Fra master på event til jobb med event

Tone Vollen og Mari Tangevold skrev masteroppgaver som handlet om idrettsarrangement. Nå har begge fått seg faste jobber der teori settes ut i praksis.

Mari Tangevold og Tone Vollen har begge fått seg spennende jobber etter studiene på NIH
Fra venstre: Mari Tangevold og Tone Vollen har begge fått seg spennende jobber etter studiene på NIH.

Tone er 27 år og kommer fra Hov i Søndre Land. Hun er nytilsatt sportslig administrativ leder i håndballgruppa i Nordstrand idrettsforening der hun vil sitte med totalansvar for klubbens håndballcuper og –skole. Mari er 26 år og kommer fra Maura i Nannestad. Hun er ansatt som event- koordinator i sykkelrittet Tour de Fjords der hun skal styre de frivillige.

Skaffet seg erfaring

Arrangement har begge hatt interesse for lenge, og i 2015 skrev de hver sin masteroppgave om tema. Tones oppgave handlet om ledelse av de frivillige i World Cup nordiske grener og skiskyting (begge arrangement i Holmenkollen), mens Mari tok for seg VM på ski i 2011 med en kvalitativ undersøkelse av opplevelser og erfaringer.

Under studiet og i året etter masteroppgaven skaffet de seg verdifull erfaring.

-  Erfaring er noe arbeidsgiver ser etter, det har jeg selv erfart på flere jobbintervju. Da jeg gikk på NIH, var det viktig for meg å skaffe erfaring ved siden av studiene. Det er gøy og lærerikt å oppleve teori i praksis. Jeg har jobbet mye frivillig selv, blant annet i Holmenkollen, Oslo Marathon og Kjelkehockey-VM. I tillegg har jeg deltatt på ulike samlinger, som for eksempel deltidstudier for yngre ledere i idretten, Olympisk akademi og konferanse både i England og Canada. Her har jeg bygget nettverk og hatt erfaringsutveksling med andre dyktige mennesker i idretten. Det er nok en god blanding av både studier og det at jeg var aktiv utenfor skolen som gjorde at jeg fikk jobben, sier Mari. 

Som event-koordinator i Tour des Fjords har hun ansvaret for frivillige. Sykkelrittet går over flere dager og har to arenaer hver dag, noe som innebærer mye logistikk der de ansatte må bidra på mange områder.

Viktig med nettverk

Også Tone sørget for å få annet enn skole på CV-en mens hun studerte.

-  Under masterstudiet deltok jeg på masterseminar i England og holdt foredrag om funnene fra min egen forskning på en sport management konferanse i Canada. Denne perioden arbeidet jeg også som vitenskapelig assistent på NIH, som var veien inn til et engasjement som aktivitetskoordinator og logistikkansvarlig for Skiskytter VM 2016. Mye handler om å skape seg ett nettverk og erfaring om det man virkelig engasjerer seg for, og ha litt is i magen for å finne den jobben som passer best for en selv, sier hun.

Rollen hennes som sportslig administrativ leder i håndballavdelingen i Nordstrand IF går i hovedsak ut på å ha totalansvaret for ulike håndballcuper og håndballskoler. Det er seks slike arrangement i året. I tillegg er hun sekretær i klubbens sportslige utvalg og involvert i trenerforum og andre forhold knyttet til trenerne i klubben. Hun skal også følge opp sponsoravtaler og å utvikle klubbens daglige tilbud.

Kamp om jobbene

For Mari og Tone er dette den første faste ansettelsen i full stilling. Begge har vært på flere jobbintervjuer i et marked der det er hard kamp. Å jobbe innen idretten er attraktivt.

-  Et råd man ofte hører, er at «du må ikke gi deg». Før jeg fikk stillingen jeg har nå, var jeg på flere jobbintervju. Blant annet var jeg på jobbintervju til en annen stilling i Tour des Fjords som jeg ikke fikk. Men i etterkant fikk jeg en telefon der de ønsket meg i en annen rolle. Det vil si at man må stå på for sine mål og drømmer. Plutselig løsner det, sier Mari.

Nytt jobbmarked

Dag Vidar Hanstad, professor i sport management på Seksjon for kultur og samfunn, var veileder for både Mari og Tone. Han trekker frem noe vesentlig:

-   Historiene til Mari og Tone er interessante av to grunner. For det første viser de at jobbene i liten grad står og venter og at det er opptil nyutdannede studenter og skaffe seg erfaring og ikke minst gjøre en god innsats slik at man stikker seg ut i søkerbunken. For det andre er det bra at det har åpnet seg et nytt jobbmarked de senere årene. I dag ser vi at mange klubber ansetter folk til å ta seg av arrangement, som har utviklet seg til å bli en viktig del av klubbenes inntektsgrunnlag. Her har NIH lyktes med en strategi vi la innen forskning og utdanning for fem-seks år siden, avslutter Hanstad.