
Myter om melkesyre
«Melkesyre opp til øra», «stiv av melkesyre», «kjenne på melkesyra» og «det gjelder å kvitte seg med melkesyra» er uttrykk vi stadig hører under sportssendinger. Men hva er egentlig melkesyre?
Gøran Paulsen er stipendiat ved Institutt for fysisk prestasjonsevne og spesialisert innen idrettsfysiologi.
Mer spesifikt jobber han med muskel-sene-fysiologi, biomekanikk, nevromuskulær tretthet og restitusjon, treningslære og adaptasjon til trening, idrettsmedisin, idrettsernæring, testing og trening av elite-idrettsutøvere.
«Melkesyre opp til øra», «stiv av melkesyre», «kjenne på melkesyra» og «det gjelder å kvitte seg med melkesyra» er uttrykk vi stadig hører under sportssendinger. Men hva er egentlig melkesyre?
Det går faktisk an å være «født med ski på beina» i Norge og ta medalje i «unorske» idretter som 400 meter hekk, sleggekast, sandvolleyball, mellomdistanseløping og triatlon. Men det er noen hemmeligheter bak.
Effekten av høydehus er tvilsom, akkurat som begrunnelsen bak forbudet her i Norge. Men norske utøvere bør få bruke muligheten som sine utenlandske konkurrenter.