NIH-er kåret til årets trener!

– Jeg hadde aldri endt opp her hvis jeg ikke hadde gått på NIH, sier årets trener Håvard Tjørhom.

Håvard på scenen under Idrettsgallaen

Klikk på bildet for å se Håvard Tjørhoms takketale.

Lørdag 10. januar ble alpintrener og tidligere NIH-student Håvard Tjørhom kåret til Årets trener under Idrettsgallaen på Hamar.

– Det var utrolig kjekt. Men det var rart å stå der oppe alene. Det vi holder på med har man ikke sjans til å gjøre uten at man er en del av et team, sier han.

Enkelte på teamet rundt våre beste alpinister har Tjørhom jobbet med siden han begynte på NIH, blant annet Tron Moger, som han har studert sammen med siden førsteåret på bachelorutdanningen.

– Vi er et utrolig bra team, med mange forskjellige mennesker i alderen 30 til over 60, fra flere forskjellige land og med mange forskjellige bakgrunner og kompetanser. Dette samarbeidet har gitt resultater, sier den stolte vinneren.

Alpinlandslaget har gjort det bra under Håvard Tjørhoms ledelse. Norge er en liten nasjon i alpinsammenheng, sammenlignet med for eksempel de større landene i Sør-Europa, men det norske laget har likevel markert seg meget bra. Tjørhom har jobbet i teamet siden han var ferdig med master på NIH i 2007, og vært hovedtrener siden 2010.

Ble tatt med fra starten

Helt fra han begynte på bachelor i 2002 ble han involvert i prosjekter rundt våre beste alpinister.

– Det var veldig inspirerende å komme så tett på toppidretten så tidlig. Per Haugen (lektor på NIH, red. anm.) fulgte oss opp tettere og involverte oss mye mer enn hva man kan forvente. Det var veldig overraskende for meg, da jeg kom flyttende til Oslo fra en liten bygd på Sørvestlandet, forteller Tjørhom.

Han mener samarbeidet trenerutdanningen NIH har med Skiforbundet er veldig fordelaktig for begge parter.

– NIH-studentene får erfaring på toppnivå, og forbundet kan benytte seg av studenter til oppgaver og analyser de ikke har anledning til å gå i dybden på selv.

I dag er det Tjørhom selv som benytter seg av studenter fra NIH når han kan.

Visste ikke at han kom til å bli trener

Da Håvard Tjørhom begynte på NIH, var det interessen for idrett og fysisk aktivitet som var drivkraften. Han visste ikke da at han kom til å leve av å være trener.

– Det var litt tilfeldig. Veien blir til mens man går. Vi var en bra gjeng som bestemte oss for å gå trenerstudiet, og da skjønte jeg ganske raskt at det var dette jeg ville jobbe med.

Tjørhom beskriver miljøet på NIH som veldig fint, og han har fortsatt stor glede og nytte av kontaktene han knyttet i studietiden.

– Jeg treffer NIH-ere i mange forskjellige funksjoner. For eksempel i Antidoping Norge, MOT, Norges idrettsforbund og som lærere rundt omkring. Vi har et stort og tett kontaktnett.