Hvordan forske på treningsbelastning og risiko for skade?
Skader som oppstår på grunn av overtrening er mulig å unngå, og det er et voksende behov for kunnskap om hvordan treningsbelastning har en effekt på skade. Likevel er det lite konsensus på hvordan man bør foreta analysene. I dette prosjektet skal vi finne ut hvilke metoder som egner seg best til denne forskningen.
Forbedring av metodikk i forskning på treningsbelastning og risiko for skade: En analyse av analyser
Formål
Hovedformålet med dette doktorgradsprosjektet er å identifisere og anbefale egnede metoder for å forske på sammenhengen mellom treningsbelastning og risiko for skade.
Prosjektbeskrivelse
Doktorgradsprosjektet består av fire delprosjekter.
Delprosjekt I: Tidligere studier har vist at det er ikke nødvendigvis bare overtrening som kan øke risiko for skade, men også for lite trening. I dette delprosjektet skal vi utforske den ikke-lineære sammenhengen mellom treningsbelastning og risiko for skade.
Delprosjekt II: Forskere på feltet har brukt svært ulike metoder for å håndtere manglende verdier i dataene. Vi skal vurdere hvordan manglende verdier i idrettsdata bør håndteres.
Delprosjekt III: I dette delprosjektet skal vi identifisere hvilke statistiske metoder som kan estimere den kumulative effekten av langtidstreningsbelastning.
Delprosjekt IV: Forholdet mellom korttidstreningsbelastning og langtidstreningsbelastning kan ha en betydning for skaderisiko, men det er uvisst hvordan man best fanger opp en slik sammenheng. Dette prosjektet handler om å finne ut hvordan man bør analysere dette forholdet mht. risiko for skade.
Resultat
Vi har funnet egnede metoder for å håndtere ikke-linearitet, manglende verdier, langtidsstreningsbelastning, og forholdet mellom korttids- og langstidstreningsbelastning, når man skal forske på idrettsskader.