Vil stoppe stillesitting på NIH

Ansatte ved Norges idrettshøgskole (NIH) blir pålagt å trene i arbeidstiden. Årsaken er stadig større helseutfordringer. – Vi sitter altfor mye stille. Det vil gi alvorlige helseproblemer om vi ikke tar grep, sier NIH-rektor Lars Tore Ronglan, som håper alle blir med på «trekant».

NIH ansatte med pustemålings makser på
NIH-ansatte tester effektiviteten av en trekant. Foto: Kjetil Grude Flekkøy

Stillesitting øker faren for å utvikle livsstilssykdommer, og det faller tydeligvis ikke NIH-rektoren lett for brystet at dette problemet oppstår nettopp på en idrettshøgskole. Samtidig har han og resten av ledelsen fryktet reaksjoner fra de ansatte på pålegg ovenfra.

– Det er forståelig om mange synes dette er pinlig, sier Ronglan.

– Men av hensyn til de ansatte har vi ikke noe valg. Vi må få folk i bevegelse, men vi må prøve å gjøre det med et smil.

Men hvordan? Løsningen har kommet gjennom et forskningsprosjekt ved Biomekanisk laboratorium på NIH det siste halvåret. Etter å ha gått grundig inn i problemet, mener de å ha funnet et helsemessig kinderegg.

- «Trekant» er en enkel, men svært effektiv dans eller øvelse, sier Magne Lund-Hansen, som har ledet forsøkene. – Den er enkel å lære, men utfordrer alle de viktigste motoriske ferdighetene våre, gir økt styrke, spenst og koordinasjon, samtidig som det er gøy.

Øvelsen gjøres ved at tre personer legger hendene om skuldrene på hverandre og hopper vekselvis og rytmisk mot høyre, venstre og inn mot midten. Det går lett galt, og latteren sitter løst.

- For oss er likevel det viktigste at aktiviteten er effektiv. Vi er tross alt en institusjon som må leve som vi predikerer, minner Ronglan om. Han har selv prøvd dansen og beskriver den som avhengighetsskapende. Han tror øvelsen vil bli populær, og at de ansatte vil bruke sjansen ofte til å få med andre på en trekant.