NIH-forskning vekker internasjonal oppmerksomhet

NIH-artikkel troner på toppen av listen over mest leste og delte artikler i 2014 på nettsidene til det prestisjefulle tidsskriftet The Journal of Physiology.

Artikkelen som ble publisert i The Journal of Physiology vekket stor internasjonal interesse Paulsen og Raastad (innfelt).
Artikkelen som ble publisert i The Journal of Physiology vekket stor internasjonal interesse. Paulsen og Raastad (innfelt).

NIHs egne forskere Gøran Paulsen, Truls Raastad (m.fl.) topper listen med sin artikkel: "Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double-blind, randomised, controlled trial". 

The Journal of Physiology syntes at artikkelen var så spennende at da den skulle publiseres tok tidsskriftet kontakt med Paulsen og Raastad for å holde en pressekonferanse. Saken vekket øvrige mediers interesse og ble blant annet omtalt i New York Times og BBC.

Det er på ingen måte lett å få innpass hos Journal of Phyisology, for ikke å snakke om å havne øverst på denne listen. Raastad innrømmer at det er veldig positivt å se at arbeidet blir lagt merke til. Slik oppmerksomhet er ikke bare motiverende, men virker også positivt med tanke på fremtidige bevilgninger og mulige samarbeidspartnere.

Artikkelen beskriver resultater fra en studie foretatt her ved NIH. Kort fortalt er resultatet at store, konsentrerte doser antioksidanter kan motvirke effekten av utholdenhetstrening.

Studien viser at tilskudd med vitamin C og E svekker treningseffekten på muskelcellenes kraftstasjoner, mitokondriene. Utholdenhetstrening fører vanligvis til flere og større mitokondrier, men studien viser at de som tok kosttilskudd med vitamin C og E ikke oppnådde denne ønskede effekten.

Oksidativt stress er en kjemisk reaksjon som oppstår når man trener og øker forbrenningen i muskelcellene. Dette stresset stimulerer igjen til vekst i mitokondriene om det repeteres ofte i tilstrekkelig grad. Store doser av de to antioksidantene (C- og E-vitaminer) ser ut til å redusere dette stresset og dermed belastningen som er helt nødvendig for å bedre utholdenheten.

I etterkant av artikkelen har forskningen gått videre og Paulsen og Raastad har målt effektene av antioksidanter på styrketrening hos unge og deretter hos eldre (menn over 65 år). De nye studiene viser at store doser av C- og E-vitamin også hemmer signalene som skal lede til muskelvekst ved styrketrening. I studien på de yngre ble likevel muskelveksten like stor over 10 uker med trening, men de som tok C-og E-vitamintilskudd ble ikke like sterke som kontrollgruppen. I studien på de eldre, som ble gjennomført ved Universitet i Agder, ble også muskelveksten tydelig hemmet av tilskuddene. Resultatene er publisert i to nye artikler.

Raastad vil gjerne presisere at dette absolutt ikke er et argument mot å spise mat som er rik på antioksidanter.

- Du trenger et balansert kosthold med gode kilder til antioksidanter. Det er når du inntar store doser gjennom tilskudd at du kan oppleve negativ effekt på både styrke- og utholdenhetstrening, sier Raastad.

Studiene og de tre artiklene blir ikke til i et vakuum, det er mange flinke folk med i dette arbeidet og Raastad trekker frem gruppen til Rune Blomhoff ved UiO, som Raastad kaller "verdensmestere på antioksidanter i mat", ernæringsavdelingen ved Olympiatoppen, Høgskolen i Lillehammer, Høgskolen i Østfold og Institutt for folkehelse, idrett og ernæring ved UiA.

Sammen med Olympiatoppen og Blomhoffs gruppe gjennomføres nå oppfølgingsstudier hvor forskningsgruppen ser på antioksidantinnholdet i kosten og utviklingen av godt planlagt kosthold for våre beste utholdenhetsutøvere.

Rektor ved NIH, Kari Bø, benyttet anledningen til å gratulerer Paulsen og Raastad:

- Først og fremst for ide og gjennomføring av en studie som holder så høy kvalitet at den publiseres ved et av de høyest renommerte internasjonale tidsskriftene på deres felt. Når artikkelen i tillegg kommer på topp som den mest leste og delte publikasjonen i dette tidsskriftet, viser det høy relevans og stor betydning av resultatene for videre forskning på et viktig  område. Dette er det som menes med norsk frontforskning og NIH på sitt beste, sier Bø.