk studentmiljø, hvor alle er med. NIH er ikke stedet hvor noen blir ekskludert fra vorspiel eller sosiale aktiviteter. Eller fra studiegrupper. Men aller først gjelder det å bli kjent gjennom fadderuka, bli med på Amazing Race, på tur med russebusser, på silent disco,...

– Og etter fadderuka?

– Bruk foreningene! De er fantastiske! sier faddersjefen, og tross langspurten for å få alt på plass, høres han ut som han har stått konstant til lading. – Sosiale NIH, GiGass og NIHI, idrettslaget; de arrangerer alt mulig gøy, fra turer til turneringer og fester. De har faktisk gjort en kjempejobb med alle de største happeningene i fadderuka også. Bare Amazing Race​, Ølympiske leker og volleyball, det er jo geniale opplegg for å gjøre alle bedre kjent både med hverandre og og byen her. Racet er er et rebusløp der de blir sendt rundt omkring overalt, og...

– Men det viktigste er etter fadderuka, altså...?

– Helt klart. Alle har mye å glede seg til. Å studere er selvfølgelig mye arbeid, men blir man godt kjent, også med lærerne – blir man noen finfine gjenger – og da går alt lettere. Alle her brenner for det de gjør. Når koronaen nå letter, har alle spesielt mye å glede seg til. Men først er det... har jeg nevnt fadderuka?

– Overalt

– Vi har en fantastisk campus, og når så mange lærere, gamle og nye studenter bare gleder seg til å møtes og bruke alt sammen igjen, har vi enda mer å glede oss til enn ved vanlige studiestarter, sier NIH-rektor Lars Tore Ronglan. Han legger ikke skjul på at det er normalen «med liv og røre på NIH igjen vi vil tilbake til».

Særlig for nye studenter er det imidlertid ikke bare en «åpen skole» som er viktig, sier han.

– Bruk kantina, vær sosiale, gå turer og bruk anlegget. Også faglig er dette viktig. Det er ikke bare i klasserommet man lærer på NIH, men også i alle samtalene og diskusjonene, ute i marka eller på trening, at man deler erfaringer og kunnskap. Studentene er jo også en kjemperessurs for hverandre, sier han.

rektor Lars Tore Ronglan ønsker nye og gamle studenter velkommen til NIH

Rektor, Lars Tore Ronglan, gleder seg til et tilnærmet normalt semester med liv og røre på campus.

– Vær med

Han sier halvannet år i unntakstilstand slett ikke har fungert optimalt, selv om digital undervisning er gjennomført så godt det har vært mulig. – Det har vært krevende og frustrerende. Jeg selv – og jeg vet det gjelder alle lærerne også – vi gleder oss enormt til å komme i gang igjen, møte alle nye og få et flott år sammen. Og, ja, fadderuka er en viktig start!

– En oppfordring til studentene?

– Vær med, bli med, inkludér alle og se hverandre. Vær en venn, og få mange nye venner.

Kira Drebes, Mainz/ Tyskland

Å få studere friluftsliv er supert. Samtidig som jeg blir kjent med Norge, nordmenn og kulturen her i Skandinavia. Jeg har studert en periode i Valencia, og der jeg lærte mye om spansk kultur og skrev også bacheloroppgave om fysisk aktivitet utendørs, så dette er en fin match. Jeg har også snakket med andre i Tyskland som har studert her, og de overbeviste meg fullstendig om at NIH er skolen for meg.

Kira skal følge 3.-året på friluftsliv i ett semester.

Johanna Heitmann, München/Tyskland

Jeg fikk et kjempeinntrykk da jeg var så heldig å få besøke NIH en gang, sammen men en venninne jeg besøkte her i Oslo. Vi dro på åpen dag, og jeg likte skolen, miljøet, Oslo – og mulighetene på skolen. Og jeg gleder meg til å bli kjent med masse nye folk. Særlig etter koronaen blir det bra, og så skal det bli gøy med vinter og å gå masse på ski!

Johanna skal følge Sport Management i ett semester.

Julian Gerwatowski-Schaubhut, Køln/ Tyskland

Jeg ville veldig gjerne til Norger. Det er et flott land med nydelig natur. Jeg har møtt folk fra NIH før på sommerskole, og NIH er dessuten partnerskole med skolen hjemme. Ved siden av skolen her er det masse fint å gjøre på fritiden, klart jeg gleder meg. Og så ere det jo en fordel her at alle snakker engelsk.

Julian skal følge 4.-året på Sports Management i ett semester

Sarah Heitz, Freiburg/ Tyskland

Jeg går for friluftsliv, og NIH er den eneste skolen som tilbyr dette. Det er fantastisk at skolen ligger så tett på naturen. Hjemme har jeg studert Idrettsvitenskap, til en master i biomekanikk. Et semester med friluftsliv er min sjanse til å prøve og gjøre noe helt annet, noe veldig norsk. Jeg gleder meg til å prøve nye aktiviteter, med nedoverski, langrenn, kanopadling – og å bli kjent med mange nye mennesker og en ny kultur. Jeg tror nordmenn har et helt annet forhold til natur enn oss.

Sophie Wöber, Freiburg/ Tyskland

NIH er et av de aller beste idrettsuniversitetene som finnes. En lærer hjemme anbefalte NIH veldig; alle som skulle på utveksling ville hit, men vi hadde bare fire plasser, så jeg var heldig. Her får jeg lært mye mer om biologi og biomekanikk, og det gir meg et kjempegrunnlag videre. Og så har jo NIH noen utrolige fasiliteter, hinsides noe annet jeg har sett. Jeg gleder meg til å bruke alt sammen i tillegg til å bruke marka – og bli flinkere på ski.

Studentintervjuene ble gjennomført før norske studenter inntok campus.