Ny NIH-kantine uten sukker og kjøtt

I september åpner en ny, stor og flott kantine på NIH. I samarbeid med SiO er det besluttet at kantina skal ha et tilbud helt uten sukker og kjøtt.

Det går en grønn bølge over landet. Dagens Næringsliv skriver i sin påskeutgave at Norges rikeste aldri har vært sunnere. Mille-Marie Treschow sverger til ferskvannsalger og grønnkål, Atle Brynestad har innført gourmet råkost-, vegetar- og veganmenyer på sine cruiseskip og Gunnhild Stordalen omtaler seg selv som fleksitarianer med et minimalt kjøttforbruk. Nå ønsker også NIH å kaste seg på bølgen.

Ny kantine høsten 2016

Norges idrettshøgskole rehabiliteres. Nye bygg skal stå ferdig til semesterstart i 2017. Allerede i september 2016 vil husets hjerte og allrom, ny kantine, være klar til å tas i bruk.

Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er høgskolens kantineleverandør. Administrerende direktør for SiO mat og drikke, Per Christensen, har i en årrekke forsøkt å tilfredsstille NIH-studentenes ønsker om en sunn og grønn kantine.

-   Vi er stolte over å være den første studentkantina i landet som nå tilbyr en hel-grønn meny, forteller Christensen. Studentene på NIH er meget opptatt av ernæring og helse, og er det noe sted vi kan lykkes med en 100 prosent plantebasert meny, må det være her.

Gjennom diskusjoner i brukerutvalget for ny kantine har en kommet fram til at heller ikke produkter som inneholder sukker har en plass i det nye kantinetilbudet.

- Jeg tror både ansatte og studenter kommer til å bli veldig godt fornøyd med utvalget i vår nye kantine, sier NIH-rektor Kari Bø.  NIH følger opp kostråd fra helsedirektoratet om et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær og grove kornprodukter. Vi går ett skritt lenger ved å ikke tilby kjøttprodukter eller sukkerholdige varer.

Tilstrekkelig med proteiner?

Enkelte studenter og ansatte som er opptatt av muskelmasse kan kanskje bekymre seg for proteintilfanget i kantinetilbudet.

-  Du kan fint dekke kroppens proteinbehov med et vegetarisk kosthold, forsikrer Per Christensen. Vegetarmiddag lages av belgvekster, soyaprodukter, nøtter, fullkorn og grønnsaker. Dette er fem typer vegetabilske råvarer som danner grunnlaget for fullverdige, mettende, sunne og velsmakende vegetariske retter.

En ukemeny vil kanskje se slik ut:

  • Vegetar-wrap med bønner og avokado
  • Taco med Hummus (kikertpuré), sopp og hjemmelaget tomatsalsa
  • Gryte av røde linser
  • Thai- wok med peanøttsaus
  • Nudel wok med tofu

I tillegg vil kantina ha en stor salatbar, ferskt grovbrød og kjøttfritt pålegg.

 Lettbrusen består

Studentstyreleder Cecilie Kappelslåen tror noen av studentene vil savne fredagsgrøt med sukker og rød saft, is og vafler.

-  Likevel håper jeg de fleste slutter opp om dette konseptet. NIH-studentene bør være gode forbilder og leve som vi lærer, sier Kappelslåen.

Men Pepsi Max brusen er det ingen som våger å fjerne. Til det er slagstallene for høye. Colabrusen overlever side om side med ferskpresset juice og grønn smoothie.

Skisse av nye kantine

Kantina blir 50 prosent større enn i dag med store vindusflater og utearealer på begge sider. Arkitektkontoret Nils Tveit AS har grønt som gjennomgangstema i kantineinteriøret. Levende trær og busker vil pynte opp kantina for å oppnå en effekt av forlengelse med skogen rett utenfor døra. Skisse: Arkitektkontoret Nils Tveit.