Internasjonal forskningspris til Matti Goksøyr

Professor i idrettshistorie, Matti Goksøyr, ble i dag tildelt en internasjonal pris for sitt bidrag til idrettshistorisk forskning over lengre tid.

profilbilde av Matti Goksøyr

Overrekkelsen skjedde på kongressen til ISHPES (International Society for the History of Physical Education and Sport) som i år arrangeres i Münster, Tyskland.

ISHPES er en paraplyorganisasjon for idrettshistorikere fra hele verden og har som målsetning å fremme forskning og undervisning innen idrettsvitenskap, og tilrettelegge for internasjonalt samarbeid mellom idrettshistorikere.

Den årlige prisen deles ut til en idrettshistoriker som har:

  • gjort banebrytende arbeid innen viktige idrettshistoriske felt
  • bidratt med en livslang innsats innen forskning på idrettshistorie

Idrett og politikk

-Jeg er ikke helt sikker på hvilket kriterium de har tillagt mest vekt, vedgår prisvinneren som skal holde innledende foredrag på konferansens andre dag: " Play vs. fire: The role og sport as the heat increases. Sports meet the real world before and during World War II". 

Temaet idrett og krig har lenge interessert Matti Goksøyr som sammen med Finn Olstad har skrevet boka Skjebnekamp: norsk idrett under okkupasjonen (1940 -1945).

-   Jeg er opptatt av koblingen idrett og politikk, forteller Goksøyr. Hva skjer med idretten når omgivelsene endrer seg og skrur seg til? Og når politiske kontekster forandres, slik det gjorde under 2. verdenskrig.

Første internasjonale pris

Forskningsfeltet idrettshistorie er relativt lite og forskningspriser desto færre. Derfor er det spesielt stas at NIH-professoren i år fikk denne utmerkelsen.

-   Det er veldig hyggelig å bli anerkjent og lagt merke til, sier Matti. Og særlig når en kommer fra et lite land og språkområde som Norge.

Prisen viser at også små nasjoner kan generere store og viktige spørsmål. Gratulerer med en vel fortjent utnevnelse! 

Se publikasjoner til Matti Goksøyr