Fotball: Vitenskap og lidenskap

Dette seminaret tar opp utviklingen av fotballen i Norge. I løpet av de 50 årene som er gått siden NIHs oppstart, er fotballen blitt mer kunnskaps- og forskningsbasert, samtidig som lidenskapen knyttet til spillet kanskje er større enn noensinne.

Informasjon

Dato

1. november

Påmelding

31. oktober 2018

Sted

NIH, Auditorium Innsikt

Tid

kl.11:30

Om

På seminaret vil noen av Norges fremste kapasiteter på fotballfeltet foredra, reise spørsmål og diskutere utviklingstrekk og utfordringer knyttet til dette. 

Bidragsytere: Egil Drillo Olsen, Eli Landsem, Per-Mathias Høgmo, Monica Knudsen, Arild Stavrum, Trine Lise Andersen, Roald Bruun Hansen, Øyvind Larsen, Teddy Moen, Mathias Haugaasen, Aage Radmann, Lars Tore Ronglan og Matti Goksøyr.

Seminaret vil bli avsluttet med paneldebatt. 

Program

11.30: Kaffe/te

12.00: Åpning v/Rektor Lars Tore Ronglan
12.02: Matti Goksøyr: Fotball: vitenskap og lidenskap
12.15: Egil Drillo Olsen i samtale med Teddy Moen. Vitenskapeliggjøringen: fra begrepsutvikling til allemannseie
12.35: Trine Lise Andersen: Vitenskapens muligheter, hva med det som ikke kan måles i prosenter?
12.50: Spørsmål, diskusjon

13.00: Pause med frukt

13.15: Per-Mathias Høgmo: Kvinne- og herrefotballen, én felles plattform?
13.30: Monica Knudsen i samtale med Lars Tore Ronglan: Trenerens kunnskapsbase: koblingen mellom teori og praksis.
13.45: Spørsmål, diskusjon (ordstyrer Mathias Haugaasen)
14.00: Roald Bruun Hansen: Lidenskap, støy eller gøy?
14.15: Øyvind Larsen: Lidenskap sett fra trenerbenken
14.30: Spørsmål, diskusjon (ordstyrer Aage Radmann)

14.45: Pause

15.00: PANELDEBATT:
Deltakere: Eli Landsem, Arild Stavrum, Øyvind Larsen
Ordstyrer: Aage Radmann

Slutt 16.00

Praktisk informasjon

Seminaret er åpent for alle., men krever påmelding. Meld deg på skjemaet nedenfor.

Foredragsholdere

Trine Lise Andersen

Trine Lise er leder av Olympiatoppen Nord og stipendiat ved UiT, hvor hun skriver om prestasjonskultur i toppfotball. Fra NIH har hun blant annet trenerstudie og mastergrad ved Seksjon for coaching og psykologi. Hun er serie-og cupmester både som spiller og trener. Hun har UEFA PRO Lisens kurs og vært trener for flere damelag i Norgestoppen og landslagstrener for ulike U-landslag for kvinner. Videre har hun jobbet med trener og spillerutvikling i NFF, sittet i NFF leder og trenerutvalg og hatt ansvaret for NFF topplederkurs

Roald Bruun-Hanssen

Roald Bruun-Hansen er i dag leder for Arena Nord AS - Åsane Idrettspark, og har i mange år hatt ulike verv i fotballen. Han har vært trener i Åsane fotball, trener, spillerutvikler og toppfotballsjef i NFF, daglig leder i Hordaland fotballkrets og daglig leder og sportssjef i Brann. Roald har mellomfag idrett og Cand.mag. fra NIH

Matti Goksøyr-om Matti

Matti Goksøyr er professor ved Seksjon for kultur og samfunn ved NIH og han forsker på og underviser i Idrettshistorie, idrett og samfunn og idrettens sosiokulturelle betydning. Matti er cand.polit med historie hovedfag ved Universitetet i Bergen i 1981, og har siden 1984 vært ansatt ved NIH der han ble dr.scient i 1991. Han har, sammen med Finn Olstad, skrevet  NFFs 100års jubileumsbok ‘Fotball!’ (2002) og ga i 2014 ut ‘Hva er fotball’ på Universitetsforlagets Hva er-serie.

Mathias Haugaasen

Mathias Haugaasen er 1. amanuensis ved Seksjon for coaching og psykologi ved Norges idrettshøgskole. Han har fotball, organisasjonsledelse og psykologi som spesialfelt og forsker på ekspertiseutvikling i fotball, i tillegg til å undervise fotball på ulike emner i bachelorstudiene ved NIH. Videre har Mathias vært trener for Groruddalen og Bryne, vært kampanalytiker i Vålerenga samt analytiker og ansvarlig for spilleroppfølging ved ulike U-landslag.

Per-Mathias Høgmo

Per-Mathias Høgmo er hovedtrener for Fredrikstad Fotballklubb. Han har vært trener for flere lag i eliteserien, det norske kvinne- og herrelandslaget, samt flere aldersbestemte landslag. Under OL i Sydney 2000 tok det norske kvinnelandslaget gull med Per Mathias som trener. I tillegg til å være trener i Norge har han trent Djurgården på øverste nivå i Sverige. Per-Mathias er utdannet adjunkt fra lærerskolen i Tromsø, har trenerstudiet og Hovedfag fra NIH og holder på med en doktorgrad ved Universitetet i Tromsø. Han driver også lederutvikling i næringslivet.

Eli Landsem

Eli Landsem er sportssjef for Vålerenga fotball damer. Eli er tidligere elitespiller og landslagssjef i fotball for kvinner, hvor landslaget spilte både VM i 2011 og EM i 2013. Hun har lang erfaring som lærer og har vært sportssjef for Wang toppidrett. Videre har Eli tatt faglærer kroppsøving og idrettsbiologi ved NIH, samt at hun er utdannet elite coach og har Uefa pro trener lisens

Teddy Moen

Teddy Moen er daglig leder i Norsk Fotballtrenerforening, interesseorganisasjonen for fotballtrenere i Norge. Han har vært fotballtrener på alle nivåer i norsk fotball i over 35 år - fra minigutt til Eliteserien og har UEFA A-lisens. Teddy har sin utdannelse fra NIH med både trenerstudiet, kultur og idrettsforvaltning, kroppsøving og hovedfag Coaching og trenerrollen.

Egil Drillo Olsen

Egil «Drillo» Olsen, f.1942, har hovedfag i idrett fra NIH og var siden i en årrekke knyttet til Idrettshøgskolen. Bred bakgrunn som trener for klubber og landslag. Har vært landslagstrener for Norge i to perioder, den første (1990-1998) den mest vellykkete i norsk herre-landslagshistorie med 46 seire, 26 uavgjorte og 16 tap, og deltakelse i to VM-sluttspill.

Aage Radman

Aage Radmann er seksjonsleder ved Seksjon for kroppsøving og pedagogikk. Han har licentiat grad i sosiologi fra Lunds universitet og doktorgrad i Idrettsvitenskap fra Malmø høyskole. Aage har arbeidet ved Idrottsvetenskapligt Center ved Lunds Universitet og i 18 år på Malmø høyskole. Han han publisert både artikler og bøker om fotball- og supporter kultur og forsket på temaene media, kjønn, holliganisme, supporter kultur og sport turisme. 

Lars Tore Ronglan

Lars Tore Ronglan er professor og rektor ved NIH, men har til vanlig sin arbeidsplass hos Seksjon for coaching og psykologi hvor hans forskningsfelt omfatter læring og ledelse, coaching og idrettssosiologi. Lars tore har vært elitehåndballspiller med 99 kamper på landslaget. Tidligere har han jobbet i Norges håndballforbund og vært en del av Marit Breiviks trenerteam for kvinnelandslaget for kvinner.  

Arild Stavrum

Arild Stavrum jobber i dag som lærer ved idrettsfag på Lamberseter videregående skole. Han er tidligere profesjonell fotballspiller i både inn- og utland og har vært trener for flere norske klubber. I tillegg har han gitt sju bøker, nå sist biografien om Åge Hareide.

Påmelding