Kan trene seg unna operasjon etter "mamma-mage"?

Det er en av de vanligste skadene etter fødsler og kan gi en rekke plager for mange kvinner. Spørsmålet er om trening kan erstatte operasjon av delte magemuskler.

Sandra Gluppe undersøker kvinnes mage med ultralyd
Sandra Gluppe vil undersøke "mammamager" med ultralyd for å se muskelskader og hvordan ulike øvelser kan hjelpe dem å leges. Foto: Kjetil Grude Flekkøy, NIH

Det er noe av det doktorgradsstipendiat Sandra Lødeng Gluppe ved Norges idrettshøgskole (NIH) ønsker å finne ut. I disse dager starter hun et nytt forskningsprosjekt der hun først vil sanke erfaringer fra 600 nybakte mødre for å lære mer om tilstanden. Senere vil hun finne ut hvilken type trening som kan hjelpe dem best.

1/3 skades

En studie blant 300 førstegangsfødende på Akershus universitetssykehus avslørte at hver tredje kvinne - 31 prosent - fortsatt strevde med delte magemuskler eller «rectus diastase» ett år etter fødselen.

Trolig henger en rekke plager sammen med skaden, i hvert fall når diastasen er stor: Både rygg- og bekkensmerter i tillegg til ulike typer bekkenbunnsproblemer. Men selv om skaden er svært vanlig, er det forsket lite på den.

  • "Linea alba": Bindevevet mellom de to rette magemusklene foran på
  • "Rectus diastase": Når dette bindevevet forblir utstrukket så også avstandene mellom magemusklene forblir mer enn to fingerbredder bred.

- Vi ønsker å finne ut både hvor permanent spesielt store diastaser er, hvilke plager de henger sammen med og dessuten om trening kan erstatte operasjon for å bli kvitt plagene, sier Sandra Gluppe.

Vil finmåle øvelser

Skaden kan oppstå når buken blir tøyd kraftig ut, særlig mot slutten av svangerskapet. Da strekkes også bindevevet mellom de to rette musklene foran på hver side av magen, og ofte vil det ikke trekke seg skikkelig sammen igjen. Spalten oppleves som skjør, og er den bred nok, vil magen typisk bule ut.

Målet i første omgang er å få kontakt med kvinner med store diastaser og så undersøke hvor godt ulike mage- og bekkenbunnsøvelser virker på dette. Virkningen skal måles med ultralyd slik at de får et bokstavelig talt klart bilde av det som skjer i muskulaturen og bindevevet. Til slutt skal øvelsene som ser mest effektive ut prøves ut blant et utvalg kvinner over tre måneder. De skal hele tiden følges opp av fysioterapeut.

- I beste fall finner vi en måte å redusere eller til og med bli kvitt plagene som skaden medfører, sier Gluppe.

Trenger kvinner

Prosjektet skal også undersøke hvor stor forskjell det er på kvinner med og uten diastase med tanke på både styrke i magen og på smerter i rygg og i bekken etter fødselen.

Det første som skal skje er likevel at 600 førstegangsfødende som besøker helsestasjoner i Oslo og Akershus vil bli spurt om hvor mye diastase oppleves som et problem: Det handler om utseende, helsemessige forhold og hvor godt kropp og mage fungerer etter fødselen.

Sandra Gluppe og Kari Bø utenfor NIH
Sandra Gluppe og hennes veileder, professor Kari Bø ved Institutt for idrettsmedisinske fag på NIH, håper og tror de får kontakt med mange kvinnen til studien. Foto: Kjetil Grude Flekkøy, NIH

 

Må trene riktig

Et mål med undersøkelsen er også å fjerne redselen mange nybakte mødre har for å trene magen "feil". De vil finne ut mer om hva man bør og ikke bør gjøre.

- Foreløpig finnes det egentlig ikke belegg for å fraråde ulike øvelser. Men vi vet allerede at noen øvelser fungerer mye bedre enn andre:

  • Å trekke inn magen funger ikke. Det trekker ikke sammen, men øker avstanden mellom magemusklene.
  • «Sit-ups/crunch» trekker derimot de to rette magemusklene kraftig sammen.
  • Men: om øvelsene gir varige virkninger er svært usikkert.

Fastelavnsris

Sandra Lødeng Gluppe har fått hjelp av Norske kvinners sanitetsforening til undersøkelsen.

- En slik undersøkelse er slett ikke gratis, og medlemmene deres har gjort en kjempeinnsats, forteller hun. For å få inn nok penger må de selge omkring 30.000 fastelavnsris, og studien er så fullfinansiert via foreningens forskningsfond.

- Det sier mye om hvor viktig de mener dette prosjektet er for veldig mange kvinner.


 

Mer informasjon:

Kontakt Sandra Lødeng Gluppe eller hennes veileder, professor Kari Bø, seksjon for idrettsmedisinske fag, NIH.