Ridderuka 2019 – et imponerende arrangement

Lite vitnet om en opptakt preget av økonomiske utfordringer under den 51. utgaven av Ridderuka. Smørblide utøvere, iherdige ledsagere og en stor porsjon idrettsglede farget det tradisjonsrike arrangementet på Beitostølen.

De gliser som bare det.
Daglig leder Anne-Kristin Wadahl sammen med deltager Charlie Wirth (98) fra New Jersey. Foto: Anne-Kristin Wadahl

Frivillige, utøvere og ledsagere priset seg lykkelig over at årets Ridderuke i det hele tatt kunne gå av stabelen. Det  er en kjensgjerning at arrangementet har slitt økonomisk. Allerede under åpningsseremonien ble det gjort kjent at Stortinget fra og med 2019 har lagt Ridderuka inn som en fast post i statsbudsjettet. I tillegg vil Øystre Slidre årlig bidra med 150 000 kroner av sitt kommunebudsjett. På toppen av inntekter fra samarbeidspartnere vil dette forhåpentligvis skape gode rammebetingelser for arrangementet i årene som kommer.

To kvinlige deltakere går på ski i fjellområde
Ledsager og utøver i fint driv. Foto: Bjørnar Brende Smestad

Rekordmange ledsagere fra NIH

Ridderuka 2019 hadde det høyeste antallet ledsagere fra Norges idrettshøgskole noen gang. Dette i kombinasjon med at deltakerantallet gikk noe ned fra fjorårets jubileumsår gjorde at ledsagertjenesten hadde god dekning. Under fjorårets arrangement ble mange av ledsagerne slått ut av omgangssyke, og behovet for flere studenter var prekært.

Gjør det mulige mulig

De første dagene viste Beitostølen seg fra sin aller beste side med blå himmel og strålende solskinnsvær. En av de som smilte om kapp med solen var 98 år gamle Charlie Wirth. Han er et levende eksempel på en deltaker som virkelig lever i tråd med arrangementets motto: «Gjør det mulige mulig».

Alt fra hundekjørere til alpinister og skiløpere fikk nyte godt av det eventyrlige været innledningsvis. Det var dog noen solbrente neser som ønsket  gråvær, og de fikk sine ønsker oppfylt. Utover uka ble det både mildere og våtere vær. Dette skapte store problemer for løypemannskapet som gjorde en heltedådig innsats natten før rennet, og drenerte store vannmengder vekk fra skiløypa. Uten denne innsatsen ville gjennomføringen av rennet blitt langt mer krevende.    

Storfint besøk av prinsesse og ministre

Marthe Louise og den unge jenta smiler og viser glede
Prinsesse Märtha Louise sammen med sin deltager Helena Grinaker Paulsen i målområdet. Foto: Bjørnar Brende Smestad

Ridderukas deltakere er alle stjerner, store og små, unge og eldre. For å kaste glans over dette stjernegalleriet ankom prinsesse Märtha Louise og statsminister Erna Solberg Beitostølen under Ridderrennet. Statsministeren stod i målområdet og delte ut medaljer til alle deltakerne som fullførte rennet. Også helseminister Bent Høie var til stede under årets arrangement. 

Prinsessen  var i år som i fjor ledsager for en av deltakerne. Årets deltager var råskinnet Helena Grinaker Paulsen på 10 år som deltok for første gang. Tilbake i 2010 måtte Paulsen amputere begge beina etter en ulykke og hun gjennomførte derfor Ridderrennet i kjelke. Til tross for kjelken kunne deltakeren selv rapportere om at prinsessen enkelte deler av løypa slet med å holde følge.

En Feelgood avslutning

Arrangementet er tuftet på dugnadsånd og det florerer av frivillige med flere tiårs erfaring fra Ridderuka. Som seg hør og bør fant utdelingen av hedersprisen sted under den avsluttende Riddergallaen. I hard konkurranse falt styrets valg til slutt på NIHs egen Sigurd Dalen som fikk velfortjent honnør for sitt arbeid gjennom utrolige 47 år for Ridderuka. Han mottok Årets Hederspris sammen med Reidar Storvik som på sin side kan skimte med 33 års tjeneste som løypeansvarlig og arenasjef.

Til å dele ut den prestisjefylte prisen var ingen ringere enn daglig leder Anne-Kristin Wadahl og nestleder Haakon Gisholt.

Utover de sene nattetimer spilte The Feelgood Orchestra opp til dans i Beitosalen. Deltakere og ledsagere hadde fortsatt mer å gi på dansegulvet.

Gruppe bildet av spillekorpset med Erna Solberg
Statsminister Erna Solberg fikk selv oppleve den gode stemningen i stadionområdet. Foto: Bjørnar Brende Smestad