Pris til ung NIH forsker

Kristoffer Toldnes Cumming mottok nylig en forskningspris for sin publikasjon i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Physiologica.

Bilde av Kristoffer Cumming
Kristoffer Toldnes Cumming mottok prisen i Aarhus i september. Foto: Hege Nymo Østgaard

Studien, som ble gjennomført ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne, undersøkte stressresponser i musklene etter en treningsøkt med redusert blodtilførsel (okklusjonstrening).

Treningsformen går ut på å trene med lette vekter samtidig som blodtilførselen til de arbeidende musklene er redusert ved hjelp av en trykkmansjett. På denne måten har forskere vist at treningseffekten målt som muskelvekst og styrkeøkning, kan være like god som ved tradisjonell tung styrketrening.

-  Selv om denne treningsformen gir god effekt, er det ingen ”vidunderkur”. Tung styrketrening vil blant annet være gunstig for skjelettet. Men ved rehabilitering hvor pasienten ikke kan løfte tunge vekter kan dette være en gunstig form å trene, sier Cumming.

Ved å undersøke spesielle stressproteiner som kalles heat shock proteiner viste det seg at trening med lav intensitet og redusert blodtilførsel skapte en økt stressrespons i musklene timene og dagene etter økten.

-  Dette er ganske unikt med tanke på at deltagerne trente med veldig lav motstand. Denne responsen er tidligere antatt å oppstå når det trenes med høy intensitet. Det mest interessante var at denne responsen skjedde hovedsakelig i en spesiell type muskelfiber, type 1 fibrene. Dette er i motsetning til hva man ser ved tung styrketrening der det først og fremst er type 2 fibrene som får den største belastningen.

Prisen går til en ung forsker som har publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Acta Physiologica, og deles ut i samarbeid med tidsskriftet og Scandinavian physiological society. Prisen tildeles Cumming for artikkelen som  ble publisert i 2014.

-  Det er en stor ære og jeg er svært stolt av å motta denne prisen. Den betyr veldig mye for meg som forsker. Denne prisen viser at vi på NIH gjør god forskning som blir anerkjent og lagt merke til ute i verden, sier Cumming.