NIH: På topp 25 av 1700

– Kjempegøy at forskningen vår blir så flittig lest, sier NIH-rektor Lars-Tore Ronglan eller at Idrettshøgskolen er rangert blant de 25 «mest siterte» universiteter og høgskoler i verden. I årets U-Multirank ligger NIH på topp i Norge sammen med tre andre universiteter.

Bilde av skilt over hovedinngangen på Norges idrettshøgskole
UMultirank 2019
Topp 25 Performer UMultirank 2019

Den internasjonale universitetsmålingen U-Multirank rangerer hvert år rundt 1700 universiteter og høgskoler fra 95 land. Helt siden rangeringen startet i 2014 har NIH hatt gode plasseringer blant de norske utdanningsinstitusjonene.

I år har NIH klatret fra 3. til 1. plass blant de universitetene og høgskolene i Norge som får flest A-er, altså flest toppkarakterer i vurderingen. Plassen deles med tre andre:

  • Universitetet i Oslo – UiO: 9 (-5)
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet – NMBU: 9 (+2)
  • Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet - NTNU: 9 (+2)

(I parentes: endring siden i fjor)

Mest lest og sitert

NIH-rektor Lars Tore Ronglan portrett
NIH-rektor Lars Tore Ronglan Foto: NIH

Og NIH er samtidig blant de 25 mest siterte universitetene blant alle de 1700 institusjonene som er med i rangeringen.

– Det er vanskelig å måle kvalitet, så man bør alltid ta slike rangeringer med en klype salt, sier NIH-rektor Lars Tore Ronglan.

– Men når det er sagt, er det selvfølgelig fantastisk å se at NIH enda et år er på lista over de 25 mest siterte universitetene i verden. Det betyr at forskningen vår er nyttig, den treffer, leses og har innflytelse på forskningsfronten innenfor våre fagområder. Siteringer er et viktig mål for internasjonal forskning.

Stolt rektor

Han synes det er ekstra moro fordi NIH er et relativt lite universitet. – Men vi vet jo at vi har mange av de aller mest produktive forskerne, i hvert fall i Norge, sier Ronglan.

– Og vi er alene i Norge på denne topp 25-lista. Jeg er stolt over å være rektor for en institusjon med så mange dyktige og produktive forskere og medarbeidere.

Flest A-er

NIH Sunburst-profil U-Multirank
NIHs såkalte "sunburst-profil" forteller hvordan NIH rangerer på de fem ulike kvalitets-kriteriene U-Multirank bruker. Illustrasjon: U-Multirank

I Norge er 13 norske universiteter og høgskoler med på karakterlista der NIH i år klatrer fra 8 til 9.

Bak de fire med topp-skåre følger Universitetet i Bergen med 8 og Universitetet i Tromsø med 7

Rangeringen bygger på karakterer universitetene oppnår innen fem hovedkriterier: 

  • Undervisning
  • Kunnskapsoverføring
  • Forskning
  • Regionalt samarbeid og
  • Internasjonalisering.

Også i fjor og året før var NIH blant de 25 mest siterte universitetene blant samtlige institusjoner som er med i U-Multirank.

Bak U-Multirank står et internasjonalt konsortium som ledes av det tyske Centre for Higher Education (CHE) og det nederlandske Center for Higher Education Policy Studies (CHEPS).

MER - U-Multirank