
Hemmeligheten bak gode og trygge trener-utøver relasjoner
Tillitsfulle og trygge relasjoner mellom trenere og utøvere hjelper barn og unge til å bli den beste versjonen av seg selv.
Forsker ved seksjon for coaching og psykologi; Forskningssenter for barne- og ungdomsidrett.
Tillitsfulle og trygge relasjoner mellom trenere og utøvere hjelper barn og unge til å bli den beste versjonen av seg selv.
Trenerutdanning i regi av Norges idrettsforbund har som mål å sikre en kompetansebasert idrettsutvikling gjennom flere kvalifiserte trenere i norsk barne- og ungdomsidrett. Men dette målet kan også være problematisk ettersom frivillighet spiller en vesentlig rolle i den norske idrettsmodellen. Bruken av profesjonelle aktører i norsk barne- og ungdomsidrett bør derfor ikke gå på bekostning av frivilligheten.
I løpet av det siste tiåret har det vært utallige medieoppslag om barn og unge som slutter med organisert idrett fordi de føler at de ikke er gode nok. Hovedgrunnen oppgis å være kjedsomhet. Voksne må derfor utvikle en trenings- og konkurransekultur der det er lov å prøve og feile. Dette vil gi unge utøvere tro på seg selv og gleder gjennom idretten, mener forskere fra Norges idrettshøgskole.
Trener-utøver relasjonen er avgjørende for trivselen blant barn og unge i idrett. Refleksjon over egen trenerstil kan være en øvelse for trenere og bidra til mer selvbestemmelse, initiativ, uavhengig problemløsning og medbestemmelse blant utøvere.