
Egentlig skulle de på en såkalt eksamenstur, de 19 avgangsstudentene på lærerutdanningen på Norges idrettshøgskole (NIH), men koronapandemien sa stopp.
Men at prosjektet skulle ende opp i en turhåndbok "med alt", hadde ikke en gang lærerne deres sett for seg. Heller ikke at de nærmest skulle etablere en bedrift underveis, men det skal vi komme tilbake til.
Innovativt og kult! Det ble et fellesskap selv om man ikke var sammen. I en klasse med 40 studenter så er energinivået ganske forskjelligTror det fungerte veldig bra at man kunne fullføre i eget tempo. Dette gjør friluftsliv gøyere!
"All inclusive"
Håndboka som kom ut av prosjektet gir deg ingen tur-rute-forslag, men svarer på alt det andre – og kan dermed brukes overalt:

– Den lærer deg både å forberede og gjennomføre en tur med masser av spennende aktiviteter underveis. Og den passer for alle fra (nesten)nybegynneren som vil alene til skogs èn natt - til hele skoleklasser som vil ut flere netter i strekk, sier Bianca Bruenech.

Hun er én av de til sammen 19 studentene som har valgt Fordypning Friluftsliv på NIH dette skoleåret.
Håndboka gir tips om alt fra pakking av sekk og ting du bør tenke på for å få en fin tur til rigging av mer eller mindre avanserte leirplasser med hengekøye, le, teltplassering, latrinebygging og mye annet. Så kan man bruke det man trenger.
I tillegg har de lagt inn tips om knuter, sagn, dikt og quiz og dessuten en nattevandring under stjernene, som man jo ser så mye mer av et stykke vekk fra sivilisasjonen. Der det passer, har de lagt inn både instruksjonsvideoer og lenker til mer utfyllende kunnskap.
Sammen på avstand
Men det mest spesielle er kanskje at resultatet er koronasikkert, noe som viste seg å skape mye moro, også for flere enn de 19.
For – i alt 45 skulle på tur samtidig. Det skjedde.
Og de skulle dele naturopplevelser og ha det gøy og lærerikt sammen. Det skjedde også.
Men de skulle altså gjøre alt sammen uten å være sammen, og dèt var litt mer tricky. Eneste «hjelp» var at høgskolen for lengst var koronastrengt, så studentene var dermed allerede godt spredd over hele landet.

– Vi dro ut samtidig, de samme tre dagene, men parvis eller hver for oss. I forkant hadde vi laget en felles Instagram-konto, og siden vi var så mange, hadde vi planlagt omtrent hva hvilke aktiviteter vi skulle sende inn bilder av, forklarer én av studentene, Olivia Hullert.
Underveis fikk «sosial-ansvarlig» inn masser av kule bilder å re-poste, fra Finnmark og Troms i nord til Agder i sør. – På den måten fikk vi en veldig variert tur sammen!

Bålstund live
Før levering måtte de visstnok slette noen av bildene.
– Det var noen litt for sterke bilder fra latrinebygging og særlig -testingen. De bildene er uansett vanskelig å glemme, forteller Simen Aamundsen.
På nattevandring gikk Olivia og jeg uten lommelykt, opp til en topp. Tilbake fant vi ikke campen! Det ga litt puls, men vi holdt sammen. Neste gang henger vi en lykt i campen!
Men de fikk delt masser av fine opplevelser som plutselig dukket opp. Bianca som fikk fisk, flere som lagde mat, leirplasser, byggeprosjekt og magiske natt-utsikter fra hengekøya. - Ingen kunne jo dele telt; det var hengekøye som gjalt.
– Og så hadde vi full live-kveldssamling der i hvert fall 12 av «1-2-manns-lagene» hygget seg i stemningsfulle naturomgivelser, en slags «rundt leirbålet»-stund, forteller Bianca Bruenech. Hun sier det ble nesten som på ordentlig, minus bål, siden bålforbudet jo gjelder. – Men vi fikk som bonus at vi faktisk var med hverandre fra så mange og veldig ulike steder.
Den eneste begrensningen var egentlig at studentene måtte holde seg i områder med god dekning, og være litt ekstra varsomme, siden mange jo var på tur alene.
Jeg våknet klokka 4 begge nettene - av hyling. Vi ble redde for at det var villsvin som kunne angripe, men så fant vi ut ut at det var reven som dro forbi...
– Genialt

– Målet for denne eksamensturen var å planlegge og gjennomføre en tur med originalt konsept og kreativt program underveis, under mottoet «Skolefriluftslivs i bevegelse», sier ansvarlig for faglærerstudentene på NIH, Kristian Abelsen.
– De leverte, og ja, det var innovativt! Det var ret og slett et genialt svar i den situasjonen vi befinner oss i. Dessuten var det et opplegg som alle 19 fikk et eierskap til.
På idrettshøgskolen kan studentene velge fordypning i friluftsliv eller ballspill på sisteåret av bachelor-utdanningen. I år hadde 19 valgt friluftsliv, men koronapandemien har satt en stopper for både vintertelttur, kajakktur og andre såkalt praktisk-metodiske turer og opplegg. Av samme grunn ble denne siste turen tvunget over på et mer «digital spor».
– De har vist en fantastisk evne til samarbeid. 19 studenter som har organisert seg, nærmest som en bedrift, de har koblet opp nettmøter og utviklet et nytt konsept rundt naturopplevelser. Det er godt gjort, mener Abelsen.
De skulle lage noe som var spisset mot elever i videregående skole, men har fått til noe som kan brukes av veldig mange flere som er glad i tur og natur.
– Og selv om løsningen og de ulike konseptene godt kan utvikles videre, er dette som løsning på en skoleoppgave rett og slett imponerende.
Turhåndboka fra NIH-lærerstudentene kan du laste ned gratis her...