Liten effekt av populær styrketrening

Liten effekt - det er konklusjonen etter at ulike typer styrketrening er testet i forskningsprosjekt på overvektige kvinner.

To kvinner som trener BodyPump
Anne Mette Rustaden har studert effekten av ulike typer styrketrening. Foto:Shutterstock

Kvinnene trente blant annet med et av verdens mest populære styrketreningsprogrammer, med blandet resultat.

Det viser et doktorgradsprosjekt fra Norges Idrettshøgskole (NIH). Anne Mette Rustaden, som står bak prosjektet, understreker at alt ikke er entydig.

Styrketrening mot overvekt

Rustaden har studert effekten av ulike typer styrketrening blant overvektige kvinner. De ble testet i trening med personlig trener (PT), alene eller i «BodyPump». Treningskonseptet Bodypump er et av verdens mest populære. Det skal passe for deg som vil sterkere raskt.

Rustaden har gjennomført studien som sin doktorgrad ved Norges idrettshøgskole (NIH) i Oslo. Bakgrunnen var at internasjonale og nasjonale helsemyndigheter inkluderte styrketrening i anbefalingene for individer med overvekt og fedme, i tillegg til kondisjonstrening.

Bodypump = Lett-vekt

- Vi ville undersøke hvilken effekt slik trening faktisk har på en risikogruppe som overvektige. Vi ville gjøre det så realistisk som mulig, med et vanlig, utbredt treningsopplegg, slik det faktisk er i treningssenterbransjen, forteller Anne Mette Rustaden.

Hvis du oppsøker et treningssenter for å komme i gang med styrketrening, kan du oftest velge mellom styrketrening i gruppe - som Bodypump - styrketrening med PT og individuell styrketrening.
I Bodypump trener man med lettere belastning enn ved tradisjonell styrketrening, men gjør mange flere repetisjoner. På èn 55-minutters økt typisk 800-1000.

For å måle effekten av treningen, ble kvinnene målt på maksimal muskelstyrke, muskulær utholdenhet (at man klarer mange repetisjoner) og kroppssammensetning.

Liten effekt

 • Bodypump-gruppa fikk hverken større muskulær maks-styrke, større muskulær utholdenhet eller bedre kroppssammensetning.
 • PT-gruppa fikk økt muskulær styrke og muskulær utholdenhet. Ingen endring i kroppssammensetning. Fikk større styrkeøkning i beina enn de som trente alene.
 • De som trente indivuiduelt fikk også økt styrke og muskulær utholdenhet, men økte altså beinstyrken mindre enn PT-gruppa.
 • Mens selskapet bak Bodypump, Les Mills, hevder at man forbruker 540 kcal på hver økt, viser studien et vesentlig lavere energiforbruk.

- Kaster bodypumperne bort tiden?

- Det kan vi ikke si. Gjennom denne ene studien kan jeg ikke konkludere sikkert. Det er flere metodiske svakheter som kan ha påvirket resultatet.

Rustaden mener det kan hende at styrketrening med så lette vekter ikke fungerte for akkurat denne gruppa, at effekten blir liten fordi trener med så liten belastning.

- Og: Vi hadde dessverre både et stort frafall og mange som droppet deler av Bodypump-treningen. Selv om det er et poeng i seg selv, kan vi ikke sette to streker under svaret.

- Vil du anbefale folk å trene Bodypump?

- Ja, det vil jeg, men først og fremst som variasjon i et annet styrketreningsprogram. Man bør prioritere tradisjonell styrketrening, men Bodypump kan «krydre» treningsopplegget. Og hvis Bodypump er det eneste alternativet for noen, er det veldig mye bedre enn ingenting.

Anne Mette Rustaden disputerer på NIH fredag 30. november 2018.

Høyere hvileforbrenning

Anne Mette Rustaden har heller ikke kartlagt hvordan deltakerne spiste, om de for eksempel fikk større appetitt, kan de ha spist mer - selv om de fikk beskjed om ikke å gjøre det. Det kan ha påvirket kroppssammensetningen. Samtidig ville hun nødig gi deltakerne flere måleoppgaver underveis; da kunne frafallet økt ytterligere.

- Det vi vet, er at hvile-forbrenningen økte like mye hos de PT- og Bodypump-deltakerne som ble med på en slik test.

Når det gjelder forbrenningen i løpet av selve treningen, oppgir selskapet bak konseptet, Les Mills, at en økt Bodypump forbrenner 540 kcal. Ifølge Rustadens tester, er det riktige tallet så vidt over 300, et resultat som ligger noe over andre Bodypump-tester.

- Det betyr at man med tanke på kalorier like gjerne kan bruke den samme tiden på en rask gåtur.

Les Mills: - Stor helsegevinst

- Forskningsteamet vårt har gjort flere studier som dokumenterer at «BodyPump» har en rekke helsegevinster, gevinster som den norske studien ikke kommer inn på, påpeker Lena Holmberg. Hun er direktør for markedsføring hos Les Mills Nordic og har fått denne artikkelen til gjennomsyn. Hun sier de ikke har fokusert så mye på kaloriforbrenning generelt, men har påvist at ikke alle kalorier forbrennes likt, og videre: At Bodypump øker styrken i skjelettet.
De påpeker at faktisk kaloriforbrenning varierer med alder, vekt, kjønn og treningsintensitet.

Evnen til å forbrenne kalorier, som Les Mills bruker som grunnlag på sine nettsteder, bygger på en studie fra Auckland i 1999 med 10 deltakere.

SLIK BLE STUDIEN GJENNOMFØRT

 • 143 overvektige kvinner fordelt tilfeldig i fire like store grupper.
 • Kvinnene hadde en BMI (kroppsmasse-indeks) fra 30 og oppover, med 15-20 kg for mye, ikke sykelig overvektige. De skulle ikke ha trent aktivt de siste seks månedene.
 • Gruppene gjennomførte tre ulike typer trening: Gruppetrening med Bodypump, styrketrening med personlig trener (PT) og individuell styrketrening der de bare fikk starthjelp av en PT. Fjerde gruppe var en kontrollgruppe; de skulle ikke trene, bare måles. Treningen skulle foregå tre ganger i uka over en 12-ukers periode.
 • Kvinnene ble målt på maksimal muskelstyrke, muskulær utholdenhet og kroppssammensetning, altså mengde kroppsfett i forhold til vekt.

DETTE ER "BODYPUMP"

 • BodyPump er et «hel-kropps» treningskonsept med vektstang, lette vekter og step.
 • Spesielt for programmet er liten belastning og mange repetisjoner, typisk 800-1000 på én økt (??? - i motsetning til tradisjonell styrketrening med større belastning og færre repetisjoner).
 •  Ifølge reklamen passer den for dem som vil sterkere – og gjerne slank og i god form raskt
 • I Norge tilbyr rundt 150 treningssentra konseptet; på verdensbasis trener hver uke rundt 5 millioner mennesker Bodypump.
 • Konseptet eies og drives av selskapet Les Mills