Gir ut bok om Ungdoms-OL på Lillehammer

Det NIH-initierte forskningsprosjektet på Ungdoms-OL har kommet med antologi på norsk. Boken gir et innblikk i forhold knyttet til store idrettsbegivenheter generelt – og ungdoms-OL spesielt.

Glede under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016.
Idrettsglede under Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 Foto: Akilles forlag

Boken har tittelen «Ungdoms-OL på Lillehammer. Barneskirenn eller olympisk innovasjon» og er fjerde bok i dette prosjektet. Fra før har det kommet publikasjoner knyttet til VM på ski i 2012, Ungdoms-OL og Arrangementsledelse. Prosjektet har mottatt støtte fra Kulturdepartementet og Idrettsforbundet siden 2010 og er nå inne i sitt foreløpig siste år.

Dag Vidar Hanstad fra NIH og Jon Helge Lesjø har vært redaktører for boken. Den tar for seg ulike aspekter av et stort arrangement. Del 1 handler om organisatoriske forhold, som organisasjonskultur, påvirkningen fra de store internasjonale forbundene (her IOC spesielt) og arenaproduksjon. Andre del handler om de frivillige, et satsingsområde for arrangøren, som kunne rapportere om at nesten 60 prosent av de frivillige var under 30 år. Ungdoms-OL skulle være for, av og med ungdom. Dette tema tas opp i del 4 der utøvernes opplevelser og lederprogram for de unge diskuteres. Boken avsluttes med tema arv i del 4. Hva vil ligge igjen etter ungdoms-OL?

Flere forskere har vært involvert i prosjektet og levert sine bidrag: Postdoktor Elsa Kristiansen (nå Høgskolen i Sør-øst Norge), Anna-Maria-Strittmatter og Berit Skirstad.

I tillegg til antologier har forskerne i prosjektet publisert minst 20 vitenskapelige artikler. Gruppen er nå i sluttfasen med en "special issue" der forskere fra blant annet Canada og UK deltar.

Formidling har vært en viktig del av prosjektet, og 9. februar ble boken lansert med seminar i OL-byen. Blant innlederne var administrerende direktør i Ungdoms-OL, Tomas Holmestad, idrettspresident Tom Tvedt, leder av NIFs internasjonale avdeling, Magnus Sverdrup og avdelingsdirektør i Kulturdepartementet Per-Kristian Aasmundstad. Videre hadde flere av forfatterne presentasjoner av sine funn.

Her kan du lese mer om boken.