- Spennende å være ledsager for en norgesmester på ski

Ole-Martin Lid studerer fysisk aktivitet og funksjonshemming på NIH. Men han er også ledsager for en av Norges beste langrennsløpere.

 Thomas og Ole-Martin prater sammen
Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid etter målplassering under årets NM på ski Foto: Privat

-  Interessen startet med at jeg hadde en nabo som var svaksynt og langrennsløper. Hun tipset meg om at Ridderrennet trengte ledsagere. Jeg takket ja til utfordringen, og dermed var jeg i gang, sier 23 år gamle Ole-Martin Lid fra Tomrefjord.

Da Ole-Martin senere startet på bachelor i idrettsvitenskap på Høgskolen i Innlandet, så ble det praksis på Beitostølen helsesportsenter. Her ble han spurt om å være ledsager for rekrutteringslandslaget. Og nå har han vært ledsager for skitalentet Thomas Karbøl Oxaal i 1,5 år.

Unikt team

Under årets NM på ski ble Thomas Karbøl Oxaal norgesmester i både sprint klassisk og 10 km fristil. I tillegg har han en 15. og 17. plass fra WC i Tyskland i år.
-  Det er både spennende og lærerikt og være ledsager for en så god skiløper som Thomas. Selv om det er Thomas som skal ha hovedæren for disse sterke prestasjonene, så er det viktig at vi klarer å fungere som et team når vi er i skisporet, sier Ole-Martin.

Viktige egenskaper for en god ledsager er å kunne kommunisere effektivt underveis i løpet. For eksempel å beskrive hvordan løypa ser ut, og gi beskjed om dette på riktig tidspunkt. En ledsager går alltid foran, så derfor bør han også være i minst like god form som den han ledsager. Dessuten er god relasjon og kjemi viktig for at to løpere skal bli til ett team.

Unikt team i Kollen: Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid\
Unikt team i Kollen: Thomas Karbøl Oxaal og Ole-Martin Lid Foto: Privat

 

Praksisnært studie

Ole-Martin har nå kommet halvveis i påbygningsstudiet fysisk aktivitet og funksjonshemming (FAF) på NIH. Her lærer han blant annet å legge til rette for fysisk aktivitet for mennesker med ulike funksjonshemminger. Studiet har en pedagogisk og praksisnær tilnærming. Nylig kom ham tilbake fra et seksukers-opphold på Beitostølen helsesportsenter.
-  Her har vi hatt både teori og praksis med fokus på bevegelsesaktiviteter for mennesker med funksjonshemming. Det har vært spennende å jobbe frem aktivitetsplaner som er tilpasset den enkeltes funksjonshemming og som de kan ta med seg utføre når de kommer hjem, sier Ole-Martin.

Toppidrettsstatus

Ole-Martin er også den første studenten ved NIH som har fått toppidrettsstatus på grunn av at han ledsager en utøver som presterer på høyt nivå. Det betyr god tilrettelegging slik at det blir enklere å kombinerer FAF-studiet med toppidrett.

-  Vi er bare 18 studenter på studiet, så vi har blitt godt kjent med hverandre. Det er for tidlig å si hva slags jobb jeg sikter mot, men uansett føles det veldig verdifullt å tilegne seg en så unik kompetanse som dette studiet gir meg, avslutter Ole-Martin.