Nye apper for styrketrening

Professor Tron Krosshaug ved NIH har laget to nye apper, som passer midt i blinken for alle som er interessert i å forstå styrketrening og øvelsesteknikk enda bedre.

tron krosshaug viser styrkeøvelse
Tron Krosshaug gir deg innføring i biomekanisk analyse i appen Foto: Muscle Animations

Styrketreningsentusiast og professor Tron Krosshaug jobber til daglig ved Seksjon for idrettsmedisin ved NIH. Her underviser han studentene i blant annet styrketrening og biomekanikk. De siste årene har han også utviklet undervisningsmateriale baset på 3D-animasjon og video. Nå lanser han to nye apper.

Appen MA Basis4 gir deg detaljert 3D-animert instruksjon og muskelbruk i fire av de mest grunnleggende styrkeøvelsene; Benkpress, knebøy, markløft og kroppshev. Appen visualiserer hvordan biomekanikken i de ulike øvelsene bestemmer muskelaktiveringen. Til og med eksperter kan derfor få en helt ny forståelse av disse grunnleggende øvelsene ved å studere de interaktive animasjonene i appen.

-  Den grundige gjennomgangen av disse øvelsene gir deg et godt utgangspunkt til å mestre de aller fleste øvelsene i styrkerommet. Appen passer like godt for nybegynneren, som ønsker å lære korrekt utførelse, som for eksperten, som ønsker en dyp forståelse av disse øvelsene, sier Krosshaug.

Krosshaug har også utviklet gratisappen MA Biomek. Den gir en enkel innføring i biomekanisk analyse. Slike analyser er ifølge Krosshaug «et must» for alle som ønsker å forstå hvordan ulike øvelser virker på muskel- og leddbelastning.

Engasjerte elever 

Det animasjonsbaserte undervisningsmaterialet, inkludert appene benyttes nå på en rekke emner på NIH, fra basisåret og opp til masternivå.
To tidligere masterstudier fra NIH viser at både elever og lærere ved videregående skoler blir motiverte av å benytte slike animasjoner.

-  Animasjonene egner seg svært godt som utgangspunkt for diskusjon og oppleves derfor som engasjerende, sier Krosshaug

Det var også svært interessant å se at idrettselever som i utgangspunktet var vurdert som «svake» i faget, presterte meget bra når de ble eksponert for biomekanikk via 3D-animasjonene. Erfaringene fra idrettshøgskolen i løpet av de siste 10 årene viser også at studentene nå har blitt svært gode på dette feltet.

Potensiale for forbedring

I en nylig gjennomført spørreundersøkelse av omlag 500 styrketrenere fra hele verden, viste det seg at det var et stort potensiale for forbedring.

- Vi har utviklet, og vil fortsette å utvikle en rekke spennende animasjoner som vi tror vil øke forståelse for styrketrening og spesifikke idrettsøvelser i Norge og internasjonalt, sier Krosshaug.

70 000 nedlastinger

Tidligere har Krosshaug og hans selskap Muscle Animations laget gratisappen Styrk! i samarbeid med Diabetesforbundet. Denne appen viser hvordan man enkelt kan utføre effektive styrkeøvelser med kun kroppsvekt og strikk – uansett hvor sterk eller svak man er. Styrk! er lastet ned av mer enn 70.000 nordmenn.

Selskapet Muscle Animations har sitt utspring fra Norges idrettshøgskoles satsning på innovasjon, og ble etablert i 2013. Formålet er å promotere evidensbasert kunnskap om hvordan mosjonister eller idrettsutøvere kan maksimere effekt av styrketreningsøvelser, samt minimere skaderisiko. Selskapet er støttet av Norges forskningsråd og Innovasjon Norge.