OL i Sotsji – festen er snart i gang!

Norges idrettshøgskole feirer OL med forskning, diskusjon og nye innfallsvinkler. Følg vår OL-blogg og lær ting du ikke ante at du lurte på!

Lars Tore Ronglan på skitur

Prorektor Lars Tore Ronglan. Foto: Nina Grindheim

De olympiske leker i Sotsji åpnes offisielt på fredag, og mange hjerter gleder seg. Utøverne som har forberedt seg i årevis, journalistene som har kvesset sine blyanter, publikum på arenaene, Vladimir Putin, og ikke minst millioner av TV-seere verden over. Norske medier spår historisk gullrush for fedrelandets helter. Barack Obama håper på medalje for en åpen homofil utøver. Wada (Verdens antidopingbyrå) har forberedt grundige dopingkontroller.

Lekene i Russland er en mega-begivenhet. I løpet av de neste 16 dagene vil verdens søkelys være rettet mot det som skjer i den russiske kurbyen ved Svartehavet og foten av Kaukasusfjellene. Russerne har brukt 350 milliarder kroner på å ruste opp badebyen med idrettsanlegg og infrastruktur. Dette gjør arrangementet til tidenes desidert dyreste vinterleker med en pris 10 ganger budsjettet til et eventuelt vinter-OL i Oslo. Både i Russland, i IOC, i gangene her på Sognsvann og blant folk flest stilles spørsmålet: Er festen verdt pengene?

Uavhengig av pris: Både sportslig og politisk står vi foran interessante vinterleker. Blir Marit Bjørgen OL-dronning? Vil curlingguttas prestasjoner stå i stil med klesdrakten? Klarer en av tidenes vinter-olympier, Ole Einar Bjørndalen, å ta en siste OL-medalje? Utover det sportslige har sikkerhet og politiske spørsmål fått mye oppmerksomhet inn mot lekene. Demonstrasjoner er varslet både fra homo-, menneskeretts- og miljøaktivister. Politikere har ulike syn på hvordan de skal forholde seg til lekene. Erna reiser, mens Obama og Merkel blir hjemme.

Vi på NIH er nok over gjennomsnittet opptatt av vinter-OL. Begivenheten er fascinerende og aktualiserer en rekke temaer: forholdet mellom elite- og breddeidrett, etisk forsvarlig prestasjonsutvikling, idrettens samfunnsnytte, skadeproblematikk, antidoping og helsespørsmål i vid forstand. De neste ukene vil NIHs OL-blogg gi glimt av den brede kunnskapsutviklingen vi arbeider med. Ta en titt på bloggen innimellom slagene foran TV’en!

Heia Norge – og lykke til med vinterlekene!

Lars Tore Ronglan, prorektor NIH