Trening mot spiseforstyrrelser

NIH søker kvinner som har problemer med mat, vektregulering, selvbilde og trening til studie for behandling av spiseforstyrrelser.

Therese sitter på en benk og pakker en treningsbag
Therese Fostervold Mathisen søker kvinner til studie om bruk av trening i behandling av spiseforstyrrelser. Foto: Marius Wallin

Therese F. Mathisen er ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Nå søker hun kvinner som syns det er vanskelig å håndtere mat, trening og vektregulering, eller som vet at de har en spiseforstyrrelse. Mathisen skal gjennomføre en behandlingsstudie der trening er en viktig del av behandlingen.

Hvis du melder din interesse, blir du intervjuet per telefon og vurdert om du passer inn i studien. Gjør du det, vil du bli trukket ut til å delta i en av to grupper der du enten får kognitiv terapi eller et behandlingsopplegg bestående av veiledet fysisk aktivitet og kostholdsopplæring.

– Vi vet at en del pasienter ikke klarer å dra nytte av kognitiv terapi. Derfor mener vi det er viktig å utvikle en annen type behandling. En tidligere studie har vist at trening kan redusere symptomer ved bulimi like godt som kognitiv terapi. Nå ønsker vi å utforske dette videre og dokumentere effekten, forteller Mathisen.

Kommer du med i studien får du gratis behandling over 16 uker. Deltakerne deles i grupper på 5–8 personer som møtes på Norges idrettshøgskole 20 ganger i løpet av perioden. Alle behandlingsgruppene får i tillegg hjemmearbeidsoppgaver, der de skal beskrive kosthold, trening og eventuell oppkast. Treningsgruppen skal også gjøre egentrening etter instruksjon.

Prosjektleder og Mathisens hovedveileder er professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH. Professor Jan Rosenvinge fra Universitetet i Tromsø er biveileder. Universitetet i Tromsø, Modum Bad og Oslo Universitetssykehus er også involvert i studien.

Interessert? Ta kontakt med stipendiat Therese Fostervold Mathisen (95 75 28 18 t.f.mathisen@nih.no) eller professor Jorunn Sundgot-Borgen (922 41 745 jorunn.sundgot-borgen@nih.no) så fort som mulig. Behandlingen begynner i uke 9.

Mer informasjon om studien

Les også: Trener mot spiseforstyrrelser (Asker og Bærums budstikke)