Landslagsledelsen visste hva som kreves i OL-løypa og tok tidlig ut Finn Hågen Krogh til å gå på laget. Krogh i form ville vært en perfekt løper for sprinten i Sotsji. Så spørsmålet er: ble Krogh vraket i 12. time fordi presset ble for stort når Hattestad både vant NM og Toblach? Eller vet landslagsledelsen at Krogh ikke helt har truffet med formen?
I langrenn er det to hovedgreiner: sprint (<1,8 km) og distanse (> 10/15 km). I verdenscupen (WC) deles det ut trofeer til sammenlagtvinner for sprint og distanse separat. Selv om det finnes unntak har det helt siden oppstarten vært en tydelig spesialisering blant de som presterer best innen de ulike greinene. Hvem husker vel ikke det klassiske oppgjøret mellom Tor Arne Hetland, Christian Zorzi og Peter Schlickenrieder i OL 2002? Bjørn Lind i praktslag under Torino 2006 og Nikita Kriukovs oppvisning i staketeknikken i Vancouver 2010? Felles for disse vinnerne er at de dominerte sprintlangrenn i de ulike tidsepokene.
Løypa i Sotsji er derimot ganske annerledes enn både i de foregående OL og WC generelt. Mens vinnertid i prologen under WC er rundt 3 minutter, er trolig vinnertiden i Sochi mellom 3,30 og 3,50 min. Dette er ikke en stor forskjell, men forskning avdekker at nettopp lengre enn eller kortere enn 3 minutter er vesentlig for hvilke løpere som har størst sjanse til å lykkes. Den lange varigheten, i tillegg til lang sammenhengende stigning, vil trolig favorisere distanseløpere fordi disse har 1) et høyere maksimalt oksygenopptak relativ til kroppsvekt og 2) er betydelig lettere enn typiske sprintløpere. Den større anaerobe kapasiteten rene sprintere innehar, vil være av mindre betydning i Sotsji. Blir forholdende tyngre, slik det var under prøve-OL i fjor, styrker det sjansene til utøvere som Cologna og Northug. Mitt tips er de to nevnte herrene, men se opp for Marcus Hellner, David Hofer, Andrew Musgrave og Eirik Brandsdal. Og så er jo Sotsji i Russland. Russerne har fått lite fokus, men et OL på hjemmebane genererer ofte det lille ekstra. Det trengs i den hardeste sprintløypa i OL-historien.
Landslagsledelsen har kanskje tenkt at Hattestad, i den superformen han har vist de siste ukene, er bedre trass i at løypene han har kvalifisert seg i ikke er det som møter ham i Sotsji. Dette kan de bare svare på selv. Uansett: om det var riktig får vi vite på tirsdag.
PS: Det norske laget består av Eirik Brandsdal, Anders Gløersen, Petter Northug jr. og Ola Vigen Hattestad. OL-sprinten går av stabelen tirsdag morgen, finalene for kvinner og menn er kl. 13.00 norsk tid.