Hopprestasjon hos Masaifolket i Tanzania, del 3

Det har ikke vært lett å få Masaiene til å hoppe våre standardiserte "laboratorie hopp", men i går gjennomførte vi en "jump-dance session".

Jump dance session. Foto: Jens Bojsen-Møller

I to tidligere blogginnlegg skrev jeg om vårt prosjekt i Tanzania hvor vi ser på hopp prestasjon hos Masai-folket.

14 dager har passert, vi har nå gjennomført alle målinger og har undersøkt 20 forsøkspersoner. Alt har gått stort sett bra, vi kommer retur med bra data, og derfor er alle veldig fornøyd.  I dag blev laboratoriet pakket sammen og vi tipper at vi i disse 14 dagene har vært kanskje verdens høyeste biomekanikk laboratorium da huset ligger 1856 m.o.h.

Vi har undersøkt hopphøyde hos Masaiene ved hjelp av kraftplattform og kinematikk. Vi har målt på maksimal kraft i leggmusklene, og vi har gjort målinger med ultralyd for at kunne regne på stivhet av Akillessenen, og under hopp for at kunne vurdere samspillet mellom muskel og sene.

 

3D animation av en forsøksperson.

3D animation av en forsøksperson.

Det har ikke vært lett å få Masaiene til å hoppe våre standardiserte ’laboratorie hopp’, såkalt ’squat-jump’ og ’countermovement-jump’, men i går gjennomførte vi en ’jump-dance session’ hvor  vi inviterte en stor gruppe Masaier inn i labben, og mens alle stod og messet og sang, hoppet de på skift på kraftplattformen. Dette gav en del bråk i labben, men også høye hopp. En av spesialitetene ved Masaienes hopp er ikke bare å hoppe høyt, men også å lande hardt så det gir lyd. De fant kraftplattformen, som er gjort av aluminium, meget godt egnet til dette (håper bare plattformen overlevde ;-)

 

I dag arrangerte våre hjelpere en spontan ’safari’. Vi kjørte i to timer på steinete veier og kom til en liten og meget fattig landsby i området. På veien så vi ville giraffer, zebraer og struts. Vi fikk en lokal Masai som guide og ønsket at han kunne vise oss opp på nærmeste fjell vi litt kjekt pekte på. Han langet ut i et drepende tempo og etter 30 min oppover var alle utslitt. Etter en kort pause satte han tempoet opp og vi gikk bort fra veien og det ble ’klatring’ i tett buskas. Etter en time måtte vi resignere, og på veien ned var vi til stor moro for alle vi møtte; vi ikke klarte å bestige et lite fjell! Vi fikk chai med geitemelk hos en lokal og meget gjestfri Masai familie på veien nedover, og endte med 2 timers kjøring retur til Monduli.

I morgen reiser vi mot Arusha og flyr derfra retur mot Norge. Foran oss ligger dataanalyse, og vi følger opp med resultater her på bloggen.

Les også: Blogg 1 og Blogg 2

 

Fakta

Prosjektet er en del av en større forskningslinje ved SFP hvor vi ønsker å øke forståelsen for muskel-sene funksjon og interaksjon under forskjellige typer av menneskelige bevegelser så som gange, løp og hopp. To masterstudenter inngår prosjektet med forventet avslutning våren 2016. Deltakere på turen (fra NIH) er Olivier Seynnes, Jørgen Jensen, Herman Hernæs, Andreas Refsdal og Jens Bojsen-Møller. Vårt prosjekt inngår i et flerårig studie på etniske folk ledet av Dirk Lund Kristensen, Københavns Universitet.