Ny pris til Kari Bø

Kari Bø, rektor og professor ved Norges idrettshøgskole, har fått en internasjonal pris for sitt mangeårige forsknings- og formidlingsarbeid på bekkenbunnsproblemer og inkontinens hos kvinner.

Professor Kari Bø er internasjonalt anerkjent for sin forskning på bekkenbunnsproblematikk og -trening. Torsdag kveld mottok hun pris for sitt 30 årige arbeid. Foto: NIH

«The International Continence Society Lifetime Achievement Award» deles ut av International Continence Society (ICS). Prisen ble delt ut på den årlige ICS-kongressen i Tokyo hvor Kari Bø også er invitert som foredragsholder om effekt av bekkenbunnstrening på underlivsprolaps i forhold til kirurgi. ICS er en stor multidisiplinær internasjonal organisasjon bestående av blant annet urologer, gynekologer, neurologer, biomekanikere, fysioterapeuter, jordmødre og sykepleiere.

-  Dette er en stor ære og ekstra morsomt fordi jeg ikke ante at jeg var nominert! ICS holder et meget høyt vitenskapelig nivå og det er kjempetøft å komme gjennom nåløyet for å holde presentasjoner. Noen var nok ganske skeptiske til effekt av styrketrening for disse kompliserte tilstandene i bekkenbunnen i starten. Man må huske at de fleste er kirurger, men resultatene ble jo etterhvert så klare at det nå er internasjonal konsensus på at trening av bekkenbunnsmusklene skal være første behandlingstilbud for stress inkontinens og underlivsprolaps hos kvinner, sier Kari Bø.

 

Ledende ekspert

Kari Bø er en av verdens ledende eksperter på forskning innen bekkenbunnproblematikk og holder hyppig foredrag over hele verden. Hun har stått bak en lang rekke vitenskapelige publikasjoner om bekkenbunnproblemer, måling av muskestyrke, behandling av inkontinens, underlivsprolaps og bekken- og korsryggsmerter. I tillegg har hun publisert et høyt antall allmennrettede artikler, bøker,videoer og dvder om bekkenbunn, graviditet og fysisk aktivitet og kvinnehelse.

-   Jeg har lagt frem forskningsresultater fra NIH nesten hvert år siden 1988 og har fått et utrolig nettverk av forskere fra hele verden via organisasjonen ICS. Dette er også en anerkjennelse til hele det norske forskningsmiljøet på bekkenbunnsproblematikk i Norge, og jeg er svært takknemlig for det gode samarbeidet jeg har hatt med norske urologer, gynekologer og neurologer ved Ahus, Rikshospitalet, Ullevål og Bærum sykehus. Jeg har også hatt svært mange dyktige stipendiater og masterstudenter på prosjekter på dette viktige området innen kvinnehelse og trening, sier Bø.

 

Brenner for forskning

Kari Bø har tidligere fått WCPTs høyeste pris, Mildred Elson Award, for sitt arbeid med kvinnehelse og bekkenbunnsproblemer. Prisen ble delt ut på verdenskongressen i Singapore våren 2015. I oktober 2014 ble en av Bøs studier kåret til en av verdens 15 mest innflytelsesrike vitenskapelige artikler innenfor fysioterapi.

 -   Det er inspirerende og fortsatt et hav av problemstillinger å ta fatt på; særlig innen kvinners deltakelse i idrett, oppstart av trening etter fødsel og ulike aktiviteters påvirkning av bekkenbunnen. Jeg brenner for dette forskningsfeltet som omfatter alt fra funksjonell anatomi, modellering, biomekanikk og molekylærbiologi til livskvalitet i ytterste konsekvens, avslutter Kari Bø.