NIH-studentene lærer håndball av Lynvingen

Håndballspiller Magnus Søndenå både studerer og underviser på NIH. Og snart er han klar for dansk storklubb og kanskje EM i Kroatia.

Lærer Magnus Søndenå sammen med to fornøyde NIH-studenter
Magnus Søndenå er i skuddet både på landslaget og på NIH Foto: Svein Andre Svendsen/NHF

Ikke alle kan skilte med å ha en håndballærer fra norsk topphåndball, men det kan faglærer-studentene på NIH. De to siste årene har Magnus Søndenå både vært masterstudent og lærer på NIH. Han har vært ansatt som lærer i håndball på Seksjon for coaching og psykologi som har ansvar for ballspill på NIH. I tillegg har han spilt fast høyreback på Haslum i Eliteserien, og han har også rukket å spille ni kamper på det norske herrelandslaget.

-  Det har til tider vært krevende, men samtidig veldig givende å kunne kombinere rollen som faglærer med den idretten som jeg er så glad i. Dessuten har det vært en fryd å møte så mange motiverte og positive studenter, sier Magnus.

Tenkeår ble til bachelorgrad

NIH-karrieren til Magnus startet i 2012 da han begynte på første år i idrettsvitenskap. Planen var å bruke dette som et tenkeår for hva han skulle studere senere. Men ett år ble fort til fire og bachelorgraden faglærer i kroppsøving og idrettsfag.

-  Jeg fant fort ut at NIH var rette stedet for meg. Her kunne jeg fokusere på idrett og samtidig få en utdanning som kroppsøvingslærer. På sikt har jeg veldig lyst til å jobbe som lærer i skolen, så derfor er jeg veldig glad for at jeg har klart å gjennomføre både studier og spill i Eliteserien, sier Magnus.

Gjør håndball skolevennlig

Han innrømmer at bachelorårene med mye obligatorisk oppmøte kombinert med trening og kampreiser med Haslum, var svært krevende. Men han klarte det, og siden ble det toårig masterstudie i kroppsøving og pedagogikk. Og da kom også muligheten om å undervise de ferske NIH-studentene i håndball.

-  Utover det å lære bort selve idretten, så er mitt hovedfokus å vise hvordan håndball kan brukes i undervisningen og bli mer skolevennlig. Det å lage eksamensoppgaver for studentene var helt nytt for meg, men jeg har fått god hjelp av faglærerne på NIH, forteller Magnus.

lærer Magnus sammen med to fornøyde NIH-studenter
Lærer Magnus underviser lærevillige NIH-studenter Foto: NIH

 

Lynvingen

Magnus har fått kallenavnet Lynvingen for sin hurtighet på banen. Men han mestrer også flere posisjoner. På landslaget spiller han ving, men i Eliteserien er han bakspiller.

-  Dette er fin kombo og et morsomt kallenavn. Det er en stor fordel å kunne beherske flere posisjoner på banen, og i min nye klubb i Danmark er jeg også tiltenkt denne dobbeltrollen, sier han.

Vil til utlandet

Til sommeren forlater Magnus både NIH og Haslum, og flytter til Danmark for å spille for storklubben Midtjylland. Dermed har en drøm gått i oppfyllelse.

-  Det har alltid vært en drøm for meg å spille i utlandet. Både nivået og interessen for håndball er mye høyere i Danmark enn i Norge. Derfor håper jeg at det å spille i en tøffere liga vil gjøre meg til en enda bedre håndballspiller, sier Magnus.
Men før Danmarkeventyret stater, er det uttak til EM i 2018. Magnus har tidligere imponert under flere av kvalifiseringskampene, og 19. desember blir det klart om han blir å finne på laget som skal kjempe om gull i Kroatia i januar.

Fine NIH-år

Selv om Magnus nå vil satse 100 prosent på en internasjonal håndball-karriere, så har han også et annet mål i det fjerne.

-  Når proffkarrieren en dag er over, så har jeg lyst til å bruke min NIH-utdanning til å undervise i videregående skole. Drømmen er å jobbe på en skole med håndball-linje. På NIH har jeg møtt mange fine mennesker og jeg har knyttet verdifulle kontakter og nettverk. Disse vil bli viktige i fremtiden, avslutter Magnus som også møtte sin kjæreste og samboer på NIH.