Graviditet kan gi idrettskarrieren et løft

En ny litteraturstudie indikerer at topptrente kvinner kan bli enda bedre etter et svangerskap.

Rektor og forsker Kari Bø ved Norges idrettshøgskole. Foto: NIH

Rektor og forsker Kari Bø ved Norges idrettshøgskole, har ledet arbeidet med en litteraturstudie i fire deler for Den internasjonale olympiske komité (IOC). Den første studien ble nylig publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Sports Medicine.

Målet med studien er å få bedre oversikt over hvordan fysisk aktivitet og trening under graviditet og etter fødsel virker hos gravide, blant utøvere på elitenivå. Foreløpig er forskningsgrunnlaget lite, og mer kreves for å trekke konklusjoner.

Litteraturstudien kan likevel gi viktige indikasjoner.

– Hvis du klarer å holde deg på et moderat aktivitetsnivå ser det ikke ut til at du blir i dårligere fysisk form av en graviditet, kanskje heller noe bedre. Dette fordi det skjer fysiologiske endringer som er gunstige, sier Bø til Dagens Næringsliv.

Klarer å trene mer

Gjennomgåelsen viser blant annet at slagvolumet, altså den mengden blod som hjertet pumper ut i kroppen, øker med rundt ti prosent etter cirka tre måneder, mens blodvolumet øker 50 prosent hos både topptrente og «vanlige» kvinner under graviditet.

– Det er først og fremst det som skjer i sirkulasjonssystemet og det at utøvere fortsetter å trene som gir en gunstig effekt. Det økte utslaget i hjerte- og karsystemet kommer etter uke fem i graviditeten, og gjør at du har du mer å gå på. Du klarer å trene mer, og har en kapasitet som du ikke har ellers, sier Bø.

Kan gjøre «comeback»

NIH-professoren mener dermed nybakte utøvermødre, som langrennsløper Marit Bjørgen, fremdeles har det som skal til for å hevde seg i toppen. Bjørgen annonserte denne uken at hun dropper Tour the Ski, men at hun satser mot VM i Lahti i 2017.

– Jeg tenker at de har veldig gode muligheter hvis de er motiverte og orker treningsmengden som trengs på et toppnivå, det er det det går på. Fysiologisk og anatomisk sett er det ingen grunn til at de ikke skal klare det, sier Bø.