NIH-forskning bidrar til OL-medaljer

Smart bruk av forskning bidro til de gode resultatene under vinter-OL i Pyeongchang.

Både Karina Wathne og Thomas Losnegard fikk spørsmål fra salen under frokostseminaret på NIH
Både Karina Wathne og Thomas Losnegard fikk spørsmål fra salen under frokostseminaret på NIH Foto: NIH/Jarle Stokland

På et frokostseminar på NIH fortalte forskere fra Seksjon for fysisk prestasjonsevne om hvordan forskningsbasert kunnskap hjelper norske idrettsutøvere til å ta vinne medaljer.

Hvor glapp gullet til Ragnhild?

Karina Wathne er masterstudent ved NIH og en del av trenerteamet på det norske kvinnelandslaget i alpint. Under OL i Pyeongchang filmet hun alpint-bakken hvor Ragnhild Mowinckel tok sitt OL-sølv. Ved å dele opp løypa i 87 punkter eller seksjoner, kunne hun med stor nøyaktighet slå fast hvor i løya Ragnhild tapte tid i forhold til konkurrentene.

-  Vår analyse kunne fortelle hvor i OL-løypa gullet glapp for Ragnhild. Ved hjelp av denne teknikken erstatter man synsing med vitenskap. Det gir større trygghet til både utøver og trener, sa Wathne.

Kort eller lang stav

Førsteamanuensis Thomas Losnegard er hovedansvarlig for langrennsforskningen ved NIH. Under frokostseminaret fortalte han om et forskningsprosjekt som har vært gjennomført på optimal stavlengde i langrenn.

-  Det hele startet med at vi stilte spørsmål ved de anbefalingene som Swix ga til stavlengde. Er disse riktige for alle typer terreng og teknikker, fortalte Losnegard.

Prosjektet gikk over 10 år, og sluttresultatet var entydig.

-  Effekten av stavlengde er relatert til hastighet/vinkel. I oppoverbakker når hastigheten er lav er det mest gunstig å bruke lange staver, mens i nedoverbakker når hastigheten er høy er det en fordel å bruke korte staver, sa Losnegard. 

GPS-teknologi i alpint

Førsteamanuensis Matthias Gilgien har doktorgrad innen bevegelsesanalyse i alpint og GPS teknologi. Han fortalte om hvordan GPS-teknologi brukes i prestasjonsarbeidet til alpinlandslaget både i analyse og strategi.

-  Ved hjelp av GPS-teknologi har vi blant annet kunne slå fast at starten i fartsdisiplinene er mye viktige enn tidligere antatt, sa Gilgien på frokostseminaret.

Professor Jostein Hallén på NIH
Professor Jostein Hallén orienterte om hvordan NIH jobber med forskning om idrett og prestasjon Foto: NIH/Jarle Stokland